În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că Săgeata Verde, primul tren electric care a circulat vreodată pe teritoriul actual al României  şi al optulea din lume, va fi repus în circulație. Trenul va fi pus la dispoziția turiștilor începând de duminică, urmând să efectueze pentru început curse pe ruta Arad – Ghioroc.
Prima cursă a Săgeții Verzi va pleca duminică, la ora 10,  din stația de tramvai Kaufland din Micălaca, urmând a se îndrepta înspre Podgoria Aradului. Înainte de a ajunge la Ghioroc, trenul va opri la Vladimirescu și Sâmbăteni. Un bilet costă 20 de lei și va include călătoria cu automotorul Ganz construit în 1913 și restaurat la Astra Vagoanae Călători în 1995, pe ruta Arad – Ghioroc, intrarea la Muzeul Transportului Arădean, intrarea la Muzeul Vinului și călătoria retur. De men­ționat că pentru prima cursă au fost puse în vânzare 30 de bilete care s-au vândut deja. „Capacitatea vagonului este de 48 de locuri. Prețul unui bilet este de 20 de lei iar rezervări se pot face pe pagina oficială a trenului electric www.săgeataverde.ro”, sus­țin reprezentanții Consiliului Jude­- țean Arad.
Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș, susține că automotorul va fi întâmpinat la Sâmbăteni de mai mulți tineri îmbrăcați în costume populare. „Este un lucru cât se poate de bun că Săgeata Verde va fi reintrodusă în circulație și introdusă în circuitul turistic. Pe raza comunei noastre va poposi doar la Sâmbăteni. Călătorii vor fi întâmpinați în stație de tineri din comună, îmbrăcați în costume populare. Cu această ocazie, generația tânără va putea să vadă pe viu acest tren, care vine din istorie și a reprezentat pe vremuri, singurul mijloc de transport în comun din zonă. Trebuie spus că în aceste condiții, îi invit să vină la stația de tramvai și pe locuitorii mai în vârstă, pentru că ar putea fi un plăcut moment de rememorare a trecutului”, a declarat primarul Ioan Turcin.
Povești de la bunici
Având în vedere vechimea Săgeții Verzi, repunerea sa în circulație este de natură să trezească amintiri. Primarul susține că își amintește o poveste de la bunica și mama sa, cu privire la faptul că sosirea călătorilor la Ghioroc a fost transformată, la un moment dat, într-o mică afacere de copiii din sat. „În zilele caniculare de vară, călătorii care veneau după un drum lung, de la Arad, erau așteptați pe peron, în stația de la Ghioroc de copii de 10-12 ani, care aveau găleți cu apă rece și căni și vindeau cu câțiva bani cana, apă călătorilor însetați. Probabil acum puțină lume își mai aduce aminte despre acest lucru”, a încheiat primarul.

Recomandările redacției