calorifer paginaConducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) intenţionează să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele în care există repartitoare de căldură. Conform Media­fax, Doru Ciocan, preşedintele ANRSC, susţine că a primit plângeri din partea locatarilor din ţară cu privire la faptul că vecinii lor îşi închid caloriferele, beneficiind astfel de căldura venită prin pereţi, din apartamentul din apropiere. Mai mult, se spune că această practică ar însemna de fapt o încălcare a Constituţiei. Preşedintele ANRSC afirmă că va fi făcut un studiu, în vederea stabilirii modului în care se încălzesc apartamentele, în funcţie de rezultatul acestuia urmând să fie modificată legislaţia, astfel încât se poate ajunge chiar la obligarea locatarilor să menţină o anumită temperatură în locuinţe.
Declaraţiile lui Ciocan au provocat, după cum era şi normal, reacţii pro şi contra. Pe de o parte, cei care au obiceiul de a închide căldura într-una sau mai multe camere, susţin că procedează astfel pentru că nu îşi pot permite să plătească factura la încălzire şi este dreptul lor să decidă temperatura din apartament. Pe de altă parte, locatarii care nu îşi închid căldura, dar au vecini care fac acest lucru sunt de acord cu propunerea ANRSC, pentru că astfel nu vor mai fi nevoiţi să încălzească şi camerele care nu le aparţin.
O temperatură decentă
Reprezentanţii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) sunt sceptici, având mari îndoieli că ANRSC-ul va reuşi să găsească o rezolvare la această problemă. Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA, susţine că ar fi foarte bine dacă s-ar putea ajunge la o soluţie care să asigure pentru toată lumea o temperatură decentă. „Ne-am bucura ca această problemă să poată fi reglementată, dar suntem sceptici. În blocurile noastre pornim cu patru handicapuri. Astfel ne confruntăm cu existenţa transferului termic interior între apartamente; faptul că sistemul de distribuţie pentru energia termică este pe verticală; în blocuri există mai multe sisteme de încălzire, iar transferul energiei termice din interior către exterior ajunge la 40%, din cauză că blocurile nu sunt reabilitate termic”, a declarat Arion.
De altfel, prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, din care face parte şi ULALA, susţine că utilizarea repartitoarelor de costuri perntru energia termică este benefică tocmai pentru că permite consumatorilor finali să-şi controleze consumul individual. Pe de altă parte, în comunicat se mai arată că se impune „stabilirea, cu participarea specialiştilor în domeniu, a unei temperaturi minime interi­oare, care să nu mai ducă la trans­feruri «masive» de căldură între apartamentele vecine (în jurul valorii de 12 grade Celsius).”
În încheiere, mai trebuie spus că, joi, preşedintele ANRSC şi preşedintele Ligii Habitat se vor afla la Arad, unde vor participa la o dezbatere cu membrii ULALA.

  • A.Pop spune:

    Unde si cand va fi dezbaterea. Va fi publica ? Se vor putea pune intrebari ?

  • Lucian Serban spune:

    Întâlnirea va fi organizată la Consiliul Judeţean, începând cu ora 10. Vor putea participa reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, membre ale ULALA.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției