Visul împlinit al opozițiției
arădene: Falcă a demisionat!
A mai trecut o săptămână în care bătălia politică a fost ca și inexistentă în Arad. După cum ziceam, suntem în plină vară, oamenii sunt în concediu și se rela­xează după încleștarea prilejuită de alegerile europarlamentare. Singurul eveniment notabil a fost știrea că primarul Falcă și-a prezentat demisia. O știre pe care opoziția arădeană o aștepta de o grămadă de ani pe prima pagină a ziarelor a venit acum, ca o simplă notiță, un lucru banal, nu un motiv de chef monstru al adversarilor lui Falcă. Nu putem spune că PSD nu a avut niciun merit, pentru că, de fapt, chiar a avut un rol covârșitor. Dacă oamenii nu ar fi votat împotriva PSD, Falcă nu ar fi câștigat un mandat de europarlamentar și nu ar fi ajuns în situația de a demisiona. De fapt, zice el, nici nu a demisionat, ci doar a ales să meargă la Bruxelles în loc să păstorească mai departe Aradul. Asta, să recunoaștem, cam așa este. Rămâne de văzut cât de mult îi va ajuta pe cei de la PSD faptul că au scăpat de Falcă, iar la alegerile locale de anul viitor se vor bate cu Bîlcea, într-un singur tur. Deocamdată, semnele nu sunt prea bune pentru cei din opoziție, având în vedere faptul că partidul lui Falcă se plasează pe primul loc, la mare distanță de urmăritori. Parcă până și semnele Meteo sun favorabile acestuia, aproape zilnic primim avertizări de cod galben, culoarea actualului PNL sau cod portocaliu, adică fostul PDL, care de fapt doar și-a schimbat numele.
Se inventează codul… albastru?
De cod roșu, culoarea PSD, nu prea am avut parte, dar, cine știe, poate că, dacă se păstrează ierarhia actuală, se inventează codul albastru, culoarea USR. Cei de la USR Arad au intrat deja în febra pregătirilor pentru locale și au anunțat o premieră politică, organizând prealegeri, adică o simulare de scrutin, pentru desemnarea candidatului la Primăria Aradului. Dacă nu mă înșel, sistemul este practicat de către UDMR, dar de niciunul dintre partidele românești. Apropo de UDMR, pe vremea când primarul era ales în două tururi, în primul tur maghiarii își votau propriul candidat, iar în turul doi votau candidatul aliatului tradițional, adică PD. După ce s-a schimbat legea, fiind un singur tur, o parte a electoratului maghiar vota candidatul UDMR, iar o parte dădea voturile candidatului PD, care asigura partidului funcția de viceprimar. Înclin să cred că și la alegerile de anul viitor tradiția se va păstra, dar rămâne de văzut dacă PNL va mai avea, împreună cu UDMR, majoritatea în Consiliul Municipal, astfel încât amândoi viceprimarii să le aparțină. Sunt sigur că UDMR se va alia cu cei care au majoritatea pe plan local, indiferent ce decide conducerea centrală. Să nu uităm că Bognar Levente era cât pe ce să fie exclus din UDMR, pentru că nu a respectat interdicția de a intra într-o alianță locală în care era fostul PPDD. S-a pus de-a curmezișul conducerii centrale pentru că altfel era imposibil să fie el viceprimar. În schimb, nu știu care va fi situația USR-iștilor arădeni. Aceștia s-au remarcat ca adversari ai lui Falcă și ai PNL, dar, dacă la nivel central USR va ajunge în aceeași tabără cu PNL, ce vor face, vor merge, la Arad,împreună cu PSD, pentru a câștiga cele două funcții de viceprimar, sau își vor călca pe inimă și vor fi alături de liberali? Interesant de urmărit!
Au înțeles mesajul
PSD-iștii și-au mai revenit un pic din buimăceala pricinuită de dușul rece de la europarlamentare și promit că vor veni la alegerile locale cu oameni pregătiți, capabili să conducă județul. Președintele PSD Arad Dorel Căprar, spune că „Partidul Social Democrat a înțeles mesajul transmis de electorat și s-a angajat în schimbări profunde”. În acest sens, anul viitor, PSD Arad promite că va propune la Consiliul Județean o echipă de oameni pregătiți, onești, cu experiență în administrația publică, care cunosc bine județul și ştiu ce probleme sunt în fiecare localitate. Totodată, spun ei,PSD Arad va susține în continuare realizarea tuturor proiectelor depuse de primari și aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și Fondul de Dezvoltare și Investiții. Prin FDI se accelerează schimbările în bine ale localităților din județul Arad, prin completarea tipurilor de investiții posibile și mai ales prin simplificarea procedurilor și rapiditatea cu care se pot finanța proiectele.
