Portret robot al primarului sau portret al primarului robot?
Chestie de interpretare. Cunoscutul Sami Caba a lansat un așa-numit „portret robot al primarului”, adică a arătat cam ce ar trebui să facă un primar pentru urbea pe care o conduce. Asta, în mod normal, nu ar trebui să fie o problemă, în Legea Administrației locale scrie negru pe alb care sunt atribuțiile primarului. Mai important, însă, este ceea ce nu scrie. De pildă, nu scrie că primarul nu ar trebui să fie un robot al partidului sau al șefului partidului care l-a de­semnat candidat, lucru care, din păcate, este aproape universal valabil. Ei, sigur, când spun „universal” mă refer doar la universul mioritic, nu la alte țări. Ce nu ar trebui să facă, dar face un primar robot? Angajează, la toate nivelele, niște habarniști care nu au nici în clin nici în mânecă cu posturile respective, dar sunt membri de partid sau pile ale șefilor din partid. Sigur, nu ar fi o tragedie dacă ne-am referi doar la cei care au rămas șomeri și sunt angajați ca să câștige și ei o pâine. Nu e mare tragedie că pușcă niște calorifere din cauza lui Nae, pe care l-ai angajat la întreținere, cu toate că habar nu are ce e ăla calorifer. Aduci un instalator, îl plătești și pe ăla și gata, ai rezolvat problema. Baiul mare este cu ăia pe care îi pui pe funcții la diferite societăți din subordine, pentru că habarnismul lor are efecte directe asupra cetățeanului. Nepriceputul duce societatea în pragul falimentului, dar îl ții pe post, pentru că dă cotizația la partid și răspunde prompt la ordine. Face Primăria sau partidul primarului ceva drăcovenie pur electorală, hop și societatea cu pricina pe post de sponsor, cu toate că, așa cum spusei, e în pragul falimentului din cauza prostovanului. Mai departe… Primarul nu ar trebui să dea comenzi de lucrări publice pe sume umflate din pix firmelor șefilor de partid, chiar dacă aceste firme sunt de tot rahatul și fac lucrările de mântuială. Nu ar trebui să dea șefilor de partid sau clientelei acestora terenuri, clădiri sau altele. Am mai putea adăuga multe, dar cred că e suficient. Dar, ca să nu avem discuții, am spus toate acestea doar pentru că amicul Sami Caba a venit cu portretul robot, nu are nicio legătură cu faptul că PNL și-a anunțat deja candidatul. Jur !
Liniștea de după furtună…
înainte de potop
Așa cum intuiam, după alegerile europarlamentare bătălia politică s-a domolit, aproape că nu mai există. Până și consilierii PSD au cedat, votând trecerea stației de sortare a gunoiului la Recons. Interesantă este explicația lor: cică au acordat un vot de încredere noului primar, chiar dacă este doar interimar. Păi, cum așa, fraților, adică ați ținut-o mațu gaia doar așa, ca să-i faceți în ciudă lui Falcă, nu pentru că măsura ar fi proastă și i-ar afecta pe cetățeni?! Știți ceva, ca să vă mai scoateți și voi un pic, ziceți că PSD Arad a obținut la europarlamentare un scor catastrofal doar pentru că membrii și susținătorii PSD au fost sfătuiți să voteze PNL doar ca să plece Falcă la Bruxelles, să scape arădenii de el! Oricum, așteptăm cu interes să-și desemneze și PSD Arad candidatul de primar. Mulți spun că acesta va fi Mihai Fifor. Sincer, senatorul este, fără discuție, un om valoros, dar nu cred că va candida la Arad, știe și el ce înseamnă patriotismul local și cum va fi exploatat acesta în campanie. Vreme de 12 ani, PSD-iștii arădeni au zis că Falcă face rele pentru că nu iubește Aradul, el fiind de la Brad. Păi, sincer, ce credeți că vor zice PNL-iștii dacă PSD îl avea candidat pe Fifor? Și ca senator de Arad a fost făcut cu ou cu și cu oțet, pe motiv că e oltean, vă dați seama ce bombardament va fi împotriva lui dacă va candida de primar! Dacă vă faceți cumva iluzii că victimizarea i-ar putea aduce voturi, vă înșelați amarnic, asta funcționează doar atunci când victima este autohtonă! Având în vedere faptul că primarii se aleg într-un singur tur, este lesne de presupus că un candidat al PSD, partid creditat la alegerile europarlamentare cu un scor sub 20%, are destul de puţine şanse faţă de unul al PNL, care este la 37%. Concluzia este că Fifor nu va risca să se discrediteze la alegerile locale, ci va prefera să meargă mai departe la Senat, ţintind un post de ministru, pe care, să fim corecţi, îl merită din plin.
