vacean 2Pe 13 martie, consilierii municipali au votat un nou proiect de hotărâre cu privire la evaluarea activităţii managerului Filarmonicii, Alin Văcean. Calendarul stabilit a fost foarte clar, cea de-a doua evaluare trebuia să înceapă pe 14 martie, cu analiza raportului de activitate, pe 15 urma să se facă deplasarea membrilor comisiei la sediul instituţiei conduse de Văcean, pe 18 martie, directorul era programat să-şi susţină raportul de activitate în cadrul unui interviu, iar pe 19 martie urma să se comunice rezultatul evaluării.
Dacă prima dată, procesul de evaluare nu a putut avea loc din cauza faptului că unul dintre membrii comisiei, şi anume directorul Filarmonicii din Oradea, nu s-a putut prezenta la datorie, sub pretextul că este bolnav, de data aceasta, gurile rele susţin că rezultatul nu a fost dat încă publicităţii pentru simplul fapt că primarul Gheorghe Falcă este dispărut din Arad, iar comisia nu mişcă niciun deget fără aprobarea edilului-şef. Asta, cu atât mai mult cu cât raportul comisiei trebuie aprobat în CLM, unde maşina de vot controlată de Gheorghe Falcă funcţionează ca unsă, atunci când interesele o cer.
Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei susţine însă că, procedura de evaluare este în curs. „Pro­cedura se va finaliza printr-un proiect de hotărâre, iar rezultatul se va comunica prin proiect de hotărâre, care nu a fost încă elaborat”, a declarat Corina Drăghici. Consilierul PD-L Mariana Cismaşiu, numită la conducerea comisiei de evaluare, după retragerea viceprimarului Levente Bognar, nu a răs­puns, ieri, la telefon, când am sunat-o pentru a-i solicita mai multe informaţii despre evaluarea lui Văcean, astfel încât nu ne rămâne decât să dăm crezare celor care spun că fără Gheorghe Falcă nu mişcă nimic în Primărie, în CLM şi în instituţiile subordonate, cu toate că respectiva comisie are dreptul şi obligaţia să stabilească dacă Văcean şi-a făcut sau nu datoria aşa cum scrie la carte.
Petiţia sindicatului
Între timp, trebuie spus că Sindicatul Artiştilor Interpreţi din cadrul Filarmonicii Arad (SAIFA) a trimis CLM o petiţie, manifestându-şi încă o dată nemulţumirea faţă de activitatea managerului. „Managerul instituţiei, prin încălcarea regulamentelor interne şi a legilor, prejudiciază atât activitatea instituţiei cât şi imaginea ei în faţa publicului arădean. Vom enumera câteva din situaţiile la care facem referire. De la începutul mandatului său la conducerea Filarmonicii, domnul Alin Văcean a avut conflicte atât în interiorul instituţiei cu diverşi angajaţi, artişti invitaţi, cât şi cu presa centrală şi locală. Purtarea abuzivă faţă de angajaţi s-a concretizat în sancţiuni absurde care au fost date pe baza unor abateri inexistente în regulamentele interne. […] Desfacerea contractelor de muncă ale domnilor Lazăr Sandel şi Barbu Bogdan a fost considerată de instanţe ca fiind abuzive. Sen­tinţele cu numărul 2.607 şi 2.608 din 31.10.2012 au obligat Filarmonica să plătească salariile retroactiv celor doi angajaţi şi cheltuielile de judecată. La aceste sume se adăugă şi sumele plătite pe perioada celor cinci luni cât a durat procesul, a unor colaboratori care i-au înlocuit pe cei doi angajaţi concediaţi. Sindicatul s-a adresat de nenumărate ori conducerii instituţiei semnalând în­călcarea legislaţiei în vigoare. Toate aceste adrese au rămas fără răs­puns şi fără rezolvare, acest fapt constituind o nouă încălcare a Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. La fel au rămas fără răspuns multe din solicitările individuale ale unor angajaţi. În speranţa unui dialog cu condu­cerea, sindicatul a hotărât amânarea iniţierii unor noi procese în ins­tan­ţă, pentru a scuti Filarmonica de noi cheltuieli”, se arată în petiţie.
Sindicaliştii mai vorbesc despre faptul că presa din Arad a ajuns să boicoteze activitatea Filarmonicii din cauza atitudinii lui Văcean, ceea ce înseamnă, în opinia sindicaliştilor, încălcarea propriului contract de management. „Acest fapt constituie, încălcarea Regulamentului de Organizare şi Func­ţionare, capitolul 3.2 şi a propriului Contract de Management al domnului Văcean, care la articolul 9, ali­neatul 2, prevede: «Managerul este obligat să îşi exercite drepturile şi responsabilităţile care fac obiectul prezentului contract de management, în interesul instituţiei. Ma­nagerului îi sunt interzise orice ac­tivităţi şi manifestări de natură să prejudicieze interesul şi presti­giul instituţiei»”, susţin reprezentanţii sindicatului. Consilierilor li se mai aminteşte despre modul total inadecvat în care a fost formulat un act oficial al Filarmonicii, făcând referire la „Mustrarea pertinentă” întregistrată cu numărul 130/28.01.2013, trimisă lui Lazăr Săndel, unul dintre artiştii cu care directorul se află în conflict, semnatarii petiţiei mai vorbind şi despre „angajări pe perioade determinate, fără legătură cu necesităţile stringente ale orchestrei, fără consultarea responsabililor artistici şi fără audiţie; achiziţionarea unui instrument de mare valoare, sechestrarea lui în mod discreţionar şi refuzul de a-i re­partiza unui instrumentist, obli­gându-l pe acesta să intre în concert fără instrument, compromiţând astfel calitatea actului artistic, fiind încălcat Regulamentul de Ordine Interioară.”

Recomandările redacției