„Din 2020 județul Arad trebuie să fie administrat de un om gospodar, care să cunoască fiecare localitate și să fie permanent pe teren pentru a se consulta cu arădenii și pentru a umări că se respectă termenele și se fac lucrări de calitate la nivelul infrastructurii locale. Aradul are nevoie mai puțin de politică și mai mult de oameni competenți, buni manageri, care să asculte cetățenii și să fie deschiși la nevoile reale ale acestora”, a declarat Dorel Căprar, care anunță că în perioada următoare reprezentanții PSD Arad se vor consulta cu cetățenii din fiecare oraș, comună și sat pentru a realiza un plan real și concret privind dezvoltarea județului și atragerea de investiții la nivel local.
„Arădenii nu mai trebuie să fie amăgiți de politicieni care nu ac­ționează în interesul lor. Arădenii merită să aibă acces la drumuri asfaltate, la spitale și școli moderne. Toți locuitorii din județul Arad trebuie să beneficieze de condiții decente de trai și să beneficieze de servicii publice de calitate din partea administrației județene. Echipa care va câștiga alegerile locale în 2020 și va prelua conducerea Consiliului Județean Arad trebuie să se preocupe de refacerea infrastructurii rutiere din zonele periferice ale județului. Fiecare arădean trebuie tratat la fel și nu diferit în funcție de interesele unui partid sau altuia”, mai zice Căprar. Nu zic că nu e așa, dar așteptăm cu interes anunțarea candidaților. Deocamdată, din mesajul lui Căprar am putea înțelege că PSD Arad nu își pune prea mari speranțe în câștigarea Primăriei Aradului, așa că se va concentra mai mult pe bătălia pentru Consiliul Județean.
Liberalii, tot cu propaganda activă
Între timp, PNL-iștii fac în continuare ceea ce știu mai bine, adică își fac campanie fără săpară că fac aceasta. Adică, o propagandă activă. Spre exemplu, consi­liul Județean a organizat, timp de trei zile, Conferința „Europa Regiunilor”, cu parti­ciparea unor reprezentanţi din cinci state – Serbia, Polonia, Ungaria, Republica Moldova şi România. Tema întâlnirii, zic cei de la CJA, a fost colaborarea pentru atragerea de fonduri europene între state membre UE și state non-UE. Ședinţa festivă, consacrată împlinirii a 20 de ani de cooperare bilaterală între județele Arad și Csongrád, din Ungaria, a cuprins şi marcarea altor parteneriate internaționale ale județului Arad, cu regiuni, raioane şi voievodate din Serbia, Ungaria, Republica Moldova şi Polonia. Nu știu cât va avea cu adevărat județul Arad de câștigat din aceasta, dar din punct de vedere propagandistic contează. Și, ca să nu spună arădenii că liberalii se ocupă doar cu tot felul de conferințe, CJA se laudă că lucrările avansează pe drumul Nădab – Zărand – Seleuş. E un sistem bun, precum picătura chinezească, adică, te lauzi că au început lucrările, iar după aceea, până la finalul fericit, adică finalizarea, te mai lauzi de vreo zece ori că acestea avansează. Metoda a fost brevetată de mult, fiind organizate inaugurări ale fiecărui kilometru de drum. Așa și acum, șefii CJA trebuie să le arate oamenilor că sunt vigilenți și verifică permanent dacă se lucrează. Acesta este avantajul puterii, locale sau centrale, își poate face campanie părând că își face doar datoria, organizând vizite de lucru. Miniștrii puterii se prefac că muncesc, dar, de fapt, își fac campanie, pe bani de la buget. La fel, șefii administrațiilor locale, chiar dacă la București partidul lor nu este la putere, ci în opoziție, folosesc bani tot de la buget, dar de la cel local, pentru a-și face campanie.

 

Recomandările redacției