cercetare_laboratorCercetătorii români arată că aprecierea de care se bucură la nivel internațional datorită calității muncii lor este îndreptățită. Recent, aceștia au făcut primele transplanturi de telocitele, la trei ani de la descoperirea acestora.

Operaţia a fost realizată pe un lot de șobolani cărora medicii le-au provocat mai întâi un infarct. A fos doar o primă etapă dintr-o cercetare pe termen lung care poate duce către refacerea muşchiul inimii afectat de infarct. Scopul final este aplicarea terapiei celulare şi la oameni.

Academicianul Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a dezvăluit detaliile cercetărilor. „Se injectează un milion de telocite luate din cultură artificală în zona periferică de infarct, o linguriţă de ceai are cinci mililitri, noi am injectat cam 0,5 – 1 mililitru. Mai apoi s-a observat la microscop că aceste celule cu prelungiri extrem de lungi, asemănătoare neuronilor, la anumite intervale de timp sunt prezente în zona bolnavă din inimă”, a spus academicianul.

Este pentru prima dată când potenţialul imens al telocitelor de a regenera ţesuturi bolnave a fost dovedit experimental în România

SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției