evenimente1 evenimente2 evenimente32012 a fost un an foarte bogat în ceea ce priveşte viaţa culturală a oraşului Pecica, Consiliul Local Pecica alocând finanţare pentru zeci de evenimente organizate de instituţiile şi organizaţiile din Pecica şi satele aparţinătoare.
Programe pentru toate gusturile
Calendarul cultural pe anul 2012 al oraşului Pecica şi al satelor aparţinătoare Turnu, Sederhat şi Bodrogul Vechi a fost unul complex, conţinând cele mai mari manifestări locale, precum şi alte evenimente pregătite de instituţiile publice, de unităţile de învăţământ, de cele de cult şi de organizaţiile locale.
„Avem multe evenimente de marcă, pe care pecicanii le cunosc şi le îndrăgesc, dar apar, în fiecare an, şi manifestări noi, ceea ce diversifică şi mai mult paleta de evenimente cultural-sportive a oraşului nostru şi a satelor aparţinătoare. Am încercat să ţinem cont de acest lucru la distribuirea fondurilor, pentru a sprijini cât mai multe acţiuni” – a explicat primarul Petru Antal, anul trecut, situaţia; lucru valabil şi pentru 2013.
Directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, profesor Alin Sfăt spune că aproape toate evenimentele care    s-au organizat anul trecut vor avea loc şi în 2013.
Cele mai mari sărbători locale
Incontestabil, cele mai ample şi reuşite evenimente ale anului 2012 au fost, aşa cum era şi firesc, Zilele Oraşului şi Praznicul de Pită Nouă. Evenimentul care sărbătoreşte trecerea la statutul de oraş a avut, în premieră, durata de o săptămână, timp în care fiecare şi-a putut găsi măcar un program pe plac.
Au urcat pe scenă cu această ocazie artişti cunoscuţi ca: Alexandru Arşinel şi Stela Popescu, Zoltan Lovas, Anda Adam sau Andreea Voica, nelipsind nici programele de muzică uşoară şi cele de folclor.
Praznicul de Pită Nouă, cea mai cunoscută manifestare pecicană, a avut tot o durată de o săptămână, în perioada 13-19 august 2012.
Publicul i-a putut vedea şi asculta la Pecica pe umoristul Doru Octavian Dumitru, interpretul maghiar de muzică de petrecere Kaczor Feri, Corina, Florin Ionas, Diana Selagea, Claudia Ionas şi alţii.
Piaţa oraşului a primit un nume ilustru, numele Regelui Mihai I şi parcul de lângă Biserica Romano-Catolică cel al hramului acesteia, Sfânta Treime; ultima zi a Praznicului a oferit şi un deo­sebit recital folcloric de muzică şi dans, cu participarea mai multor ansambluri folclorice din judeţ şi zonă.
Evenimente cu tradiţie
Pe lângă aceste două evenimente de amploare, publicul a avut parte de programe aparte şi cu ocazia marcării hramurilor bisericilor, a Festivalului MotoRock, a Simpozionului Radioamatorilor, a concursului Tip Top Minitop şi Zilei Copii­lor, a Festivalului Folcloric al Minori­tăţilor sau al Festivalului Colindelor.
Cenaclul „Lucian Emandi” al Casei de Cultură, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Pecica a continuat seria evenimentelor, a lansat reviste şi cel de al doilea volum, intitulat „Porţi deschise”.
Nu trebuie să uităm nici de Ansamblul Păstrătorii Tradiţiei şi formaţia Búzavirág, care au oferit o serie de spec­- tacole de succes în judeţ şi regiune, fiind apreciate pentru profesionalismul şi dăruirea lor.
Locuitorii din Turnu s-au distrat cu ocazia Zilei Satului şi a Întâlniri Minorităţilor, iar sederhătenii s-au simţit bine de Ziua Satului, evenimente care vor avea loc şi în acest an.

Recomandările redacției