Așa cum v-am mai prezentat în repetate rânduri, Aradul se vrea a fi un oraș digitalizat. În vederea obținerii acestui lucru, în Arad au avut loc deja două workshop-uri pe această temă, iar săptămâna aceasta orașul nostru a participat la un summit în Bruxelles dedicat schimburilor de cunoștințe și colaborării pe tema transformării digitale. Provocarea Orașelor Digitale (DCC) a reunit primarii orașelor participante la acest program.
Toți primarii orașelor implicate au avut prezentări, după care s-au discutat pe diferite teme. După, primarii au semnat o Declarație privind angajamentul lor de a coopera pentru transformarea digitală și dezvoltarea inteligentă, o adevărată reușită pentru rețea. Aradul este considerat al treilea oraș smart și pe mobilitate din România.
Pornind de la factorii care contribuie la stimularea ecosistemelor dinamice de inovare, utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, creșterea competențelor, extinderea infrastructurii și impulsionarea schimbării prin intermediul rețelelor de colaborare, orașele au convenit:
– să dezvolte și să testeze inițiative politice noi într-o abordare colaborativă cu alte orașe, pentru a profita de beneficiile transformării digitale.
– să consolideze colaborarea între centrele de inovare, clustere, centrele tehnologice de inovare digitală, laboratoare de fabricație („fab labs”), incubatoare, accele­ratoare și capitalul de risc pentru a oferi servicii de înaltă calitate întreprinderilor și cetățenilor prin promovarea modelelor de dezvoltare bazate pe cerere.
– să coopereze în ceea ce privește noile modele de afaceri și parteneriate pentru a dezvolta excelența locală, cu­noștințele și talentele, pentru a sprijini spiritul antreprenorial și a îmbunătăți ca­lificarea forței de muncă.
– să exploreze oportunități de investiții îndrăznețe pentru transformarea digitală a economiei locale, utilizând un amestec de instrumente financiare;
– să se implice în crearea unei rețele permanente formate din orașe europene care promovează agenda transformării digitale, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea inteligentă.

Recomandările redacției