Municipiul a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, două evenimente culturale de excepție, „Festivalul de Științe Umaniste”, care i-a avut printre invitați pe Augustin Ioan, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Marius Lazurca, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Doina Jelași Cristi Puiu, și Festivalul „Zile și seri de Literatură Doinaș” – SAD 2017 la care au fost invitați printre alții  Marius Chivu, Lia Alb, Ana Alexandrescu, Diana-Maria Bădică, Iulia Gherasim, Andrei Mocuța, Bogdan Munteanu, Horia Ungureanu, Șerban Axinte, Robert Șerban, Alina Ledeanu, Alexandru Potcoavă, Tudor Crețu, Radu Vancu, Vlad A. Gheorghiu, Matei Hutopilă, Irina Buciu, Mircea Pricăjan, Ana Pușcașu, Dragoș-Radu Dumitrescu și Liliana Corobca.

Dar ce au văzut toți aceștia, când au venit la diverse manifestări sau au plecat de acolo, fie că sunt arădeni, fie nu? Un oraș inundat de gunoaie din cauză că autoritățile locale nu au fost capabile să gestioneze problema. Acest lucru a făcut-o pe scriitoarea arădeană Lia Faur să reacționeze, dând dovadă de un simț civic bine conturat, spre deosebire de alți confrați din județ, care preferă de cele mai multe ori să tacă, pentru a nu-l supăra cumva pe primar sau pe apropiații lui.

 

Falcă a fost invitat la o plimbare

Într-o postare pe Facebook, Lia Faur îi bate practic obrazul primarului Gheorghe Falcă pentru modul în care a gestionat problema gunoaielor.

„Domnule Primar, vă rog eu să vă plimbaţi pe centru, pe jos. Să vă întâlniți cu turiştii străini, cu scriitori, cu tineri, în timp ce vi se prinde o pungă de picior sau vă împiedicați de o doză de bere. Şi să continuaţi să zâmbiţi pe măsură ce le povestiți despre sume impresionante pe care le accesează Aradul prin proiecte. Azi e plin de turişti în zona Teatru – Parcul Reconcilierii. Străzile sunt mostre de pubele revărsate. Orice vor spune nu pot fi contrazişi. E o mizerie atât de evidentă încât nicio scuză nu o poate acoperi. Poate doar recunoașterea unei proaste gestionări a situației […] Unde mai pui că e și un festival de teatru! Cu chiștoace de țigări în loc de flori, în ghivecele din față”, scria Lia Faur pe 1 Mai. Cum era de așteptat, postarea a primit foarte multe aprecieri, unii dintre cei care au citit-o venind cu câteva comentarii proprii.  „Bravooooo. Arădenii îşi merită soarta. Adevărul este că şi oamenii sunt de vină pentru mizeria de pe străzi, dar să nu uităm, ce taxe şi impozite avem”, scria o arădeancă. „Oamenii sunt şi ei vinovaţi pentru mizerie,dar nu ei încheie contractele cu firmele de profil!”, este de părere o alta. O a treia arată însă cu degetul înspre cei care au aruncat gunoaiele. „În ţările civilizate amenzile sunt atât de usturătoare, încât de frica lor, oamenii nu arunca gunoaie pe străzi. La noi încă «merge şi aşa».

Asta e!”, scrie ea. Ce te faci însă când coșurile de gunoaie sunt arhipline, fiindcă nu au mai fost curățate de mult, iar gunoiul pe care îl pui acolo cade luat de vânt?

 

„Să faci cinci concedii pe an… și să nu se prindă nimic de tine”

De menționat că și fostul consilier local Claudiu Cristea a avut o postare extrem de acidă la adresa primarului. Pe lângă comentariul scris la textul Liei Faur, Cristea „s-a desfășurat” pe propria pagină de Facebook: „Să faci cinci concedii pe an, la schi în Austria, la mare în Caraibe, la soacra în Statele Unite […] și să nu se prindă nimic de tine. Vai, vai! După atâția ani și atâtea concedii «pe-afară» să nu înțelegi cum trebuie să arate un parc și de ce orașele trebuie să aibă multe zone verzi. Să nu te prinzi că un oraș e cu atât mai căutat și apreciat cu cât își pune în valoare patrimoniul istoric și își reînvie poveștile sau legendele. Să nu fi observat cum trebuie să funcționeze serviciile publice, curățenia, parcările, salubritatea, ordinea publică, transportul în comun. Bun, ți-au scăpat toate în cei 13 ani a câte 5 concedii, atunci aruncă măcar un ochi la Szeged, la Sibiu sau la Oradea sau măcar la Alba Iulia”.

Văzând ce turnură au luat lucrurile, Lia Faur a ținut să facă o precizare: „Sper să nu se interpreteze greșit, reacția aceasta aș fi avut-o indiferent de culoarea politică a primarului. Nu am nimic cu persoana, ci cu autoritatea care să ia atitudine în situații de criză. Iar acum mie mi se pare o situație de criză. Și dacă vă uitați puțin în jur veți avea aceeași reacție. Un oraș ca un castel neîngrijit”. Cum era de așteptat și această postare a primit aprecieri din partea arădenilor.

 

 Urgența nu este atât de… urgentă

Vă reamintim că după ce proiectul de hotărâre privind atribuirea contractului „de servicii de curățare a domeniului public (carosabil, trotuare) și de curățat și golit coșuri în municipiul Arad” către Gospodărirea Comunală a picat în CLM, a doua zi, pe 26 aprilie, într-un comunicat de presă al Primăriei se anunța că problema a fost rezolvată, cu ajutorul Comitetului pentru Situații de Urgență. ,,La acest moment, Gospodărirea Comunală are deja contractul semnat cu Municipalitatea. Mai mult de atât, s-au dat comenzile până la sfârşitul acestei luni, iar din 1 mai, comenzile vor fi şi pentru curăţenia stradală mecanizată pentru că trebuie să primim şi utilajele care să rezolve această problemă”, le-a transmis Falcă arădenilor prin intermediul comunicatului.

Azi, deși e deja 3 mai, trotuarele din Centru și platoul din fața Teatrului arătau mizerabil, semn că Gospodărirea Comunală nu și-a intrat încă în pâine, cu toată urgența invocată în fața Comitetului pentru Situații de Urgență.

 

Recomandările redacției