De aproape un secol, la început de primăvară, an de an, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii – ziua de 8 Martie devenind o zi în care toate doam­nele şi domnişoarele se bucură de o atenţie deosebită din partea celor din jur. În judeţul nostru, după alegerile din iunie 2012, din totalul de 78 de primării – 68 de comune, 9 de oraşe şi municipiul Arad – au fost alese, respectiv realese, un număr de cinci femei primar (doar una pierzând, neaşteptat, mandatul). Acestea sunt: Letiţia Stoian – realeasă la Semlac, Doina Petri – realeasă la Zădăreni, Emilia Brăneţ – realeasă la Şagu, Ana Lenuţa Moţica – primul mandat la Gurahonţ, Mihaela Banci – primul mandat la Hălmăgel.
Prin urmare am considerat oportun să aflăm cu ce gânduri întâmpină cele cinci femei-primar din judeţul Arad aceas­tă sărbătoare… primăvăratică. Cu amabilitate dar şi cu diplomaţia caracteris­- tică funcţiei lor, doamnele primar ne-au mărturisit câteva din gândurile lor.
Experienţa îşi spune cuvântul
primarita Semlac Letitia StoianLetiţia Stoian, primar al comunei Semlac consideră că munca şi viziunea sunt esenţiale. „Primăvara e un anotimp ce-ţi dă energie, toată lumea îl aşteaptă cu bucurie. Ajungând în fruntea comunităţii ai o mare respon­sabilitate. Noi, femeile suntem obişnuite să protejăm, să aju­tăm, prin urmare impactul unor măsuri asupra celor din jur nu ne lasă indiferente; la fel ca în familie. Deşi am trecut şi trecem prin momente grele nu mi-am permis să-mi pierd optimismul: mereu am privit cu un pas înainte, spre viitor. Cu ajutorul colaboratorilor am surmontat situaţii grele, prin muncă, răbdare şi prin comunicare – cum a fost recenta problemă a preotului paroh. Vremurile sunt grele; dar mereu au mai fost aşa şi femeile au rămas mereu puternice şi mereu au avut compasiune pentru cei din jur iar acesta este un alt avantaj“.
Doina Petri, la al treilea mandat de primar în Zădăreni, subliniază că munca şi răbdarea sunt esenţiale. „Ne bucurăm în fiecare an de renaşterea naturii dar nu uităm şi că vom relua un alt ciclu de muncă. Funcţia de primar presupune unele sacrificii în plus, deoarece familia trebuie să accepte această situaţie. Trebuie să fii un bun finanţist şi organizator: mereu va fi de traversat câte o criză şi trebuie să-i faci faţă. Trebuie să ai multă răbdare şi înţelegere cu toţi cei din jur dar în acelaşi timp şi fermitate în decizii. Fiind femeie, oamenii au tendinţa de a-ţi cere câte un sfat personal, deci trebuie să fii conectat şi cu problemele de suflet ale comunităţii. Trebuie să cauţi soluţii noi pentru probleme noi. În ceea ce mă priveşte însă, după ce au început să apară realizările lumea a căpătat încredere“.
Emilia Brăneţ, primarul comunei Şagu a fost tranşantă: e nevoie de sprijinul familiei. „Este o funcţie foarte importantă pe care femeile au abordat-o cu mare seriozitate. Eu am constatat că noi suntem mai severe cu noi înşine decât bărbaţii şi, cu toate că muncim mult, avem ten­dinţa de a fi prea modeste. Se creează astfel falsa impresie că nu suntem la fel de bune. Eu lucrez în administraţie din 1978 iar de când sunt primar munca mi-am făcut-o mereu bine, însă am avut nevoie de înţelegerea familiei: a părinţilor, a soţului şi mai târziu a copiilor, pentru că eu am considerat că sunt «în dispozitiv» tot timpul. Nu poţi să spui când apar probleme de rezolvat că… astăzi ai zi liberă! Trebuie să-ţi gestionezi până şi… starea de boală. Munca cu oamenii este grea dar îţi aduce şi satisfacţii, mai ales când rezultatele încep să se materia­lizeze“.
Şi „începătoarele“ sunt încrezătoare
Ana Lenuţa Moţica este profesoară de limba şi literatura română şi are o carieră deosebită în spate. A primarita Gurahont Ana Lenuta Motica primarita Halmagel Mihaiela Banciintrat în cursa pentru Primăria din Gurahonţ considerând că se poate face administraţie şi altfel. „Primăvara este pentru toată lu­mea o bucurie, deci încep prin a ura tuturor o primăvară frumoasă. Cât priveşte munca de primar, vreau să realizez câteva deziderate importante. În primul rând doresc realizarea unei echipe eficiente şi de bună- credinţă din toţi cei implicaţi: funcţionari ori consilieri, pentru a putea rezolva multele probleme ale comunităţii. Pentru că meseria mea este de dascăl de română, doresc să imprim şi aici un spirit de muncă bazat pe comunicare şi ascultare prin care vom lua în considerare atât problemele mari cât mai ales pe cele aşa-zis mici, deoarece mai ales acestea au impact în viaţa de zi cu zi a oamenilor dar pot oferi şi soluţii neaşteptate. Economic, vreau să abor­- dez acele proiecte care să mărească nu­mărul locurilor de muncă din zonă, deoa­rece şomajul e una din problemele grele ce trebuie rezolvate, o problemă la care vom căuta nepărat o soluţie urgentă“ ne mărturisea succint şi încrezătoare primăriţa din Gurahonţ.
Şi Mihaela Banci, primăriţa din Hălmăgel este tot profesoară; fiind şi ea la primul mandat ne-a mărturisit şi ea că se va baza în activitatea ei pe o mai bună comunicare. „Iubim primăvara pentru tot ce înseamnă ea pentru noi toţi: o renaştere a întregii naturi. Cât priveşte faptul că de circa opt luni sunt în fruntea administraţiei din Hălmăgel consider că a fost un semn că şi localnicii au dorit o schimbare. Pentru că vin din învă­ţământ, unde comunicarea este esen­ţială, doresc să aduc şi la Primărie un suflu nou în ceea ce priveşte acest deziderat, al unei mai bune comunicări. În al doilea rând eu mă consider prima­rul tuturor celor din comună şi voi face eforturi să demostrez acest lucru. Cunos­când destul de bine situaţia majorităţii familiilor doresc să mă axez în principal pe rezolvarea unor situaţii de ordin social în care sunt implicaţi copiii. Fireşte, problemele economice vor fi atacate abia după ce vom cunoaşte cifrele bugetului“ ne-a precizat primăriţa din Hălmăgel.

Recomandările redacției