Dilema săptămânală FF: Falcă sau Fifor?
Mi-e foarte greu să decid care a fost principalul eveniment politic al săptămânii arădene, sfârșitul erei Falcă, decis de către el însuși sau succesul fulminant al lui Mihai Fifor, care a devenit secretar general al PSD. Am scris deja că, înscriindu-se în cursă, Fifor a făcut jocul Vioricăi Dăncilă, care mimează des­părțirea totală de era Dragnea, așa că sub nicio formă nu putea accepta revenirea pe funcție a lui Codrin Ștefănescu, vârful de lance al fostului preșe­dinte, sprijinitor fervent al modificărilor la legile justiției menite să-l scape de pușcărie pe acesta, dar și pe unii dintre baronii PSD care erau cu musca pe căciulă. S-a dovedit că baronii respectivi sunt prea puțini față de restul baronilor, iar aceștia i-au taxat, alegându-l pe Fifor, care, așa cum scriam în urmă cu vreo trei săptămâni, se va lăuda că a semnat scrisoarea împotriva lui Dragnea, după ce negase cu vehemență acest lucru atunci când s-a confruntat cu victoria zdrobitoare a lui Dragnea în Comitetul Executiv.
Fifor avansează, Căprar jubilează
Spuneam, atunci când Fifor a fost desemnat purtător de cuvânt al PSD, că acesta nu va mai avea niciun apetit să candideze la Primăria Aradului, că președintele PSD Arad, Dorel Căprar, poate să răsufle ușurat, pentru că Fifor vrea mai mult. Iată, s-a și întâmplat, Fifor este secretar general al partidului, nu un oarecare exilat la Arad! Din această po­ziție, nu cred că Fifor va face ceva împotriva lui Căprar, ar fi o prostie imensă, nu cred că se va mai amesteca în treburile interne ale PSD Arad, pentru a-l schimba pe Căprar. Cred că, mai degrabă, pentru a face pace, îi va propune lui Căprar, care, să nu uităm, a fost mâna lui dreaptă pe când era ministru la Apărare, să promoveze în cursa pentru Primăria Aradului un om fidel lui, adică lui Fifor, ca să fim clar înțeleși. Nu pot să pun mâna în foc, dar s-ar putea ca PSD Arad să îl aibă candidat la Primăria Aradului pe Florin Tripa, ca preț al împăcării lui Fifor cu Căprar. Prin asta, nu se pune în pericol al treilea mandat de deputat al lui Căprar și nici poziția lui Tripa, care, oricum, dacă nu câștigă la locale, poate merge mai departe la Camera Deputaților. De pe locul doi pe listă, nu are cum să piardă, pentru că, nici în cele mai negre previziuni, PSD Arad nu are cum să nu câștige cel puțin doi deputați. Concluzionând: este la mintea cocoșului că Fifor nu mai are nicio treabă cu Aradul, din punct de vedere politic, dar, pe cât va putea, se va implica în proiectele legate de acesta, măcar de formă, pentru că are nevoie de voturi!
Retragere triumfală
Dar, să-l lăsăm pe Fifor și să trecem la al doilea „F”, adică Falcă. Acesta și-a făcut o retragere de nu a mai văzut Aradul, umplând Sala Filarmonicii cu actuali și foști colaboratori, cărora le-a povestit de-a fir a păr totul despre viața sa. Le-a povestit toate momentele grele din viața sa, episoade menite să stoarcă lacrimi auditoriului, precum cel în care mama domniei sale s-a îmbolnăvit și el a trebuit să se ocupe de treburile casei. A punctat toate marile sale victorii, ca elev de școală primară, ca licean și ca student, dovedind că toată viața a fost un învingător, dovadă fiind multiplele ipostaze de lider. Și-a etalat toată cariera politică, începând cu participarea la revoluție, continuând cu în­­- scrierea în partid, alegerea ca șef al tineri­lor democrați, continuând cu vicepreșe­dinția Consiliului Județean, șirul manda­telor de primar al Aradului, culminând cu momentul în care el însuși a votat împotriva sa, pentru că a ales să meargă la Bruxelles. Onorata asistență a fost martora unei strălucite lecții de regie atunci când Falcă a cerut ca mama domniei sale să fie scoasă din sală, pentru a nu vedea pozele cu el pe patul de spital, pentru că nu i-a spus niciodată cum a trecut el pe lângă moarte. Una peste alta, am avut impresia că asist la o campanie prezidențială, iar dacă mai pun la socoteală și faptul că, deși Falcă este la Bruxelles, vom avea parte de numeroase episoade de prezentare a tuturor realizărilor sale ca primar, nu m-ar mira ca, după cinci ani, cât durează mandatul de eurodeputat, Falcă să vrea să candideze la Președinția României. Pentru aceasta, va trebui să ajungă cât mai sus în PNL și cred că va și ajunge.
