gardaGarda Financiară va deveni în câteva luni istorie. Guvernanţii au anun­ţat că vor înfiinţa o nouă structură de control, Direcţia Antifraudă, care va prelua personal de la Gardă şi de la Vamă. Conform Mediafax, premierul Victor Ponta a anunţat că angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ai Direcţiei Generale a Vămilor şi ai Gărzii Financiare care vor să îşi păstreze posturile pentru a lucra în nou-înfiinţata Direcţie Antifraudă vor fi obligaţi să treacă de anumite teste şi „s-ar putea ca nu toţi să corespundă”. În primăvara acestui an, premierul a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară şi Di­recţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse. Ponta susţinea că se doreşte ca noua Direcţie Antifraudă să lucreze ca un „DNA al Fiscului” şi să aibă inclusiv competenţe de cercetare penală, sub îndrumarea DIICOT.
Până în momentul de faţă, la nivelul Gărzii Financiare Arad nu se ştie nimic precis cu privire la numărul posturilor care vor fi scoase la concurs şi nici când vor fi organizate concursurile. Vor fi date teste psihologice, de legislaţie şi de integritate, la care vor putea să participe şi angajaţi ai unor alte instituţii. „Aşteptăm hotărârea de guvern care va reglementa noua instituţie. Trebuie să apară organigrama, sta­tul de funcţii. Probabil vor veni şi oameni din afara sistemului. O parte din angajaţii Vămii vor trece în subordinea Direcţiei Regionale de Finanţe, iar o altă parte vor candida probabil pentru un post în cadrul Direcţiei Antifrau­dă”, a declarat Sorin Cirţi, comi­sarul şef al Gărzii Financiare Arad.
Fostul lider de sindicat acuză
Eugen Stânean, fostul lider de sindicat din cadrul Gărzii Financiare Arad, susţine că cei care au reorganizat sau vor reorganiza Garda Financiară fie au fost respinşi la un moment dat atunci când au vrut să se angajeze în cadrul instituţiei, fie au avut firme care au fost controlate de Gardă. „Sindicatul din Garda Financiară Arad s-a des­fiinţat după mizeria făcută de PD-L în 2011, când s-au făcut disponibilizări în cea mai mică instituţie din cadrul ANAF. Am fost pur şi simplu decimaţi. Acum, au spus că vor să întărească instituţiile de control, iar ei vor să desfiinţeze Garda cu totul. Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a restructurat Garda, după ce a fost respins la examenul pe care l-a dat pentru a intra în Garda Financiară. Chiţoiu este într-o situaţie similară, iar Maria Grapini, care a susţinut cu tărie desfiinţarea Gărzii Financiare a avut probleme în trecut cu Garda”, susţine Stânean. Acesta mai afirmă că fiecare comisar a adus la bugetul de stat zeci şi milioane de lei, iar acum se văd puşi în situaţia de a-şi pierde locul de muncă. „La Vamă a fost corupţie generalizată, iar Vama va fi preluată prin absorbţie, iar Garda e desfiinţată. La ce­rinţe pentru noua structură s-a tre­cut doar studii superioare de lungă durată, cu diplomă de licenţă, apoi s-a mai făcut o precizare, cum că studiile trebuie să fie juridice sau economice. Or, trebuie să ai experien­ţă, îţi trebuie cunoştinţe juridice, economice, pentru a putea lucra într-o instituţie de control. Acum toată lumea e blazată, nu mai vrea să meargă la serviciu, e o nemulţumire generală. Mă mir de prim-ministrul Victor Ponta, care este deştept, că ne lasă la mâna unor ageamii. Suntem foarte curioşi să vedem cum va arăta hotărârea de guvern care va trebui să reorganizeze ANAF”, mai spune comisarul.
Comisarii mai spun că dispariţia Gărzii Financiare va produce bucurie în rândul evazioniştilor, care altă dată tremurau de frică.

  • Cattani spune:

    D-l comisar spune ca tremurau agentii de frica, povesti, tremuratul intre ghilimele se rezolva cu o spaga, la Bucuresti mai mare in privincie mai mica, spaga era cuvantul de ordine, de unde stiu, simplu, I work there, asa ca sa mai taca D-l comisar si sa puna mana la munca sau sa puna burta pe carte…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției