Robotul Nao, care dan­sează, cântă şi vorbeşte în română şi engleză, va fi folosit în opt centre din Cluj-Napoca în te­rapia copiilor cu autism, într-un proiect în premieră naţională al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB, transmite Mediafax.ro.
Prorectorul cu cercetarea al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat că ideea de la care s-a pornit în implementarea proiectului este ca rezultatele de laborator realizate în cazul robotului Nao să ajungă efectiv în şcoli, în grădiniţe, sau acasă la copiii cu tulburări de spectru autist.
„Utilizarea roboţilor în tratamentul copiilor cu tulburări din spetrul autist a fost articulată în 2014 prin colaborarea dintre psihologi, informaticieni şi ingineri. Am câştigat la Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB un proiect la nivel european în care am testat în mod riguros dacă, într-adevăr, utilizarea roboţilor duce la îmbuntăţirea aspectelor psihologice în cazul copiilor cu autism”, a spus David.
Prorectorul a afirmat că din 10 februarie până în 31 martie vor fi trimişi roboţi Nao în opt centre din Cluj-Napoca pentru copiii care au tulburări de spectru autist, în care ei vor implementa ceea ce s-a des­coperit în timpul cercetării de laborator, acesta fiind un proiect unic în România.
Potrivit lui David, proiectul este unul intensiv care va urmări în cinci-şase şe­dinţe dacă ceea ce s-a câştigat în laborator se generalizează în viaţa de zi cu zi. „Nu ne aşteptăm la schimbări majore în cinci-şase şe­dinţe. Dar te aştepţi să vezi, de exemplu, copii care s-ar simţi mai bine, ar fi mai li­niştiţi, nu ar avea re­acţii atât de agresive. Ar fi un câştig”, a explicat prorectorul UBB.
Daniel David a precizat că, ulterior, în funcţie de rezultate şi dacă se dovedesc eficienţi, roboţii vor putea fi achiziţionaţi de centrele respective şi chiar de părinţi, pentru a continua terapia copiilor acasă.

Recomandările redacției