România trebuie să plătească, în august, către Fondul Monetar Internaţional (FMI) 164,4 milioane de euro, suma reprezentând rambursări rate de capital şi plăţi de dobânzi şi comisioane din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

Din cele 164,4 milioane euro, 154,6 milioane euro reprezintă rambursări de rate de capital şi 9,8 milioane euro plăţi de dobânzi şi comisioane.

România trebuie să efectueze, în acest an, plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro către FMI, Uniunea Europeană (UE) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD). În primele şapte luni din 2013, din suma totală datorată au fost achitate 550,6 milioane euro.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autorităţile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI, România a tras şapte dintre cele opt tranşe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.

În şedinţa din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat încetarea mai devreme a acordului precedent şi încheierea unui nou aranjament stand-by cu România, de tip preventiv, pentru o perioadă de 24 luni, în suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentând 300% din cota României la FMI. În 15 martie 2013 board-ul Fondului Monetar Internaţional a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie.

În 31 iulie 2013, şeful Misiunii FMI, Andrea Schaechter, a spus că autorităţile române şi misiunea Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au ajuns la un acord la nivel tehnic în privinţa noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioadă de 24 luni.

Asistenţa financiară va fi de patru miliarde euro, acordată în mod egal de FMI şi CE, a precizat Schaechter.

Noul acord stand-by de tip preventiv trebuie aprobat de board-ul FMI la reuniunea din toamna acestui an.

‘Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au purtat discuţii cu autorităţile române, care au solicitat ca programul lor economic să fie susţinut de un acord stand-by pe 24 de luni cu FMI şi o asistenţă financiară în cadrul balanţei de plăţi de la Uniunea Europeană. La nivel tehnic misiunea a ajuns la un acord cu autorităţile asupra principalelor elemente ale programului economic. Autorităţile îşi propun să trateze acest acord ca unul preventiv. Au sugerat că nu vor să tragă din aceste resurse financiare şi accesul propus ar fi, în total, în sumă de 4 miliarde euro”, a spus Schaechter.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că România ar trebui, practic, ca din noiembrie să fie într-un nou acord cu partenerii internaţionali.

‘Fondul Monetar Internaţional va comunica miercuri în board mecanismul de aprobare a noului acord. Comisia Europeană va comunica acest lucru ulterior. În mod normal, boardul FMI şi Consiliul miniştrilor de Finanţe Europeni (Ecofin) ar trebui să aibă loc până la mijlocul lunii octombrie şi din noiembrie România să fie, practic, în acord cu partenerii internaţionali. Acestea sunt detalii care la acest moment mai rămân de pus la punct’, a explicat Liviu Voinea.

 

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției