La ieșirea din pușcărie, Dan Voiculescu, patronul de facto al Antenelor, declara că se pregătește, citez din memorie, pentru „o luptă pe viață, pe moarte și pe pușcărie” împotriva celor pe care îi consideră vinovați de faptul că a fost condamnat. Întâmplător, sau poate nu, atacurile împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, s-au întețit de atunci, după cum au fost reluate și atacurile împotriva generalului Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI. Nu știm dacă acuzele care li se aduc celor doi și unora dintre subordonații acestora sunt adevărate sau nu, dar lucrurile nu pot fi lăsate așa, în semiobscuritate. Cineva trebuie să facă lumină…
De asemenea, nu am putut să nu remarc atitudinea recalcitrantă pe care o au anumiți lideri de opinie ai PSD ori de câte ori vine vorba despre lupta anticorupție. Că aceștia se poziționează corect sau nu, vom vedea. Dacă abuzurile despre care vorbesc sunt reale, vinovații trebuie, fără doar și poate să fie pedepsiți, iar dacă nu, trebuie sancționați, într-un fel sau altul cei care lansează pe piață informații false.
De-o fi una, de-o fi alta, polițiștii, procurorii, judecătorii nu au decât să își facă în continuare treaba, dar respectând litera și mai ales spiritul legii. Aceasta este cheia în care trebuie privită ancheta DNA, cu privire la trecerea lacului Belina în patrimoniul Consiliului Județean Teleorman, despre care toată presa a început să scrie la sfârșitul săptămânii trecute, având în vedere persoanele care sunt cercetate și mai ales cine este principalul personaj vizat de anchetatori. Astfel, vicepremierul Sevil Shhaideh, omul de încredere al președintelui PSD Liviu Dragnea, a devenit suspectă în dosar, fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu,
infracțiune pe care ar fi săvârșit-o când  era secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. De asemenea, Rovana Plumb, un nume greu din PSD, este cercetată pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă pe care ar fi săvârșit-o pe când era ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice. Având în vedere că este deja de notorietate faptul că principalul beneficiar al afacerii ar fi însuși Liviu Dragnea, acțiunea DNA poate fi privită ca un șah dat la președintele partidului de guvernământ și al Camerei Deputaților, unul dintre principalii contestatari ai modului în care Laura Codruța Koveși conduce instituția și lupta antico­rupție. Potrivit unor surse, președintele PSD va fi chemat săptămâna aceasta la audieri, iar procurorii se pregătesc chiar să ceară reținerea sa. De asemenea, gurile rele susțin că Dragnea se gândește să nu dea curs invitației de a merge la Direcția Națională Anticorupție și că va chema în sprijin „poporul PSD”, urmând să fie organizate mitinguri „împotriva abuzurilor din justiție”. Dacă vor proceda astfel, Dragnea și PSD-ul vor face o mare greșeală. După cum nu a fost normal ca un act normativ să provoace o ieșire masivă în stradă, la puțin timp după instalarea unui guvern, nu cred că este normal nici ca cineva să  organizeze mitinguri în apărarea unui personaj intrat în vizorul procurorilor. Chiar dacă personajul cu pricina se numește Liviu Dragnea și împreună cu partidul pe care l-a condus a obținut o victorie covârșitoare la alegerile de la sfârșitul anului trecut. Într-o democrație, un om se poate apăra în fața procurorilor sau a instanței cu ajutorul avocaților și a probelor pe care le poate aduce în sprijinul său. Nu este nevoie să isterizeze opinia publică și nici să folosească alte metode care nu au nicio legătură cu statul de drept. Iar dacă până la urmă se dovedește că procurorii greșesc sau judecătorii greșesc, nu au decât să plătească, chiar cu propria liberatate, mai ales dacă greșesc cu intenție, cu rea-credință. Dar nici atunci nu trebuie să plătească la presiunea străzii.

Recomandările redacției