trandafiri 51

În cel mai mare rozariu din România, cel de la Mândruloc, proprietate a Mihaelei Buzatu (inginer de profesie şi pasionată fără leac de frumuseţea şi de parfumul rozelor, s-au desfăşurat sâmbătă evenimentele Sărbătorii Trandafirului, organizate de Fundaţia Eutopia Gardens. Sărbătoarea a ajuns, iată, la cea de-a şaptea ediţie, şi are toate şansele să ia amploarea unei tradiţii, dat fiind că an de an se alătură tot mai mulţi oameni ideii căreia i-a dat viaţă Mihaela Buzatu cu şapte ani în urmă.

Şi-au rostit crezurile despre trandafiri şi opiniile despre rozariul arădean personalităţi româneşti de marcă în domeniu, universitari cărora trandafirul le-a fost vis frumos şi temă de muncă pentru toată viaţa, reprezentanţă ai autorităţilor locale şi pasionaţi pur şi simplu.

Aşa cum se cuvenea şi aşa cum era de aşteptat, sărbătoarea de sâmbătă a fost o curajoasă împletire a frumuseţii naturale a trandafirilor cu frumuseţea vibraţiei sufletului uman, o îngemănare a parfumurilor delicat-suave ale rozelor cu parfumurile tari ale artei: pe scena improvizată în rozariu au urcat pentru-a recita, a cânta şi-a dansa liceeni din Timişoara şi corul feminin al Clubului Persoanelor Vârstnice din Timişoara (voci excepţionale şi-o vitalitate debordantă, contaminantă!).

Dacă toată sărbătoarea a fost un regal de flori şi artă, punctul culminant a fost defilarea pe-aceeaşi scenă improvizată, devenită podium, a câtorva tinere şi foarte frumoase studente, masterande şi doctorande ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în prezentarea unei colecţii vestimentare fabuloase: 11 rochii croite parcă din licurici, părând mai degrabă o risipire de roze şi de miresme, un vertij veritabil de inspiraţie şi de imaginaţie. Este mai mult decât dificil de spus cine-a imaginat şi-a realizat acest torent de frumuseţe care-a inundat podiumul din rozariul de la Mândruloc.  Cu reverenţele de rigoare şi dând totuşi tinereţii „ce este al Cezarului”, vom spune că bucuria aceasta ne-a fost oferită în egală măsură de Diana Răcean, designer vestimentar Amsty Cluj-Napoca, şi de Ioana Sorina Cadar, designer de artă florală, tot din Cluj-Napoca, două artiste desăvârşite în alăturarea şi-ngemănarea decorărilor florale cu designul vestimentar.

Este la fel de dificil de afirmat că rochiile care-au furat toate privirile s-au născut dintr-un efort creativ. Mai degrabă şi mult mai la-ndemână ar fi afirmaţia că s-au născut dintr-un „ceva” magic, inexprimabil, şi-au lăsat în urmă-le doar năzuinţe spre frumos şi spre visare, dat fiind că cele două artiste au promis că vor reveni anul viitor, „… când trandafirul va-nflori”.

Rozariul de la Mândruloc ocupă trei hectare din cele 25 alocate, numără peste 2.000 de specii şi este văzut de Mihaela Buzatu, cea care şi-a amanetat şi sufletul, şi viaţa, acestui vis, visează rozariul ca pe un loc spre care să vină toţi arădenii, toţi românii, toţi cetăţenii lumii. „Toate energiile mele sunt aici, în rozariu, ba chiar mai mult decât atât, întrucât mai iau şi din cele ale soţului meu (inginerul Constantin Buzatu, n.r.), pentru-a-mi duce visul mai departe. Vreau ca rozariul să devină un spaţiu liber de recreere pentru arădeni şi perfect pentru variate manifestări culturale locale, naţionale şi internaţionale. Dincolo de eforturile mele şi de cele ale multor oameni care mă sprijină, şi autorităţile locale au promis sprijinul în această direcţie, deci avem toate motivele să credem că viitorul rozariului are culorile… rozelor!”, a spus Mihaela Buzatu.

Recomandările redacției