Proiectul „Activi pentru oameni”, desfăşurat de Fundația Teofania în parteneriat cu Asociația Millenium Center şi finanţat din fonduri europene nerambursabile, a ajuns la final, prilej de bilanţ pentru cei care l-au iniţiat şi derulat. Cum proiectul este prin excelenţă social,  Fundația Teofania şi Asociația Millenium Center au organizat o conferinţă de presă în care au vorbit despre proiectul propriu-zis, despre etapele derulării sale şi despre rezultatele la care s-a ajuns. „«Activi pentru oameni» este un proiect gândit sub două aspecte sociale şi reali­zat ca atare: oferirea de locuri de muncă persoanelor din medii sociale vulnerabile şi oferirea de servicii sociale persoanelor vulnerabile. Altfel spus, ne-am propus să pregătim un număr de persoane apte de muncă dar aflate în situaţii mai dificile (nu-şi găsesc de lucru, au fost molestate sau traumatizate în vreun fel etc), pentru asistarea persoa­nelor care necesită asistenţă (bolnavi, bătrâni etc.). Conform proiectului, lucrătorii sociali au fost pregătiţi printr-un curs de specialitate şi certificaţi, iar certificatul este recu­noscut în Uniunea Euro­peană”, a spus Lucian Popescu, reprezentatul Asociaţiei Teofania şi mana­gerul proiectului.

Dacă proiectul s-a dovedit încă de la început a fi ambiţios, ambiţiile s-au amplificat pe parcurs, astfel că pe lângă judeţul Arad a fost implicat şi judeţul Timiş. „Am plecat la drum cu convingerea că vom reuşi. Momentul acesta confirmă toate convingerile noastre. Trebuie spus că aici se încheie proiectul european de finanţare, însă ce-a rezultat merge mai departe – şi merge bine. Prin proiect am putut crea în Arad o societate comercială cu răspundere limitată (SRL), care desfăşoară tocmai acti­vităţile pentru care au fost pregătiţi cursanţii, şi o altă astfel de societate a fost înfiinţată în judeţul Timiş. Avem lucrători angajaţi cu normă întreagă şi cu normă parţială, însă vrem ca în viitor, cât mai repede posibil, să avem numai angajaţi cu normă întreagă. Acum oferim servicii de asistenţă şi de îngrijire personală, însă planurile de viitor sunt mult mai cuprinzătoare: servicii de curăţenie, de îngrijire a copiilor, de cumpărături, de însoţire şi multe altele”, a spus Cristina Anamaria Nistor, preşe­dinta Asociaţiei Millenium Center.
Serviciile oferite de lucrătorii sociali pregătiţi prin proiect sunt de calitate europeană însă gândite în concordanţă cu realităţile româneşti şi vor evolua pe aceeaşi linie. Cei care vor duce mai departe acţiunea demarată prin pro­iect sunt conştienţi de provocări şi hotărâţi să le faţă faţă. „În Arad suntem 12 lucrători sociali pregătiţi prin acest proiect, însă vom continua să pregătim persoane care vor să facă ase­menea activităţi. Nu este deloc uşor. Deja ne-am confruntat cu situaţii în care lucrători pregătiţi n-au putut face un anu­mit serviciu. Învăţăm şi noi din mers şi realitatea directă, nemijlocită, ne este cel mai bun profesor. Cert este că în activitatea noastră nu pot veni persoane care nu au vocaţia muncii pentru ceilalţi. Cea mai mare dificultate este construirea relaţiei sufleteşti între lucrătorul social şi cel sau cea către care se prestează serviciul. Avem semnale îmbucurătoare şi motive să privim spre viitor cu toată încrederea”, a spus Daniela Tămaş, lucrătoare socială la SC Mâini deschise SRL.
„Activi pentru oameni” este unul dintre proiecte cu finanţare europeană care chiar are rezultate vizibile, împlinindu-şi me­nirea pentru care a fost pus în practică: să servească oamenilor prin oameni, şi un semn clar că finanţările europene pot produce şi bine social efectiv, nu doar conferinţe, simpozioane şi întâlniri de schimbat idei.

Recomandările redacției