Să ne diluăm cu toţii. Parcă ăsta este sloganul românului de zi cu zi. Diluăm orice, este în menirea noastră. De la muncă până la plata muncii, de la seriozitate, şcoală, ştiinţă, mâncare, până şi alcoolul îl ştim dilua. Ne diluăm până şi sentimentele, credinţa, mânia, căsnicia, modul de a ne creşte copiii sau relaţiile interumane. Diluăm pistele de biciclete, avem politicieni diluaţi, asfalt diluat, vopseaua de pe trecerea de pietoni, iar semnele de circulaţie ne ajută să umplem golurile din gardurile bunicilor de la ţară. Prietenia sau relaţia cu partenerul de viaţă pot fi diluate la noi oricând. Ne-am diluat istoria, sângele din vene şi ne-am acoperit capetele pentru a trece orice primejdie. Suntem atât de diluaţi încât am început să facem din asta un scop în sine, să purecăm totul, să punem totul sub lupă pentru a începe să diluăm în detaliu. Aşa am început să ne diluăm parcă şi moartea.

Dacă nu am fi experţi în diluare, mi-aş pune întrebarea oare cât de cinici putem fi, noroc că am diluat însă şi cinismul (are şi diluarea avantajele ei), încât să diluăm până şi dezinfectanţii din spitale? Şi aşa avem problemele noastre uriaşe cu igiena, clădirile spitalelor sunt extrem de vechi, adevărate cuiburi paradisiace pentru microbi şi bacterii. Un procentaj destul de mare dintre pacienţi mor în spitale nu datorită problemelor de sănătate pentru care sunt internaţi, ci din cauza infecţiilor pe care le dobândesc în timpul internării. În condiţii normale dezinfectanţii cu greu pot face faţă infecţiilor din spitalele româneşti. Maternul arădean, spre exemplu, este recunoscut pentru existenţa baccilului auriu, pe care nici cele mai performante substanţe dezinfectante nu îl pot distruge. Desigur, acest baccil nu există doar în Maternul nostru, el este peste tot în lume. Dar puţini îşi pot imagina cruzimea unor nenorociţi, fără diluanţi, care pot să modifice dezinfectanţii, riscând viaţa oamenilor, a copiilor, doar de dragul profitului. Ce este şi mai crud îl reprezintă faptul că, în ciuda evidenţelor, conducerea Ministerului Sănătăţii, la maxim diluată, iese public şi cu o nesimţire… nediluată susţine că totul este în regulă, dându-ne asigurări că pacienţii din spitalele româneşti sunt în siguranţă.

Doar 5% dintre cele 3.526 de teste de sanitaţie făcute în toată țara pentru produsele Hexi Pharrma sunt neconforme, spune ministrul Sănătăţii. Patriciu Achimaş-Cadariu a apreciat că, în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor a dezvăluit că dezinfectanţii furnizaţi de firmă spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. Analize făcute în laboratorul de stat Icechim au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul  Sănătăţii a dispus un control la spitale. Cu siguranţă, însă rezultatele controlului îi vor… linişti pe români… pentru totdeauna.

 

Recomandările redacției