Retrospectiva Filmului Românesc – ediția aVII-a, la Cinema Arta

0
230

Iubitorii de film românesc vor avea parte de un eveniment deosebit – la Cinema Arta. Pe 26 septembrie se va consuma cea de a șaptea Retrospectivă a Filmului Românesc.
Un număr de patru filme de scurtmetraj selectate de criticul de film Irina Trocan vor fi proiectate miercuri, de la ora 20.00, la Cinematograful Arta. Este vorba de scurtmetraje selecționate la festivaluri precum Festivalul Internațional de Film de la Locarno, TIFF, NexT sau Premiile Gopo. „Apartament interbelic, zonă superbă, ultracentrală” (2016), în regia lui Sebastian Mihăilescu, „Sterne” (2018), în regia Biancăi Rotaru, „Scris/Nescris” (2016), în regia lui Adrian Silișteanu și „De azi înainte” (2011), regizat de Dorian Boguță sunt cele patru pelicule ce vor rula miercuri la Arta.
„Filmele bune au me­ritul să ne arate lumea din jur așa cum e, dincolo de iluzii sociale ca iubirea vieții, sau fa­milia tradițională. Am vrut să compun un program de scurtmetraje impudic, incisiv și incitant care se ia la ceată cu acest monstru sacru, tradiția”, a spus Irina Trocan, invitata la această ediție a Retrospectivei.
Critic de film și coordonator al unei reviste online, Irina Trocan scrie în limba română și engleză pentru publicații precum IstoriaFilmului.ro, Dilema Veche, Photogénie, Sight & Sound, IndieWire. A absolvit UNATC București și este asistent universitar în cadrul Facultății de Film a aceleiași instituții. A fost selecționer la Festivalul de Scurt și Mediumetraj Next și a văzut mai multe scurtmetraje și eseuri video decât oricine nu e plătit pentru asta. Între 2017-2018, a fost bursier Fulbright la University of Pennsylvania, unde a încheiat redactarea unui doctorat despre eseuri video și cinema-eseu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.