Washingtonul exagerează mult importanţa fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA, Edward Snowden, şi nu merită ca activităţile informaticianului să ducă la o răcire a relaţiilor dintre cele două ţări, a afirmat miercuri seara presei preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale a Consiliului Federaţiei /camera superioară a parlamentului rus/, Mihail Marghelov, citat de agenţia RIA Novosti.

”Chiar şi în perioada ‘Războiului rece’, precum şi în cea a destinderii, situaţiile referitoare la Saharov şi Bukovski din URSS, dar şi în legătură cu Angela Davis şi Leonard Peltier din SUA n-au reprezentat niciodată nişte obstacole pentru întâlnirile dintre liderii noştri”, a declarat Marghelov, comentând decizia Administraţiei americane de a anula întâlnirea din septembrie de la Moscova a preşedintelui Barack Obama cu omologul său rus Vladimir Putin.

În opinia oficialului rus, greaua responsabilitate pe care o au marile puteri din Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite /ONU/ obligă cele două ţări să evoce tete-a-tete problemele privind controlul armelor nucleare, spaţiul cosmic, conflictele regionale etc.

”Evident că vremurile se schimbă, dar multitudinea de probleme globale ce necesită întâlniri personale între liderii SUA şi Rusiei este la fel ca cea care a existat în timpul ‘Războiului rece’. Este suficient să menţionăm situaţia din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Sahel, cursa înarmărilor şi criza economică”, a subliniat senatorul rus.

În opinia sa, nu rămâne decât să se spere că apropiata reuniune în format ”2+2” de la Washington, a miniştrilor de externe şi ai apărării din cele două ţări, va permite o minimalizare a consecinţelor negative legate de decizia preşedintelui american, Barack Obama, de a anula întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin.

 

 

(AS – autor: Angela Sârbu, editor: Flori Tiulea)

 

Recomandările redacției