Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasi­lescu, a declarat recent că în cadrul negocierilor pe care a început să le aibă cu sindicatele, propunerile instituției pe care o conduce sunt de dublare a salariilor mai mici de 4.000 de lei, în timp ce salariile mai mari de 4.000 ar urma să crească cu 45%, iar cele peste 7.000 de lei să crească doar puțin. Sigur, este vorba doar despre salariile angajaților la stat, pentru că în mediul privat o astfel de inițiativă ar putea duce la închiderea multor firme.
Din motive lesne de înțeles, sindicaliștii nu sunt mulțumiți de oferta Ministerului Muncii. În primul rând, prin dublarea unui salariu de 3.999 de lei s-ar ajunge ca angajatul respectiv să câștige mult mai mult decât un coleg de-al său ce are în momentul de față puțin peste 4.000 de lei, ceea ce nu ar fi normal. De asemenea, ar apărea o discrepanță foarte mare între salariile din mediul privat și cele din sectorul public.
Aș vrea să fiu foarte bine înțeles, nu mă împotrivesc creșterilor salariale din sectorul public. Dimpotrivă. Mi-aș dori creșteri cât mai mari posibile, dar aș vrea ca majorări semnificative să aibă loc și în mediul privat, pentru că România s-a aliniat de mulți ani la nivelul prețurilor din Uniunea Europeană, dar a rămas mult-mult în urmă în ceea ce privește salariile, ceea ce nu este nici productiv, nici corect. Problema este însă că o creștere bruscă nu poate fi suportată de economie, iar o eventuală dublare a salariilor, chiar și numai în cazul angajațiilor care lucrează la stat, ar putea da vânt în pânzele inflației. Nu de alta, dar ce credeți că ar putea face un comerciant român atunci când vede că sunt mai mulți bani în piață? Ar crește prețurile, bineînțeles, dacă altceva nu prea îl duce mintea să facă. Să zicem că persoanele care lucrează la stat nu vor avea mult de suferit de pe urma unei inflații generate de propriile salarii, dar cei din mediul privat vor avea sigur probleme, pentru că ei vor continua să câștige cam la fel. Astfel, din punctul meu de vedere, orice măsură care vizează creșteri de salarii trebuie bine gândită, pentru a nu face mai mult rău, chiar dacă niște bani în plus sunt întotdeauna bineveniți și contribuie la creșterea nivelului de trai, ceea ce nu s-a prea întâmplat, din păcate, în ultimii ani, când România a fost guvernată de oameni care încercau să ne convingă cât este de bună austeritatea și cât de câștigați vom fi noi peste ani și ani, când politicile de sărăcire a populației vor da roade.
Personal nu cred că tăierile de salarii, impozitarea pensiilor, creșterea TVA și alte măsuri dure, aplicate fără nicio noimă pot duce la ceva bun, dar sunt precaut și atunci când vine vorba despre creșteri spectaculoase de venituri, care nu prea au o bază economică. Niște creșteri moderate ar fi mult mai binevenite. În primul rând, ar fi mai ușor de suportat pentru buget. În al doilea rând, sectorul privat s-ar putea adapta mai ușor, ajustându-și, dacă este cazul, fondul de salarii pentru a nu-și pierde oamenii. În al treilea rând, nici comercianții nu se vor mai simți obligați față de ei înșiși să crească  prea mult prețurile…

Recomandările redacției