Liniște și pace
Cât despre bătălia politică de la Arad, a fost o nouă săptămână liniștită, fără ata­curi între PNL și PSD. Doar PSD, prin Dorel Căprar, a lansat un fel de atac, spunându-ne ce dezastru ar fi fost dacă moțiunea decenzură ar fi trecut, iar Guvernul Dăncilă ar fi fost trântit. Adoptarea moțiunii, zice Căprar, ar fi condus la un adevărat dezastru pentru județul Arad. „Dacă moțiunea de cenzură ar fi trecut, toate proiectele din Arad privind infrastructura rutieră, de utilități publice, din sănătate și edu­cație ar fi fost sistate. E vorba de inves­tiții de peste 500 de milioane de lei, iar multe dintre aceste proiecte aparțin chiar primarilor liberali. Deci, când au votat moțiunea, parlamentarii PNL au votat împotriva propriilor primari și împotriva arădenilor care trebuie să beneficieze de aceste investiții. De asemenea, votul parlamentarilor PNL a fost împotriva tuturor măsurilor prevăzute de actualul guvern: creșterea salariului minim pentru 31.000 de arădeni, creșterea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie în acest an pentru 100.000 de pensionari arădeni sau anularea majorării salariilor dascălilor de anul viitor din septembrie, la nivelul din 2022 prevăzut în Legea salarizării unitare”, a explicat Dorel Căprar.
Dealtfel, adaugă el, chiar dacă moțiunea ar fi trecut, PNL și USR nu sunt pregătite să preia guvernarea țării, întrucât cele două partide sunt incapabile să prezinte o propunere de guvern și de program de guvernare, care să reprezinte o alternativă credibilă față de guvernarea PSD.
„Vor doar să dărâme, dar nu sunt capabili să pună nimic în loc. Ei doar spun că nu e bine că guvernul actual crește veniturile și stimulează anumite sectoare economice. În schimb, singurele propuneri venite de la cele două partide vizează eliminarea unor beneficii din anumite sectoare de activitate, precum scutirea de impozit sau beneficiile fiscale pentru angajații din IT, din cercetare-dezvoltare sau din construcții. Noua Alianță a Austerității, respectiv PNL și USR, propune în schimb concedierea în masă a zeci de mii de bugetari, adică a medicilor, profesorilor sau militarilor, deși în multe zone avem deficit de forță de muncă bine calificată”. La final, Căprar zice că dacă Opoziția, respectiv PNL, USR-PLUS și PMP va ajunge la guvernare va abroga Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114, ceea ce ar conduce la o nouă creștere a prețurilor la gaze și energie, revenirea la indicatorul ROBOR în calculul ratelor românilor, iar peste 1 milion de români ar fi obligați să dea înapoi statului taxa auto ce tocmai le-a fost restituită.
Se lucrează
De partea cealaltă, liberalii de la CJA vor să arate că Dorel Căprar minte atunci când afirmă că ei doar dărâmă și nu construiesc: „Se lucrează la un nou drum care va fluidiza traficul în zona Arad – Vărşand. Este vorba despre drumul judeţean Grăniceri – Pilu, acum de pământ, care va fi refăcut de la fundaţie”.
„Drumul aşa cum a fost până acum nu era utilizabil la un trafic intens, deci vom avea practic o rută nouă. În lun­gime de 6,5 kilometri, drumul Grăniceri – Pilu este realizat din fondurile Consi­liului Judeţean. Pe lângă utilitatea pentru cetăţenii din zonă, oferim o rută alternativă între Arad şi vama Vărşand, mai scurtă cu mai bine de 15 kilometri. Ruta Arad – Chişineu Criş –Vărşand, destul de aglomerată, are 64 km, ruta Arad – Curtici – Sânmartin – Grăniceri – Pilu va avea aproximativ 47 kilometri”, se laudă cei de la CJA. Dealtfel, pentru ca oamenii să vadă cu ochii lor că se lucrează, s-a organizat și o deplasare la fața locului.
Cam atât. Ca eveniment politic, a fost Ziua Drapelului Național, sărbătorită conform tipicului. Am observat că la astfel de evenimente partidele politice nu prea se omoară cu firea, nu mobilizează membrii și susținătorii, considerând că nu au nicio re­levanță din punct de vedere electoral, iar cheltuirea resurselor ar fi o risipă inutilă. Poate că ar trebui să-și reconsidere poziția, să facă din aceste evenimente niște mici sărbători, pentru că, lucru verificat, românii adoră sărbătorile. Dacă de Ziua Vecinului sau Ziua Taximetristului faci chermeze, de ce nu ai face și de Ziua Drapelului Național?
 

Recomandările redacției