Diplomaţii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU /Statele Unite, Franţa, Rusia, China, Marea Britanie/ au discutat marţi, fără să facă progrese majore, despre un proiect de rezoluţie menit să asigure desfiinţarea efectivă a arsenalului chimic sirian, informează AFP.

Cele cinci ţări au decis, după aproximativ o oră de consultări, să se reîntâlnească miercuri, potrivit unor diplomaţi. „Ambianţa a fost constructivă, dar problemele nu sunt rezolvate şi vom continua să negociem”, a declarat unul dintre ei.

Proiectul de rezoluţie a Consiliului de Securitate are aprobarea Londrei şi Washingtonului şi se bazează pe un text propus de Franţa în urmă cu câteva zile şi pe care Rusia l-a respins.

Parisul, Londra şi Washingtonul vor să utilizeze ameninţarea cu forţa pentru a asigura că guvernul sirian aplică strict acordul de desfiinţare a arsenalului său chimic încheiat la Geneva la sfârşitul săptămânii trecute după negocierile SUA-Rusia.

La rândul ei, Rusia respinge orice recurgere la forţă şi ministrul ei de externe Serghei Lavrov a afirmat că rezoluţia „nu va fi în temeiul Capitolului VII”.

Acest capitol din Carta ONU prevede o serie de presiuni de la sancţiuni economice până la o operaţiune militară pentru a forţa o ţară să respecte o decizie a Consiliului.

Proiectul de rezoluţie occidental prevede de asemenea sesizarea Curţii Penale Internaţionale pentru a-i pedepsi pe autorii crimelor de război în Siria, faţă de care Moscova are de asemenea obiecţii.

Potrivit diplomaţilor, poziţia Rusiei nu s-a schimbat în timpul consultărilor de marţi. Acestea au intervenit la o zi după ce un raport al experţilor ONU a tras concluzia că au fost utilizate arme chimice pe 21 august lângă Damasc când câteva sute de persoane au fost ucise. Occidentali atribuie acest masacru forţelor guvernamentale, în timp ce Moscova continuă să apere teza unei provocări din partea opoziţiei armate siriene.

O întâlnire marţi la Moscova între Lavrov şi omologul său francez Laurent Fabius nu a permis să se apropie punctele de vedere, atât cu privire la problema responsabilităţii regimului sirian în atacul chimic de pe 21 august, cât şi asupra adoptării la ONU a unei rezoluţii cu caracter de constrângere.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției