petre2Am asistat, sâmbătă, 1 februarie la un mi­ting mai aparte. La Casa de Cultură Curtici, în prezenţa unei asistenţe care ar fi putut umple vreo trei săli, foarte mulţi ascultând de afară, oameni competenţi şi iubitori de soarta locurilor natale au dezbătut cu maximă seriozitate şi complet în afara politicului, SOARTA TERE­NURILOR AGRICOLE DIN ZONA CURTICI. Despre ce-i vorba? Firme de specialitate şi de renume din SUA şi de aiurea şi-au băgat în cap, în cârdăşie cu nişte neaveniţi din condu­cerea Româ­niei, să scormonească terenurile agricole din Zona Curtici pentru a găsi gaze naturale de şist şi apoi să foreze pentru a le extrage. Urmând exploatarea lor. Ceea ce ar însemna împânzirea câtorva mii de sonde într-un perimetru de 500 km pătraţi. Practic, s-ar fragmenta suprafeţele agricole, s-ar dimi­nua spectaculos producţiile de cereale; Câmpia Aradului fiind una din cele mai productive din ţară. De exemplu, Dimitrie Muscă a obţinut în toamna trecută, la Combinatul Agroindustrial Curtici o producţie naţională record, de peste şapte mii de kilograme grâu la hectar. Şi asta pentru că a putut să folosească cea mai performantă teh­nică agricolă, pe terenuri uni­tare, nefragmentate. Mitingul, la care au participat toţi primarii din comunele  vecine cu Curticiul, precum şi preoţi şi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase din zonă a scos în evidenţă pericolul pe care-l reprezintă atât lucrările de depistare a gazelor de şist, cât şi exploatarea lor, în eventualitatea că ar exista  acest zăcământ. Dimitrie Muscă, în locuţiunea sa, a explicat pe larg pericolul la care se pot expune atât plantele şi animalele de pe aceste terenuri, cât şi oamenii. Aceasta, pentru că la operaţiunile de depistare şi de forare a gazelor de şist se folosesc zeci de produse otrăvitoare, cu proprietăţi cancerigene. În plus, pământul infestat ar avea repercusiuni  mulţi ani de acum înainte asupra biocenozei locale, chiar după finalizarea exploatării gazelor de şist.  Exploatare care ar dura doar şase- şapte-ani, iar urmările ar putea să dureze sute de ani. Nu ar fi exclus, ziceau unii vorbitori, ca în urma infestării cu produse otrăvitoare, pământul din zona Curtici să devină pustiu, singurele animale care vor putea trăi în aceste condiţii fiind cămilele, ca-n Pustiul Sahara.
Sigur, poate imaginile prezentate de Dimitrie Muscă – directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Nicolae Aniţei – primarul Curticiului – de celelalte oficialităţi prezente, sub mediatizarea lui Andrei Moţ, directorul Casei de Cultură Curtici, pot fi considerate exagerate, apocaliptice. Poate chiar aşa şi este, puţin exagerat! Dar pericolul există! Ţări precum Franţa şi Germania au interzis categoric acest gen de exploatare, fiind foarte periculoasă pentru plante, animale şi oameni, pentru tot ce este viu.
Îmi plăcea să spun, glumind printre prieteni, că n-aş vrea pedeapsă mai mare decât să fiu silit să mă hrănesc cu produse din judeţul meu, Arad. Să mănânc Pită de Pecica moale cu Salam de Nădlac, garnisite cu o salată formată din Părădăici de Curtici şi cu Curechi de Socodor. Şi să-mi îndulcesc sufletul cu o  lebeniţă rece de Macea. Iar la urmă să sughit mulţumit, în faţa unui pahar de Cădarcă de Miniş. Aşa aş vrea eu să fiu pedepsit!
Ei, bine, cineva vrea să distrugă aceste bunătăţi ale Aradului!
Cu câteva luni în urmă, câţiva oameni luptau pentru supravieţuirea curată a Roşiei Montane. În prezent, curticenii mei se zbat pentru supra­vieţuirea curată a Roşiei de Curtici.

  • Calin spune:

    acei oameni care luptau luptau de fapt pentru pastrarea Rosiei Montane in saracie, somaj si poluare. pentru zona este poluata in prezent de fosta exploatare de stat, iar prin proiectul minier se va curata inclusiv aceasta poluare.

