După ce s-au întreprins acțiuni de dedajare și remediere după furtuna și vijeliile din septembrie, tot mai multe drumuri turistice au devenit practicabile. În urmă cu câteva ceva timp, Salvamont Salvaspeo anunța că o serie de trasee nu sunt practicabile. Reprezentanții Salvamont au anunțat acum că, în sfârșit mare parte traseele montane şi de ciclism montan din zonă sunt practicabile.
S-au făcut multe patrulări pe traseele turistice din zona Hăşmaş, Munţii Codru-Moma, zonă drastic afectată de condițiile meteorolo­gice extreme din septembrie.
Salvamont lansează invitația către amatorii de drumeții, să aleagă Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu, care poate fi parcurs în toate sezoanele. Lungimea este de 12,4 kilometri, iar timpul de mers este de cca. 4 ½ h.
Grad de dificultate – mediu și necesită o pregătire fizică moderată, efort susţinut doar pe unele porţiuni ale traseului.
Cei care merg la drum trebuie să pozede echipament de drumeţie de complexitate medie – încălţăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană şi apă.
Posibilităţile de recreere sunt: drumeţie, ciclism montan, iar obiectivul este Belvedere Vârful Pleşu.
„Descrierea detaliată a tra­seului: Traseul turistic Haşmaş – Valea Hăşmaş – Vf. Pleşu (marcaj bandă galbenă), cu o lungime de circa 12,4 kilometri, porneşte din centrul localităţii Hăşmaş, de la intersecţia cu drumul spre localitatea Clit. Din dreptul Primăriei traseul continuă pe drumul din localitate, traversează podul rutier şi după depăşirea ultimelor case, urmează drumul forestier de pe Valea Hăşmaş încă circa 7 kilometri până în apropierea Cabanei Silvice Prisaca.
De lângă Cabana Silvică Pri­saca, unde este instalat un stâlp cu indicatoare de direcţie, traseul traversează valea spre dreapta şi urcă pe un drum forestier. După circa 1,6 kilometri traseul părăseşte acest drum, urmând o potecă prin pădure, ca după circa 1,8 kilometri să ajungă pe Vf. Pleşu (alt. 1112 m), cel mai înalt vârf al Munţilor Codru-Moma, unde se deschide un punct de belvedere“, au expus reprezentanții Salvaspeo într-un anunț.
Avertisment pentru turiști
Din localitatea Hăşmaş mai pot fi parcurse şi patru trasee de ciclism montan: Hăşmaş – Valea Hăşmaş – Cabana Silvică Prisaca de circa 9 kilometri şi o diferenţă de nivel de 345 m; Hăşmaş – Clit – Valea Beliu de circa 10,9 kilometri şi o diferenţă de nivel de 480 m; Hăşmaş – Urvişu de Beliu – Valea Urviş de circa 9,6 kilometri şi o diferenţă de nivel de 260 m; Hăşmaş – Comăneşti – Agrişu Mic – Botfei – Valea Sirimpăul de circa 18,2 kilometri şi o diferenţă de nivel de 480 m.
Totuși, reprezentanții Salvaspeo subliniază că, din cauza condiţiilor meteo sau a exploatărilor fores­tiere, unele trasee sau porţiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.
Trasele de drumeţie şi ciclism montan din comuna Hăşmaş, judeţul Arad, au fost amenajate de Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo Arad cu sprijinul Primăriei Hăşmaş.
„Precizăm că toate traseele turistice din zona staţiunii Mo­neasa, Munţii Codru-Moma, pu­ternic afectate de urmările furtunii violente din după-masa zilei de 17 septembrie 2017, cât şi sectorul cuprins între Vf. Diedoviţa şi Vf. Livorscu (Creasta Principală a Munţilor Zarand) de pe traseul turistic Şoimoş – Cetatea Şoimoş – Creasta Şoi­moşului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră), rămân în continuare închise.
Salvamont Arad recomandă turiştilor să nu planifice dru­meţii pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea recomandăm prudenţă şi o planificare atentă a drumeţiilor pe toate traseele turistice din judeţ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuţi, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor“, anunță reprezentanții
Turiștii care au nevoie de ajutor pot apela numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgenţă 112, pentru a solicita ajutor.

Recomandările redacției