postaNoul regim de muncă al lucrătorilor poştali, dictat de restructurarea din sistem are urmări asupra pensionarilor. Casa Judeţeană de Pensii ia în calcul renunţarea la serviciile poştaşilor, în favoarea unei firme private, după ce a primit deja în câteva rânduri reclamaţii de la vârstnici care şi-au primit pensiile cu întârziere. De cealaltă parte, angajaţii poştei spun că nu sunt vinovaţi de măsurile aplicate în cadrul companiei. Problema se pune în momentul în care situaţia nu este temporară, ci riscă să devină una la ordinea zilei.
Casa Judeţeană de Pensii a primit reclamaţii din mai multe localităţi din judeţ, pentru predarea cu întârziere a pensiilor. Vârstnicii arădeni, printre care mulţi cu pensii derizorii s-au adresat instituţiei după ce şi-au primit de la factorii poştali banii cu întâziere. Pe bătrânii care abia îşi drămuiesc pensiile de la lună la lună, câteva zile de întârziere înseamnă mult, iar justificările de restructurare a companiei nu ajută cu nimic. „Am primit reclamaţii din mai multe zone, unele sporadice însă, am avut un caz în care mi s-a adresat un reprezentant al pensio­narilor, pentru un număr mai mare de persoane afectate. Eu înţeleg şi situaţia lucrătorilor poştali, dar pensionarii nu trebuie să aibă de suferit“, a susţinut Mihalea Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.
Pensiile ajung cu întâziere de mai bine de o lună de zile, de când poştaşii din mediul rural au trecut pe programul redus de muncă. Teama de a nu-şi pierde locul de muncă i-a făcut să accepte reducerea normei de muncă. Astfel, dacă până acum, poştaşul îşi organiza munca pe durata a opt ore, acum acesta va trebui să-şi facă treaba în şase sau patru ore. Din start, pentru că e plătit pentru mai puţin timp lucrat, poştaşul nu se înhamă la mai multă muncă.
Fără timp, fără bani şi fără maşini de lucru
Ca şi cum reducerea activităţii n-ar fi fost destul ca buna funcţionare să fie dată peste cap, luna trecută, poştaşii au fost nevoiţi să se descurce şi fără o parte din maşinile de lucru. Măcar pro­blema maşinilor de serviciu ar urma să se rezolve până la jumătatea acestei luni. „Probleme sunt în mediul rural, peste tot. S-au redus normele de lucru, iar angajaţii nu mai fac la fel faţă. Au semnat cum am mai spus acte adiţionale la contractual de muncă, cum că sunt de acord ca programul de muncă să fie redus la şase, respectiv patru ore. Au semnat de bunăvoie, de teamă să nu-şi piardă locul de muncă şi acum lucrează cu program redus. E logic că, în aceste condiţii, se lucrează mai puţin, pentru că poştaşul pleacă din start cu mai multe pensii la el. Pe de altă parte, în luna mai ne-au fost retrase maşinile, pentru că s-a modificat leasing-ul, în sensul că s-atrecut de la cel operaţional, la cel financiar, tot pentru reduceri de cheltuieli. Nu am avut maşini, deci activitatea a avut de suferit. Sperăm ca problema să se rezolve însă până la jumătatea acestei luni. Cât îi priveşte pe pensionarii nemulţumiţi, aceştia au dreptatea lor şi nu ar trebui să aibă de suferit pentru ceea ce se întâmplă. Noi am încercat să ne încadrăm în perioada de distribuire a pensii­lor“, a spus Ilie Tripa, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali Arad.
Situaţia a ajuns şi în atenţia Instituţiei Prefectului, conducerea Casei de Pensii expunând problema ieri, în şe­dinţa de Colegiu Prefectural. Mihaela Vasil, directorul instituţiei susţine că i-a pus în gardă pe reprezentanţii Poştei, vizavi de renunţarea la servicii, în situaţia în care vor mai exista reclamaţii de la pensionari. „Nu aş vrea să renun­ţăm la poştă, pentru că oamenii sunt obişnuiţi cu poştaşii. Omul nu are nevoie doar de pensie, ci şi de cupon, de care se foloseşte în multe situaţii. În alte părţi din ţară se lucrează deja cu firme private. Deocamdată însă, i-am avertizat doar de această posibilitate şi i-am rugat să spună dacă nu fac faţă în condiţiile actuale, pentru că nu vreau ca pensionarii să îşi primească drepturile cu întârziere“, a mai precizat Mihaela Vasil, directorul CJP Arad.
În timp ce întreg sistemul scârţâie din pricina restructurării, unii lucrători poştali spun că, paradoxal, compania angajează inspectori şefi.

Recomandările redacției