Cum a ajuns Aradul un fel de copie a Canadei
Istoricii se contrazic unul pe celălalt, fiecare încercând să-și impună punctul de vedere, deși niciunul dintre ei nu scrie despre ce a trăit, ci despre ceea ce a auzit că ar fi fost. De exemplu, în manuscrisele vremii se arată că Erik cel Roșu, nicidecum fiul său, Leif, ar fi descoperit Canada, iar atunci când a ajuns acolo ar fi exclamat: „Que nada”, adică, „aici nu este nimic!” De acolo vine numele ţării. Prea puțin ne interesează adevărul istoric, chiar ne doare în cot de Canada și de istoria ei, dar mi-am adus aminte de această zicală într-o zi de vineri, 10 Mai, când a venit în vizită premierul României, Viorica Dăncilă, iar opozanții actualii guvernări au venit să o flituiască, purtând tricouri pe care scria „NIMIC”, adică „nada” ca aluzie la nu știu ce declarație a baronului Dragnea. Sincer, eu, când spun „nimic“, mă refer la faptul că în acea zi au fost anunţate, din trei părţi, conferinţe de presă pe nu ştiu ce teme importante, iar toate trei au fost anulate în ultimul moment. Deasemenea, mă gândesc că pe parcursul întregii săptămâni au fost mici confruntări politice verbale, de campanie, din care arădenii chiar nu se aleg cu ni­mic. Aşa că Aradul ar putea să se înfrăţească cu un orăşel din Canada şi să-şi schimbe numele.
Toți au uitat de Ziua Monarhiei
Sincer, nu am fost niciodată monarhist, dar întreb, așa, ca prostul, de ce toată agenda zilei de 10 Mai, adică Ziua Monarhiei, a trebuit să fie ocupată cu bălăcăreli politice între guvernanți și opoziție? De ce, de exemplu, Primăria, în cooperare cu toate formațiunile politice din Arad, nu ar fi putut organiza un simpozion dedicat rolului Monarhiei în modernizarea țării? Este dureros, este inadmisibil, niște mișei, că nu pot să le spun altfel, au transformat Ziua Monarhiei într-o bagatelă de facebook, și-au bătut joc. Nimeni, dar absolut nimeni din Arad nu a știut sau nu a vrut să ştie că 10 Mai este Ziua Monarhiei, toți au fost preocupați de intrarea Vioricăi Dăncilă la Prefectură prin spate, prin parcare. Nimeni, dar absolut nimeni, nu a venit cu o pancantă pe care să scrie „Monarhia salvează România”, nimeni, dar absolut nimeni, nu a marcat Ziua Regalității. La urma-urmei, cine ar fi putut, pe bune, să o facă? Vă spun eu, republican convins: nimeni, pentru că nimănui nu-i convine! Cum, de exemplu, ar putea să-i convină lui Iohannis, care, după modelul stăpânei sale, Merkel, ar vrea să fie fuhrer, să comande și să stăpânească el? Traian Băsescu a fost la un singur pas de a impune transformarea României în republică prezidențială, dar a intervenit „defectarea” lui Tăriceanu, care nu s-a supus poruncii de a demisiona, pentru a provoca alegeri anticipate, pe care Alianța DA le-ar fi câștigat, atunci, cu peste 60%, iar majoritatea sa parlamentară zdrobitoare ar fi schimbat de urgență Constituția, pentru ca Băsescu să devină atotputernic. Iohannis este mult prea departe de această șansă, susținătorii săi, liberalii, sunt slabi de tot, nu au consistență, sunt într-o derivă totală, nefiind în stare să constituie măcar o majoritate firavă.
Revenind, dacă nici măcar liberalii arădeni nu au făcut nimic pentru a puncta Ziua Monarhiei, cine să o facă, doar nu PSD? Dar, așa cum am mai spus, este campanie electorală și orice lucru lipsit de logică intră în logica de campanie. De pildă, exact în ziua de 10 Mai, ziua vizitei Vioricăi Dăncilă, la ora 11:30 era programată, la Primărie, o conferință de presă, la care să fie anunțată deschiderea bazinului de polo. La 11:10 ziariștii au fost anunțați că se anulează conferința și nimeni nu mai pricepea nimic. Misterul s-a risipit la ora 13:00, când liberalii au venit la Prefectură să o huiduie pe Viorica Dăncilă purtând acele pancarte pe care scria că PSD ține bazinul închis! Asta, în ciuda faptului, că, aşa cum s-a văzut, bazinul s-a deschis chiar în ziua următoare, adică sâmbătă. Ce contează, important era ca la vizita premierului PSD să existe pancarta cu pricina.
