Roşia românească perfectă, la un pas de a fi realizată de către cercetătorii din Timișoara

0
333

Mai mulţi cercetători de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Timişoara sunt la un pas de a realiza roşia românească perfectă, gustoasă şi mare, după ce au adunat sute de soiuri de la ţărani şi le-au încrucişat, informează Mediafax.
Radu Şumălan, profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a declarat, miercuri, că în cadrul unui proiect început în anul 2012, peste 300 de soiuri de roşii au fost adunate de la ţărani din vestul şi nordul României. Apoi, o echipă de cercetători, coordonaţi de Radu Şumălan, au început să realizeze hibrizi, obţinuţi prin încrucişarea a două soiuri, cu scopul de a produce roşia românească perfectă, care este gustoasă, mare şi productivă.
„Vorbim de soiuri noi de roşii hibrizi, obţinute prin încrucişarea a două soiuri. Noi folosim doar populaţii locale şi soiuri vechi româneşti, pe care le-am colectat începând cu anul 2012. Am început să colectăm aceste soiuri româneşti de la persoanele în vârstă din mediul rural din partea de vest şi din partea de nord a ţării. Am creat o bază de gene, unde avem peste 300 de soiuri, după care, prin 2014, am început să facem hibrizările. După ce am făcut testările, am obţinut nişte hibrizi pe care i-am testat, am încercat să-i stabilizăm din punct de vedere genetic. Una dintre caracteristicile pe care le urmărim la aceşti hibrizi, o caracteristică importantă este gustul lor. Iar gustul acestor roşii este extraordinar”, a explicat Radu Şumălan.
Profesorul universitar timişorean a spus că au fost realizate zeci de soiuri noi de roşii, în urma testărilor efectuate, iar cinci dintre acestea au fost trimise spre omologare, astfel că există şansa ca din această toamnă să poată ajunge pe piaţă. „Vrem să obţinem roşii productive, mari, gustoase. Nu am obţinut încă roşia perfectă, dar lucrăm la asta. Ţăranul român este unul dintre cei mai buni amelioratori, pentru că întotdeauna va lua sămânţă de pe o roşie productivă, gustoasă şi sănătoasă şi face acest lucru an de an”, a afirmat Radu Şumălan.
Specialistul timişorean a precizat că hibrizii de tomate au fost obţinuţi doar prin încrucişările unor soiuri româneşti vechi şi nu au fost folosite îngrăşăminte chimice, fiind cultivate pe gunoi de grajd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.