de Petre Don

În condiţiile în care presa în general cunoaşte transformări strucurale, de formă şi conţinut, cei care o fac, recte ziariştii, scriitorii, publiciştii sunt din ce în ce mai interesaţi de prezentul şi mai ales de viitorul ei.

Nici presa cu tematică culturală, literară nu face excepţie de la această realitate. Pentru a cunoaşte cât mai bine această stare, pentru a vedea cum se pot adapta publicaţiile culturale la atari situaţii, Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor din România, prin preşedintele ei – poetul Vasile Dan, a iniţiat acum câţiva ani un colocviu la care să participe reprezentanţi ai principalelor reviste culturale din ţară. Şi, iată, această iniţiativă a prins cheag, a devenit „Colocviul Naţional al Revistelor de Cultură din România“  manifestare care are loc anual în Arad şi care a ajuns la ediţia a VI-a.

În acest an colocviul a avut loc în Sala „Ferdinand“ a Primăriei Arad, vineri, 10 mai, la orele amiezii.

Ca un preambul al colocviului, în dimineaţa aceleaşi zile câţiva membri din conducerea superioară a Uniunii Scriitorilor din România, în frunte cu criticul Nicolae Manolescu, preşedintele structurii scriitoriceşti, s-a întâlnit, la Sala de Conferinţe de la Hotel Central, cu scriitorii membri ai Filialei Arăd.

La această ediţie a „Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură“ au fost invitaţi să participe redactori şefi şi redactori de la următoarele prestigioase reviste de cultură: „România literară“, „Luceafărul“, „Viaţa Românească“, „Ramuri“, „Conta“, „Orizont“, „Familia“, „Poesis“, „Discobolul“, „Apostrof“, „Steaua“, „Tribuna“, „Astra“, „Caiete silvane“, „Mişcarea literară“, „Sintagme literare“, „Semne“, „Neuma“ şi, evident, Arca.

Amfitrionul manifestării, poetul Vasile Dan, redactorul şef al Revistei Arca a predat frâiele conducerii dezbaterilor criticului Nicolae Manolescu, preşedintele U.S.R., care a fost moderatorul colocviului.

În cadrul dezbaterii pe temă, redactorii şefi, redactorii şi scriitorii care au vorbit, au  atins foarte multe aspecte legate de conceperea, construcţia şi receptarea revistelor culturale în general şi cele literare în mod special. Fiecare dintre vorbitori au venit în faţa asistenţei cu aspecte legate din activitatea proprie precum şi din experienţele marilor făcători de reviste literare ale vremii.

La dezbateri au luat cuvântul, printre alţii, scriitorii: Vasile Dan, Nicolae Manolescu, Dan Cristea, Mircea Mihăieş, Gabriel Chifu, Nicolae Prelipceanu, Ioan Moldovan, Adrian Alui Gheorghe, Daniel Cristea- Enache, Vasile Popovici şi Ovidiu Pecican.

Această ediţie a „Colocviului Naţional al Revistelor de Cultură“ de la Arad s-a dovedit a fi încă o reuşită, alături de precedentele, în urma căreia scriitorii prezenţi au scos în evidenţă că acest colocviu contribuie efectiv la perfecţionarea şi îmbunătăţirea calităţii tematice a revistelor literare şi de cultură din România.

Petre Don

Foto: Ramona Băluţescu, Petre Don

Recomandările redacției