A greşit andrisantul
Aşa cum am spus, lupta politică a luat o pauză, partidele încărcându-şi bateriile pentru alegerile prezidenţiale, de rezultatul cărora depinde în bună măsură şi scorul la alegerile locale de anul viitor. Doar aşa, ca să fie un pic de activitate, un deputat PSD face, cică, apel la primarii din judeţ să se opună moţiunii de cenzură. A greşit andrisantul, nu au primarii cum să influenţeze rezultatul moţiunii, că doar nu se duc ei să voteze. Cică ar trebui să facă presiuni asupra parlamentarilor, ca aceştia să voteze împotrivă. Ca argument, deputatul le arată arădenilor pisica neagră: dacă vin la guvernare cei din opoziţie, vor bloca sau anula toate proiectele de investiții depuse deja prin Programul Național de Dezvoltare Locală și prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Acum, că moţiunea a picat cu brio, deputatul se va lăuda că, iată, primarii, la apelul lui, au rezolvat problema!
Tot pentru a mima activitatea, PSD-iştii îi atacă de formă pe deja anunţaţii candidaţi al PNL, Cionca şi Bîlcea. Nimic concret, doar aşa, să fie ceva. Vechile acuze legate de lucrări de mântuială pe drumurile județene, Companiei de Apă, spital, petreceri câmpenești pentru campania PNL, prin Centrul Județean de Cultură etc.
De cealaltă parte, liberalii de la CJA ne asigură, prin intermediul ADI Deşeuri, că proiectul de gestionare a deșeurilor, la nivelul județului Arad, nu „este în aer”, cum susţin duşmanii. Proiectul, cică, a fost declarat funcțional în urma controlului realizat de Direcția de Management POS Mediu în luna februarie 2019. Ei, dacă a fost declarat funcţional e OK, chiar dacă nu funcţionează cum trebuie. Cică în zonele 2 şi 5, unde operează Grup Salubrizare Urbană S.A., au fost raportate disfuncționalități datorate raporturilor de colaborare comercială între operatorul de colectare și transport, respectiv operatorul stațiilor de transfer. Natura acestor relații contractuale, spun cei de de la ADI, nu este de competența lor. Şi cu asta, basta, ei s-au spălat pe mâini şi îşi vor primi în continuare salariile, pe spinarea cetăţenilor din comune, fără să mai aibă, practic, obiectul muncii. Multă vreme primarii, unii chiar de la PNL, au protestat împotriva acestui ADI, spunând că mai bine ar fi fost să fie lăsaţi să se descurge cum ştiu ei, să negocieze contractele cu cei care ridică gunoiul, nu să dea bani pentru o societate care nu face nimic. Acum, dacă ne luăm după ce zice ADI, tot cetăţenii sunt de vină că nu vine nimeni să colecteze gunoiul care stă în mormane la stradă. Te pomeneşti că îi mai şi amendează cineva pentru că nu respectă curăţenia pe domeniul public! Scopul înfiinţării ADI a fost implementarea megaproiectului de colectare a deşeurilor. Păi, dacă proiectul a fost declarat funcţional, adică a fost implementat, de ce nu se desfiinţează ADI ? Cam atât cu săptămâna politică, vor mai veni câteva calme, că vin concediile, iar după aceea, să te ţii, vine campania pentru prezidenţiale! 

Recomandările redacției