Interviu cu profesoara Ana Lenuța Moțica,  primărița comunei Gurahonț 

 

Din 2012 încoace, în Gurahonț au început să se „miște“ unele lucruri, din punct de vedere urbanistic, spre satisfacția localnicilor care începuseră să se obișnuiască cu ritmul aproape static al vieții de zi cu zi. Gurahonț este o comună mare, conținând, alături de centrul de comună Gurahonț, încă nouă sate: Bonțești, Dulcele, Feniș, Honțișor, Iosaș, Mustești, Pescari, Valea Mare, Zimbru.

Actuala primăriță a acestei mari comune, profesoara Ana Lenuța Moțica ne mărturisea într-o discuție recentă că nu i-a fost ușor la început; dimpotrivă.
– Doamnă Moțica, spuneți-ne cum ați găsit Primăria, cum ați pornit la drum când ați preluat mandatul de primar?
– Stați așa: una este să pornești la drum cu datorii și alta este să nu ai datorii! Or noi am avut neșansa de a fi nevoiți să plătim datorii imense; eu cred că și efortul de face plata acestor datorii acumultate anterior poate fi considerată tot o realizare, mai ales când nu le-ai făcut tu.
Cât privește realizările contabilizate la un an de mandat pot să subliniez că am încercat să realizez câte cava din fiecare sector important: asfaltarea a 2,5 km de drum comunal; reabilitarea a 15 km de drumuri pietruite, a mojorității străzilor pietruite din Gurahonț și Bonțești; efectuarea de decolmatări de șanțuri și păduri; semnarea a două contracte de finanțare de câte 50 000 euro fiecare pentru asfaltarea unei străzi și pietruirea unui drum de exploatație agricolă (cu finanțare europeană prin GAL Bârsa); realizarea unui grup sdanitar public în Piața Agroalimentară precum și împrejmuirea acesteia; darea în funcțiune a Biroului de Evidența Populației – după cum se știe recent a fost inaugurat Biroul, aici fiind personal specializat; realizarea unui proiect tehnic pentru o capelă mortuară în satul Bonțești; realizarea reabilitării soclului ce susține bustul lui Ioan Buteanu, din centrul comunei precum și ridicarea unei statui a lui Ioan Buteanu pe malul Crișului-Alb; reabilitarea rețelei de apă și celei de încălzire de la Sala Sportului; s-a înființat Clubul Sportiv și am reînființat echipa de fotbal din Gurahonț; am mai înființat o filială a CARP Arad, pentru a veni în sprijinul pensionarilor. În altă ordine de idei, am inițiat sărbătoarea comunei, intitulată „Zilele Gurahonțului“ și pentru buna desfășurare a manifestării am amenajat o scenă unde să evolueze participanții la acest gen de programe. Deci toate acestea sunt ac­țiuni pentru perioada 2012-2013. Pe lângă reabilitarea străzilor din Gurahonț și Bonțești am mai executat și drumurile spre Mustești, Feniș, Dulcele și Zimbru. Am semnat două contracte cu finanțare europeană- de câte 50.000 euro, pentru asfalatrea străzilor din Gurahonț – Gelu Rănoiu; am realizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru modernizarea centrului civic din Gurahonț; am amenajat curtea Primăriei prin montarea de pavele; am sprijinit inițiativa unui investior care asigură 50 de noi locuri de muncă – un lucru important pentru comună. Ce v-am spus aici este o mică parte din ce am făcut în 2013.
– Să continuăm cu 2014; ce priorități sunt pentru acest an?
– Realizarea PUG și PUZ; continuarea lucrărilor de asfaltare la la DC Gurahonț-Zimbru și canalizarea în Gurahonț și Bonțești. Am depus și implementarea celui de-al doilea proiect finanțat prin GAL: drum de exploatație agricolă în satul Dulcele.
Am început lucrările la modernizarea centrului civic din Gurahonț, vom demara lucrările la Capela din Bonțești. Avem în vedere accesarea de fonduri guvernamentale și europene pentru asfaltarea străzilor din Gurahonț. Avem o preocupare permanentă pentru a face demersurile necesare în vederea obținerii statutului de zonă defavorizată. Cam acestea au fost precupările și realizările de până acum a acestui mandat.
Una din principalele realizări a fost însă aceea că am reușit să aducem… pacea și colaborarea în comună și în Consiliul Local; aspect extrem de important pentru a putea readuce comuna Gurahonț pe locul care îl merită între comunele de pe Valea Crișului Alb, să devină o comunitate de nivel european.

Recomandările redacției