moiseOdată cu începerea înscrierilor copiilor în clasele primare încep şi emoţiile pentru părinţi. Lipsa locurilor constituie principala temere a părinţilor, mai ales atunci când vor să îşi înscrie copilul la o şcoală cu pretenţii, care se află în afara circumscripţiei de care aparţin. Aceste unităţi de învăţământ se găsesc, de regulă, în centrul oraşului. Colegiul Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal, Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta, ori Şcoala Gimnazială nr. 5 au fost nevoite în fiecare an să ceară suplimentarea cu cel puţin încă o clasă pregătitoare din cauza afluenţei de cereri.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a atras atenţia unităţilor de învăţământ că aprobarea unor astfel de cereri nu va mai fi posibilă ca până acum. „Dacă vor mai fi cereri de suplimentare a claselor primare din partea şcolilor noi le vom apro­ba, însă unitatea va trebui să renunţe la o altă clasă dintr-un alt ciclu“, a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al judeţului Arad.
Una dintre soluţiile pentru descongestionarea zonei centrale ar putea-o reprezenta reînfiinţarea ciclului primar la Colegiul Naţional Moise Nicoară. „Noi am aruncat «mănuşa» celor de la Colegiul Moise Nicoară şi le-am propus să reînfiinţeze clasele primare. Ar putea descongestiona întreaga zonă. Reînfiinţarea ciclului primar ţine însă doar de direcţiu­nea şcolii. Totul este la latitu­- dinea lor. Direcţiunea ar trebui să ţină cont şi de problemele celorlalte unităţi de învăţământ şi să nu vadă doar problemele din interiorul zidurilor lor. Noi avem toată deschiderea pentru reînfiinţarea ciclului primar la această şcoală, iar condiţii pentru rea­lizarea acestui lucru există: spaţiu, clădirea este reabilitată complet, s-au făcut angajări, există cantină etc“, ne-a declarat Mladin.
Nu de aceeaşi părere este însă şi directorul colegiului, Csaba Maior, care consideră că „nici măcar nu am adus în discuţie acest lucru. Nu avem săli potrivite pentru ciclu primar şi nu avem nici circumscripţie din care să luăm copii“.
Numărul copiilor recenzaţi la nivelul judeţului Arad pentru înscrierea în clasele pregătitoare este de 3.830, care vor învăţa în 245 de clase. Din aceste clase 159 sunt omogene, 86 pregătitoare în regim simultan, patru clase de step by step, trei de învăţământ special, 19 cu predare în limba maghiară, cinci clase cu predare în limba germană şi o clasă cu predare în limba slovacă.
Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va face în perioada 17 februarie – 11 martie de către un număr de 47 de cadre didactice. „Evaluarea se realizează într-un număr de zece unităţi de învăţământ din municipiu şi 12 din judeţ. Există şi trei şcoli pentru evaluarea preşcolarilor în limba maghiară şi una pentru limba slovacă, la Nădlac“, ne-a declarat prof. Bogdan Godja, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad.

Recomandările redacției