Mici fricţiuni
În rest, pe parcursul săptămânii, deşi este campanie electorală, nici măcar nu am fi ştiut acest lucru dacă nu ar exista panourile de afişaj cu cele câteva postere amărâte. Obişnuitele contre între PSD şi PNL au mai spart, din când în când, monotonia săptămânii. Aşa a fost la şedinţa CLM din 8 mai, la care s-a votat condamnarea definitivă a Pieţei Solare, Primăria hotărând să nu o mai treacă sub tutela TOP, în vederea unei viitoare modernizări, ci să o demoleze şi să o transforme în parcare. Aşa s-a gândit Primăria, că acolo nu este nevoie de o piaţă, din moment ce există un supermarket. Sau, poate că tocmai de aceea? Nu ştiu, depinde cum priveşti lucrurile. Oricum, nici măcar PSD-iştii nu au fost împotrivă la acest punct. În schimb, au protestat vehement împotriva punerii pe ordinea de zi a proiectului referitor la Piaţa Catedralei. PSD-iştii au venit cu documentele ca să arate că nu s-a modificat nimic faţă de proiectul respins de către Tribunal. Viceprimarul Bibarţ i-a acuzat că au votat împotriva modificărilor, ei spun că, de fapt, au votat împotriva lipsei modificărilor! Cârcotaşi, domnule, când s-a supus la vot s-a spus: „supunem la vot modificările…”. Ce mai trebuia şi ca alea să existe? Nu, trebuia doar să spui dacă eşti pentru sau contra votării lor! Apoi, PSD-iştii au sărit şi mai rău la gâtul primarului şi al PNL-iştilor la punctul privind alocarea bugetară pentru acţiunea de vineri, 17 mai, când se împlinesc 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Arad şi de la instalarea primei administraţii româneşti în acest oraş. De fapt, au susţinut sus şi tare PSD-iştii, cei 300.000 lei în plus au fost alocaţi doar pentru că în acea zi vine Klaus Iohannis la Arad! Cum, adică, zic PSD-iştii, să dai o căruţă de bani, pe care i-ai tăiat de la nişte acţiuni sportive şi culturale, pentru vizita lui Iohannis?
Gunoaiele, veşnica problemă
Cam la atât s-a limitat confruntarea directă între cei doi mari competitori electorali, adică, slăbuţ de tot, am putea zice. Unii dintre PSD-işti au mai încercat câte ceva, cum ar fi scoaterea de la naftalină a problemei gunoaielor. Prin intermediul unui Comunicat, PSD-iştii „somează conducerea liberală a CJA, să găsească urgent o soluţie pentru ridicarea guno­- iului de pe Valea Mureşului şi din zona Chişineu-Criş”, mai multe localităţi din aceste perimetre fiind afectate de neseriozitatea operatorului de salubritate şi de incapacitatea sa de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.
„Nici pe noi şi cu atât mai puţin pe cetăţenii judeţului, nu ne interesează natura litigiului între operatorul de salubritate şi firma care administrea­ză staţiile de transfer din Bârzava şi din Chişineu-Criş. Cine datorează bani cui şi mai ales de ce. Ştim un singur lucru, că primarii şi locuitorii din loca­lităţile afectate suferă din cauza incapacităţii PNL de a implementa legal şi armonios masterplanul de deşeuri la nivel de judeţ. Interesele cetăţenilor sunt călcate în picioare, gunoaiele zac neadunate de trei săptămâni iar edilii de pe Valea Mureşului şi din zona Chişineu Criş se află în faţa unei noi bombe ecologice reprezentate de acest imens focar de infecţie. Acum, PNL, nu îşi poate controla propria clientelă politică, firmele luându-se la harţă pe motiv de bani. Oamenii nu vor să audă nici explicaţiile lor cusute cu aţă albă şi nici nu sunt datori să tolereze cu preţul propriei sănătăţi, consecinţele afacerilor liberale”, spun PSD-iştii.
Strategia campaniei pozitive
Tot printr-un Comunicat, un deputat PSD zice că programul RABLA ar trebui extins și pentru scutere și motociclete noi. Da, asta chiar seamănă cât de cât a campanie, adică preferi să promiţi ceva decât să-ţi înjuri adversarul. Sau, poţi să te lauzi că ai o sumedenie de realizări, să bombardezi oamenii cu tot felul de lucruri mărunte, pentru ca electoratul să creadă că lucrezi la foc continuu.
Se pare că liberalii cunosc destul de bine strategia. Toată săptămâna au curs ştiruleţe. Iată unul dintre Comunicate: „Direcția Generală Poliția Locală Arad anunță continuarea acțiunilor care vizează eradicarea fenomenului cer­șetoriei pe raza municipiului Arad. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație acționează cu reponderență în zonele: Micălaca, Gara CFR, Autogară, Calea 6 Vânători, Mănăstirea Gai. În acest sens, în intervalul 1 ianuarie – 7 mai 2019 polițiștii locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și Circulație au aplicat persoanelor care apelează la mila publicului un număr de 206 amenzi contravenționale, pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/ 1991/R, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Au fost întocmite procese- verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru: „apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte (…) îndemnul sub orice formă al minorilor la săvârșirea de contravenții (…) neluarea de către părinți sau de către persoanele cărora li s-a încredințat spre creștere și educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerșetorie sau prostituție”. Au mai fost şi altele, prin care arădenii au fost înştiinţaţi că sute de câini comunitari au fost adoptaţi, că au fost amendaţi cei care depozitau ilegal moloz în diferite locuri sau unii proprietari de imobile degradate transformate în focare de infecţie, că au fost depistaţi sute de indivizi care şi-au abandonat maşinile distruse pe domeniul public. Şi multe altele de acest gen, lucruri faţă de care arădeanul este sensibil. Aşadar, până acum pare că principalii competitori locali au priceput, în sfârşit, cam cum ar trebui făcută o adevărată campanie. Dar, să nu ne grăbim…
Simion Todoca

Recomandările redacției