  • Andrei Mot spune:

    Dragilor, alaturati-va acestei lupte pentru VIAŢA !!!
    Doar impreuna reusim!!!!!
    Multumesc Petre pentru acest minunat articol.

  • Delia spune:

    Mai cum se trezesc experti toti peste noapte….si mai vor sa facem si noi cum vor ei. Culmea!
    Foraje pentru gazele de sist se fac in Romania de peste 50 de ani, dar acum ca e la moda, e in trend sa fii impotriva si mai ales ca are si Rosia in denumire clar ca trebuie sa iesi in evidenta.
    Rosia Montana are nevoie de minerit pentru a putea exista mai departe. Noi cei din Rosia Montana nu avem alternativa agricola asa ca voi cei din Curtici, avem doar mineritul. Treaba voastra ce alegeti dar nu ne bagati in aceeasi oala cu voi doar pentru ca exista cuvantul Rosia in denumirea localitatii voastre. Noi vrem minerit, noi vrem locurile de munca pe care compania miniera le ofera comunitatii. Aic peste 80% din locuitori doresc proiectul minier.

  • A.Pop spune:

    Ce studii de specialitate au „protestatarii” ? O turma de oameni fara pregatire, luati de „avant revolutionar” ! Ti-e si scarba cata prostime este in Romania !

    • Larisa spune:

      DA!!! Cata prostime in Romania! Oameni ca dumitale, care in loc sa faca ceva pentru tara prefera sa arunce cu noroi in oamenii simpli,oameni care stiu ce inseamna sa-si apere drepturile cu propria viata! Oamenii simpli ….turma fara pregatire….sunt oamenii care se gandesc doar la clipa prezenta, adica eminentele cenusii, carora li s-a intunecat mintea de prea multa stiinta! Daca stramosii nostri ar fi fost invatati , ca dumitale, probabil ca acum n-am avea ce apara. Noroc ca nu exista in tara aceasta numai intelectuali….ca ne ar vinde tara, asa cum banuiesc ca ai dori sa faci si tu. Rusine celor care se cred superiori doar pentru faptul ca s-au licentiat in tainele …nepasarii! Bravo taranilor nostri si bunicilor nostri, care in simplitatea lor stiu sa pastreze ce au mai sfant pe lumea aceasta…pamantul stramosilor!

  • A.Pop spune:

    Pentru Larisa – D-voastra, poate, doriti ca sa mergem inapoi in evul mediu. Pentru a merge inainte, deciziile, in orice domeniu, trebuie luate de oameni cu pregatire de specialitate. Nu am nimic cu taranii, muncitorii etc., dar ei trebuie sa faca lucruri si sa ia pozitie numai daca stiu despre ce e vorba. Cine vrea sa le ia „glia stramosesca”, „patria”, „drepturile” sau chiar „sa le ia viata” (mai gasiti si alte expresii sforaitoare) ? Nu uitati ca, nivelul general de trai al romanilor este pe nicaieri, deci, respectand bineinteles ceea ce e definit in conceptul „dezvoltare durabila”, trebuie facuti pasi inainte.

  • Andrei Mot spune:

    Da!
    Sunt un taran care nu vrea distrugerea acestei tari!!!!!!!
    E clar pentru mine faptul ca „o mana de oameni” își dorește minerit la Roșia Montana!
    De ce?
    Pentru ca sunt plătiți sa vrea! Sunt plătiți sa inoculeze societății ca „oamenii din Roșia își doresc minerit”!
    Cu acest minerit, Roșia se șterge singura de pe harta…dispare!!!
    Ce vor face „minerii” de acolo?
    Vor comenta pe facebook, glasularadului.ro, etc., cât de bine „merge treaba”!
    …dar vor comenta din alta tara – la comanda – fără sa știe si fără sa vadă realitatea!!!
    GAZE DE SIST KA CURTICI???
    Cât voi fi sănătos, voi avea grija sa adun oamenii!
    Suntem mulți! Din ce in ce mai mulți!!!
    NU GAZELOR DE SIST IN PERIMETRUL EX-6 CURTICI !!!
    Da gazelor de sist???
    După ce mor eu!!!

    andrei mot, directorul Casei de Cultura Curtici

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției