Să audă tot poporul: Hai să arestăm ROBORUL!

0
118

Nu a trecut foarte mult timp de când o cântăreață de muzică populară, din postura de deputat, montată de știrile privind nenumăratele nenorociri ale românilor provocate de către RASDAQ, a explodat cu patos proletar: „Hai să-l arestăm, fir-ar el al dracului de Rasdaq!”. La câțiva ani distan­ță, consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, produce rumoare internațională, afirmând, la Bloomberg, că în România se dorește eliminarea ROBOR! Nu sunt finanțist, ca să vin cu argumente pro sau contra, dar vă asigur că acest Darius Vâlcov nu este mai finanțist decât mine, din moment ce aruncă asemenea aberații.

Fostul primar al Slatinei, pupil al lui Băses­cu, se dă de ceasul morții să demonstreze că este indispensabil, că fără el se duce dracului România, așa că justiția ar trebui să mușamalizeze cumva dosarul în care îl paște o condamnare de 8 ani de pușcărie, pentru matrapazlâcurile făcute pe când era primar.
Băiat deștept, școlit de către cel supra­numit Zeus, Darius a simțit că, după ce luni în șir toate site-urile de știri blestemau ROBOR-ul, care crește artificial ratele la bănci ale amărâților de români, și-ar putea face un capital imens de susținători, arun­când pe piață posibilitatea desființării acestui instrument de înrobire a datornicilor de către lacomii bancheri, care, nu-i așa, ar trebui să plătească taxa pe lăcomie, pentru că altfel rămân fără instrumentul care le asigură satisfacția lăcomiei, adică ROBOR. Evident, el fiind singurul care poate face acest miracol, așa că justiția are un motiv în plus să-l scape de bulău. Știe foarte bine că în vecii vecilor nu se va putea întâmpla așa ceva, dar, așa cum spune o expresie
idiomatică italiană, „Se non e vero, e ben trovato”, adică „Chiar dacă nu este adevărat, este o găselniță bună”.
Chiar dacă vorbim despre o simplă butaforie politico-electorală, împănată cu interesul personal direct al lui Darius, nu trebuie să aruncăm și copilul, odată cu apa murdară din covată. Dacă o luăm băbește, nu putem să nu observăm că, într-adevăr, băncile taie și spânzură, nu doar în România, ci peste tot. Pe scurt: ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă. Adică, vorbind strict în limitele capitalismului, nicidecum în numele doctrinei socialiste, dacă un individ ia împrumut de la o bancă, la o anumită dobândă, ce treabă are el cu împrumuturile băncii respective? De ce să plă­tească el riscurile băncii? De ce ești obligat tu, ca om care te împrumuți, să plătești incompetența sau șarlatenia unei bănci care nu are destui bani, dar se împrumută de la alte bănci? Explicația a dat-o un senator ALDE, Daniel Zamfir, un liberal autentic, venit de la PNL: indicele ROBOR este „trucat” printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR. El a cerut guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat. „Sper să obţinem o schimbare radicală a modului în care ROBOR este calculat sau poate chiar eliminarea acestuia. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne referitoare la dobânzile din piaţă fără a mai cere aprobarea Parlamentului”, a spus Vâlcov, pentru Bloomberg. Dacă, într-adevăr, BNR poate acest lucru fără aprobarea Parlamentului, cum spune Vâlcov, și nu o face, confirmă ceea ce spunea Daniel Zamfir, adică faptul că BNR este implicată !Și că guvernatorul Mugur Isărescu nu servește nicidecum interesele României și ale românilor, ci ale celor din „tribul” exclusivist din care face parte. Poate că România, care deține președinția Consiliului European, ar putea să supună aceste practici neloiale ale băncilor analizei Comisiei Europene și Parlamentului European. Pentru că nu este doar o proble­mă a României, ci a întregii Uniuni Europene!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.