România a urcat 11 poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri. Pe ce loc se află acum ţara noastră

0
84
WASHINGTON - MAY 08: An employee walks outside the World Bank headquarters May 8, 2007 in Washington, DC. Recent reports indicate that the global financial institution may soon resolve controversies surrounding its President Paul Wolfowitz. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

România a urcat 11 poziţii în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, pe locul 37 din 189 de ţări, dar este devansată de ţări precum Macedonia, Georgia şi statele baltice şi stă cel mai prost în privinţa accesului la electricitate.

Conform Mediafax, mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Macedonia (12), Estonia (16), Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Polonia (25), Cehia (36), potrivit topului „Doing Business 2016” publicat miercuri de Banca Mondială.

În urma României se află state precum Bulgaria (38), Croaţia (40), Ungaria (42), Italia (45), Rusia (51), Turcia (55) şi Grecia (60).

România se află alături de China, Franţa şi Grecia printre ţările care au redus nivelul impozitării muncii şi al contribuţiilor obligatorii. Astfel, România a redus contribuţiile pentru asigurările sociale suportate de angajatori, de la 20,8% la 15,8%, din octombrie 2014.

De asemenea, România este menţionată pentru introducerea obligativităţii registrului electronic pentru licitaţii şi pentru îmbunătăţirea prevederilor referitoare la respectarea contractelor în timpul insolvenţei şi a probabilităţii de succes a reorganizării.

Tot în privinţa insolvenţei, România a simplificat procedurile şi a limitat la trei ani perioada de implementare a planului de reorganizare.

România se află pe locul 45 din 189 în privinţa uşurinţei de a începe o afacere, pe 105 în ceea ce priveşte obţinerea autorizaţiilor de construcţii, pe 133 în cazul accesului la electricitate şi pe 64 în cel al înregistrării proprietăţilor.

Singapore s-a menţinut pe prima poziţie în topul Doing Business, urmată de Noua Zeelandă, Danemarca, Coreea de Sud şi Hong Kong. Top 10 este completat în ordine de Marea Britanie, SUA, Suedia, Norvegia şi Finlanda. Germania este pe locul 15, Franţa pe 27, iar Spania pe 33.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.