Reprezentanţii PSD, PNL şi PC au refuzat să semneze protocolul de susţinere a proiectului „Arad-Capitală Culturală Europeană”

2
178

protocolReprezentanţii tuturor partidelor politice din Arad au participat, marţi, în sala Regele Ferdinand a Palatului administrativ, la întâlnirea iniţiată de Primăria Arad pentru susţinerea proiectului “Arad-Capitală Culturală Europeană”, însă cei delegaţi de PSD, PNL şi PC nu au semnat protocolul de susţinere a proiectului.

În deschiderea întâlnirii, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, iniţiatorul acestui demers, a prezentat importanţa unui astfel de proiect pentru dezvoltarea oraşului.

„A candida în competiţia de desemnare a Capitalei Culturale nu înseamnă numai evenimente culturale. Înseamnă investiţii, atât în instituţiile de cultură, cât şi în cultura nevăzută. Nu va fi uşor. Însă, indiferent de rezultat, arădenii vor avea de câştigat, pentru că vor fi derulate investiţii majore în oraş, vor fi create evenimente, vor fi implementate proiecte”, a precizat primarul. Acesta a mai adăugat că invită partidele politice să facă propuneri de proiecte pe această temă dar să facă şi propuneri pentru viitorii ambasadori ai oraşului, care pot fi personalităţi reprezentantive pentru oraş.

De asemenea, primarul municipiului Arad a mai prezentat demersurile făcute până acum de municipalitate, inclusiv proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor istorice, dar şi cel de mapare a resurselor culturale, specificând că este în lucru strategia culturală a municipiului pe următorii zece ani.

Pe lângă activităţile culturale şi investiţiile care se vor derula în oraş este foarte importantă şi susţinerea politică a acestui demers, motiv pentru care, cei prezenţi au fost invitaţi să semneze protocolul al cărui unic obiectiv este „susținerea demersurilor administrației locale și ale Asociaței Arad Capitală Culturală Europeană   și sprijinirea candidaturii municipiului Arad pentru obținerea titlului de Arad Capitală Culturală Europeană 2021”.

 

Pro…

 

Reprezentanţii UDMR, PMP, FC, PPDD, Noua Republică, PNŢCD, UNPR şi PRM au semnat protocolul, felicitând administraţia locală pentru iniţiativă şi manifestându-şi toată susţinerea necesară proiectului.

„Aveţi sprijin total din partea noastră în ceea ce priveşte acest proiect. Îmi pare rău că nu sunt aici reprezentanţii partidelor de la Guvernare pentru că fără pasaje şi fără autostradă nu cred că putem fi Capitală Culturală Europeană”, a spus Remus Guţu, preşedintele organizaţiei judeţene a PPDD.

La rândul său, Corina Crişan, preşedintele Forţei Civice Arad a precizat că senatorul Mihai Răzvan Ungureanu susţine acest proiect încă de anul trecut, când el a fost lansat la Bruxelles. Putem vorbi despre prioritizări, fie că este vorba despre învăţământ, educaţie, cultură. Dar haideţi să fim sinceri. Cui nu i-ar plăcea ca Aradul să fie capitală culturală europeană?”, a spus Corina Crişan.

Florin Remeţan, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Mişcarea Populară a spus, de asemenea, că susţine acest proiect. „În perioada când eram subprefect, la o întâlnire cu un oficial german, acesta mi-a spus că nemţii au o vorbă: fă un lucru bun pentru că atunci toţi vor vorbi despre el. Felicit administraţia locală pentru că a avut iniţiativa acestui proiect şi îndemn partidele politice să vorbească frumos despre un lucru bun”, a spus Florin Remeţan.

Totodată, Nicolae Mladin, prezentantul PNŢCD Arad şi-a manifestat susţinerea pentru proiect şi a spus, mai în glumă mai în serios: „Eu am adus şi ştampila, vreau să semnez”.

În ceea ce-l priveşte de Gheorghe Tămase, preşedintele UNPR Arad, acesta a precizat că nu este de acord cu politizarea unui astfel de proiect, însă, dacă Aradul va deveni capital culturală europeană, „mă voi bucura a doua oară. Prima oară m-am bucurat în 2007, când eram la Sibiu”.

 

Şi contra…

 

Mircea Purcaru, preşedintele organizaţiei judeţene a PC a precizat că, în opinia sa, judeţul Arad are probleme mult mai importante cum ar fi numărul mare al bolnavilor de cancer şi TBC şi a precizat că va respecta disciplina de partid în ceea ce priveşte semnarea protocolului.

Reprezentaţii PSD şi PNL nu au luat cuvântul, însă au precizat că nu vor semna protocolul până ce acesta nu va fi consultat de liderii partidelor din care fac parte.

2 COMENTARII

  1. PC lui Felix si aliatii sai normal ca au alte prioritati, doar e campanie si baronii trebuiesc salvati, as fi mandru sa avem desemnat inca un oras din Romania desemnat capitala culturala europeana. Bravo MRU petru sustinerea la Bruxelles a initiativei

  2. de ce sa avem noi o capitala europeana? la ce ajuta?o grija in plus nu-i asa? te ia durerea de cap cu astia…macar MRU sustine un proiect asa important,ca restu numai sa strice,sa anuleze doar de dragul lor, nu va ganditi ca noi avem nevoie, nu voi..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.