luncsoara primaÎn numerele trecute ale ziarului nostru vă informam cu privire la conflictul izbucnit între membrii Composesoratului Luncşoara şi consiliul de administraţie. În octombrie 2012, 134 de săteni au decis să schimbe Consiliul de Administraţie, însă în urma proceselor care au urmat, membrii consiliului au reuşit să-şi păstreze funcţiile. Războiul dintre cele două tabere continuă în justiţie. Doru Vant, preşedintele ales de oameni, susţine că preşedintele nedorit de oameni şi Consiliul de Administraţie din care face parte, refuză să convoace Adunarea Generală extraordinară, pentru a actualiza tabelul membrilor. „Fosta conducere, menţi­nută de instanţă, nu vrea să facă adunarea generală, care trebuie organizată pentru a actualiza tabelul de drepturi. Conform statutului, această adunare trebuie convocată, pentru că foarte mulţi membri composesori au decedat, iar la Adunarea Generală ordinară nu se pot întruni jumătate plus unu din membri, astfel încât nu se pot lua decizii. Am strâns 40 de semnături pentru convocarea adunării, adică o cincime din numărul membrilor, însă fosta conducere nu vrea să convoace adunarea, pe motiv că mai sunt litigii pe rol. Este o motivare absurdă din punctul nostru de vedere. Cum vechiul consiliu nu mai e dorit de oameni, se trage de timp. Nu se mai poate face nicio adunare, iar ei ştiu acest lucru şi atacă deciziile în instanţă. Şi la ultima adunare s-a întâmplat acest lucru. Le place starea de haos, pentru că pot ataca deciziile pe care le-am lua noi”, a declarat Doru Vant.  Acesta mai spune că în situaţia de faţă, oamenii nu mai pot obţine lemne de foc. „Orice adunare făcută pentru exploatarea de masă lemnoasă, pentru constituire de drepturi reale este sortită eşecului, pentru că nu există cvorum. Se apropie iarna, iar ei nu vin în faţa oamenilor”, mai spune Vant.
Numiţi pe viaţă
Mai trebuie spus că preşedintele ales de săteni aduce, prin intermediul unei scrisori deschise trimise la redacţie, o serie de acuze la adresa judecătorilor care au dat dreptate celeilalte tabere, des­pre care susţine că „dau soluţii care te lasă cu gura căscată sau citindu-le rămâi tâmpit, întrebându-te cum un magistrat poate ajunge la un raţionament care nu are nici o logică juri­dică.” Vant spune că judecătorii au numit practic pe viaţa la conducerea composesoratului Consiliul de Administraţie contestat de oameni, arătând în motivarea sentinţei că  „întrucât, contrar susţinerilor pârâţilor, calitatea lor de membri ai consiliului de administraţie nu a încetat la data de 30.03.2012, urmând să înceteze numai atunci când va fi legal şi statutar ales un nou consiliu de administraţie.” „Aşadar, cu toate că s-a prezentat instanţei o hotărâre judecătorească definitive şi irevocabilă, care arată fap­tul că mandatul fostului consiliu de admi­nistraţie este de patru ani şi ca atare încetează la 30.03.2012, judecătorul a arătat în mod cu totul halucinant faptul că nu a încetat la data de 30.03.2012, urmând să înceteze numai atunci când va fi legal şi statutar ales un nou consiliu de administraţie”, mai spune Vant. În continuare acesta susţine că Luncşoara este printre puţinele composesorate, care cu toate că deţine o suprafaţă de 1.800 de hectare păduri şi păşuni, nu are declarate la APIA nici un hectar de păşune, aceasta aflându-se în administrarea Primăriei Hălmăgel. „Primăria Hălmăgel  se pare, prin vechea conducere, a păpat, în mod necuvenit, banii primiţi prin fonduri europene, situaţie în care a fost sesizat DNA-ul pentru a face lumină în lumi­nişul din păşunea împădurită. Probabil aici zace puroiul pentru care, cu atâta înverşunare, se zbat unii pentru a nu fi descoperiţi”, a ţinut să precizeze Doru Vant. Preşedintele ales mai susţine că oamenii sunt nemulţumiţi atât de instanţa de fond, cât şi de Tribunalul Arad, care a menţinut soluţiile pronunţate la Judecătorie. „În situaţia în care cei cinci indivizi, foşti membri ai Consiliului de Administraţie, nu înţeleg faptul că Asociaţia trebuie să aducă profit şi membrilor composesori – (care din anul 2000 şi până în prezent nu au primit nici un ban cu toate că materialul lemnos a fost valorificat în mod continuu) – nu doar acoliţilor fostului consiliu, atunci vom face dezvăluiri asupra încrengăturilor de relaţii, apartenenţei politice şi chiar despre ascendenţii unora dintre cei însetaţi de putere, care, aşa cum povestesc bătrânii satului, au «valorificat» inclusiv piatra din care trebuia construită biserica satului Luncşoara”, se mai arată în scrisoarea trimisă de Vant.
„Actele şi ştampila sunt deţinute ilegal”
Pe de altă parte, avocatul Bogdan Tudor Ioan, reprezentantul vechiului Consiliu de Administraţie, susţine că Adunarea Generală Extraordinară nu poate fi convocată din cauză că Doru Vant nu ar fi restituit ştampila şi documentele composesoratului, după ce instanţa a dat câştig de cauză clienţilor săi. În sprijinul celor susţinute de el, avocatul prezintă o hotărâre a Consiliului de Administraţie, dată pe 9 iulie în care se arată că Adunarea Generală va fi convocată „numai după ce domnul Vant Doru Traian va returna Consiliului de Administraţie actele şi ştampila Composesoratului Urbarial Luncşoara, pe care le deţine ilegal din 17 octombrie 2012.” În continuare, în hotărâre sunt precizate actele pe care trebuie să le prezinte cei care doresc să li se recu­noască drepturile de membri compose­sori. Mai mult, Bogdan Tudor Ioan a prezentat şi sentinţele şi deciziile civile favorabile clienţilor săi, despre care susţine că sunt adevăraţii reprezentanţi ai composesoratului.
La rândul său, Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, că soluţiile pronunţate prin hotărâri judecătoreşti nu pot fi commentate, acestea fiind supuse căilor legale de atac.

Recomandările redacției