Romancierul Paul Feval scria într-unul din romanele sale: „Curioșii sug lacrimile noastre precum muștele sângele unei căpri­oare rănite”. Mi-am reamintit acest pasaj văzând frenetismul cu care toată lumea s-a aruncat asupra tragediei de la Caracal, încercând să se bage în față, să profite de emoția colectivă pentru a-și promova interesele. Un individ decrepit, plătit de către nu se știe cine sau pentru că pur și simplu este dezaxat, aruncă suc de roșii pe treptele Ministerului de Interne, spunând că acela este sângele fetelor moarte. Toți urlă că vinovații, adică Poliția, Procuratura și toate instituțiile statului, trebuie să plătească. Adică, ei sunt vinovați, nu criminalii? Au fost demiși prefectul și subprefectul județului. Ce aveau ei cu crimele oribile? Nici una, dar prostimea trebuie să vadă că se iau măsuri ferme, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată. Vorbe goale, nu ai cum să faci să nu se mai întâmple, se întâmplă peste tot în lume. În SUA, Germania, Austria, Franța sau unde vreți, criminali în serie au fost arestați după 10 ani sau chiar mai mult, dar nimeni nu a cerut pedepsirea polițiștilor, procurorilor sau miniștrilor, pe motiv că ar fi trebuit să știe că niște criminali au de gând să comită crime oribile.
Viorica Dăncilă a anulat congresul PSD care trebuia să o desemneze, oficial, candidat la Președinția României. Pur și simplu un calcul electoral, politicianist până în măduva oaselor, vrea să profite de emoția colectivă, așa cum a profitat Iohannis de „Colectiv” pentru a-l debarca pe Victor Ponta. Luată de val, Veorica vrea referendum pentru castrarea chimică și alte drăcovenii de acest gen, sperând că vulgul, sub imperiul emoției, va fi gata să o susțină, să-i legitimeze orice tâmpenii. Același Paul Feval scria că „nu există judecător mai nedrept decât poporul”. Veorica a înțeles acest lucru și s-a pliat pe strategia lui Iohannis, cel care repetă ca o placă stricată că poporul, adică strada are dreptul să conducă România, că Parlamentul și Curtea Constituțională trebuie să se supună deciziilor lui. Teoretic, Viorica Dăncilă i-a furat lui Iohannis o temă de campanie. Practic, nu a făcut decât să-l legitimeze, să fie de acord cu el. Toată lumea va înțelege că Dăncilă face ceea ce face la ordinul lui Iohannis, așa că trebuie să se întâmple ceea ce vrea Iohannis, care merită un nou mandat.
Feministele au organizat un protest, sus­ținând că tot ceea ce s-a întâmplat la Caracal este din cauza discriminării la care sunt supuse femeile în România. „Reacţia trebuie să fie despre faptul că trăim într-o cultură care normalizează hărţuirea şi violenţa asupra femeilor, iar societatea face mişto despre asta – în bancuri, în reclame, în melodii, în rânjetele complice ale tuturor. Tragedia de la Caracal este despre minimalizarea violenţei asupra femeilor în discursul public. Despre normalizarea şi banalizarea abuzului. Despre faptul că, în România anului 2019, dispariţia unei fete de 15 ani nu impresionează poliţiştii, convinşi că fata a plecat „cu un hăndrălău”. Despre strigătul de ajutor al victimelor ignorate. Despre tăcerea instituţiilor statului. Despre rânjetul cinic al poliţiştilor care stigmatizea­ză corpuri fără apărare. Despre statul care-şi abandonează victimele violenţei. Despre statul care apără agresorii. Despre complicitatea naţională la tăcerea ucigaşă. Tragedia de la Caracal este şi despre sexism şi misoginie. Este despre înăbuşirea strigătelor noastre de ajutor în faţa violenţei sexiste. Despre tortura şi imperativul tăcerii, sub care atâtea femei trebuie să îndure violenţă”, spun feministele în chemarea la protest. Are vreo legătură crima cu misoginismul? Sigur că nu, doar au fost uciși o mulțime de bărbați, dar trebuie profitat de faptul că acum victimele au fost femei, pentru a profita de emoționalul colectiv.

Recomandările redacției