Românii cheltuiesc aproape jumătate din venituri pe mâncare, pentru ca apoi să arunce la gunoi mare parte din ceea ce au cum­pă­rat. Aceasta are mai multe consecințe: pe lângă faptul că înseamnă bani aruncați pe fereastră, putem vorbi și despre efectele nocive asupra mediului. Asociațiile de protecție a consumatorilor și ecologiștii trag semnale de alarmă și încearcă să educe populația.
Aproximativ 180 de kilograme de mâncare pe cap de locuitor ajung la tomberon, arată statisticile europene. Mulți sunt cei care consideră că tot ceea ce pun în co­șul de cumpărături, pe lângă lista făcută de acasă, este absolut necesar. Deși, de multe ori, se întâmplă ca excesul să fie aruncat la gunoi.
Așa se întâmplă că România este printre cele mai risipitoare țări din Europa, alături de Lituania, Bulgaria, Letonia și Croația. „Orice aliment aruncat înseamnă bani pierduți pentru producător, pentru magazin, pentru cumpărător. Vorbim despre asta în România, o țară în care coșul zil­nic are o pondere între un sfert și jumătate din veniturile lunare ale unei familii“, a declarat pentru TVR Doru Mitrana, președinte al unei asociații de protecție a mediului, informează cotidianul.ro.
De anul viitor va intra în vigoare o lege care ar trebui să limiteze risipa alimentară. Sunt vizați producătorii și marii comercianți, care ar urma să doneze surplusul de ali­mente care se apropie de expirare.

Recomandările redacției