• Aradul plătește 50 de milioane de euro de la buget și de la BERD.
  • Investiția se va finaliza într-un an electoral.
  • Oradea și Timișoara ne-au luat de mult fața, atunci când este vorba despre atragerea de fonduri europene.

După cum se știe, Primăria a demarat, cu surle și trâmbițe, un amplu program de regenerare urbană, care urmărește să schimbe total fața zonelor unde va fi implementat. Proiectul prevede realizarea unor intervenții în perimetrul blocurilor din Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micălaca, Vlaicu și Centru, urmând a se uinterveni și în zona protejată a municipiului și amenajarea unor parcări, spații verzi, locuri de joacă și recreere, modernizarea căilor de acces și a iluminatului public. Până aici, toate bune și frumoase. Este chiar un lucru lăudabil. Semnele de întrebare apar abia atunci când vine vorba de bani. Și nu este vorba despre câteva sute de mii sau câteva milioane de euro, ci de 50 de milioane de euro, bani care provin din bugetul municipiului și de la BERD. Adică din buzunarul arădeanului plătitor de taxe și impozite, calculate înspre limita maximă, pentru că autoritățile locale au nevoie de bani pentru investiții cu care să se laude. Dar nici acest lucru nu ar fi chiar așa de grav, dacă n-ar exista posibilitatea accesării unor fonduri europene. Banii europeni sunt însă mai greu de „folosit” atunci când lucrările sunt făcute de firme de casă, beneficiarul fiind nevoit să dea explicații pentru fiecare cent cheltuit. Dar nu-i problemă, arădenii au bani suficienți și pentru plata gigacaloriei, care este printre cele mai scumpe din țară, și de plata parcării, și mai ales pentru regenerare urbană, operațiune demarată acum, pentru a aduce un folos electoral cât mai mare, durata lucrărilor fiind de 24 de luni, proiectul urmând a fi finalizat în vara anului 2020. Or, în 2019 urmează alegeri europarlamentare și prezidențiale, iar în 2020… alegeri locale și parlamentare. Quod erat demonstrandum, cum ar spune matematicienii.

Oradea și Timișoara ne-au luat cu mult fața

În tot acest timp, Oradea își schimbă fața cu ajutorul banilor europeni care nu sunt buni pentru demararea investițiilor de la Arad. Potrivit unui articol apărut în Adevărul.ro, Oradea este campioană la atragerea de fonduri europene în 2017. Potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Bugetare Locale, în 2017 Oradea a atras 14,3 de milioane euro din fonduri comunitare, sumă care reprezintă 86% din suma netă de 16,7 milioane euro încasată în total de cele 41 de primării reşedinţă de judeţ, inclusiv Capitala. Pe următoarele locuri se clasează Giurgiu (cu 0,82 milioane euro), Constanţa (0,80 milioane euro), Alba Iulia (0,55 milioane euro) şi Baia Mare (0,51 milioane euro). Dacă Bucureştiul se clasează la coada clasamentului, cu 0,2 milioane euro, Aradul nici măcar nu este pomenit în top, semn că nu contează, din păcate, din acest punct de vedere.

La rândul său, Timișoara, un oraș cu care ne place să ne comparăm, dar care ne-a luat-o cu mult înainte, a reuși să atragă, anul acesta 14 milioane de euro, prin intermediul a două grupuri de acțiune locală. Nu mai puțin de șapte milioane vor merge în cartierele municipiului, alte șapte milioane urmând să fie alocate unor inițiative private. Acestea sunt doar două exemple.

Mintea de pe urmă

În încercarea de a ieși din zona minată a clasamentului, municipalitatea arădeană condusă de Gheorghe Falcă vrea să recupereze banii cheltuiți pentru reabilitarea Filarmonicii. Este vorba despre o investiție de aproximativ 3,7 milioane de euro.

Recomandările redacției