Meciuri tari pe stadionul UTA, cu Tribunalul pe post de arbitru
Dacă tot li s-a urât arădenilor de când așteaptă terminarea stadionului UTA, USR-iștii s-au gândit să organizeze ei un meci, provocând Primăria, așa că au dat-o în judecată, apelând la arbitrajul Tribunalului. Prospăt uns căpitan de echipă la Primărie, Călin Bibarț spune că este un meci politic, prin care USR-iștii urmăresc să atragă simpatia spectatorilor, pentru ca aceștia să le dea voturile la alegerile locale de anul viitor. Motivul pentru care au decis să acționeze în instanță este acela că Primăria refuză să pună la dispoziția cetățenilor contractul cu constructorul stadionului UTA. Pri­măria zice că USR-iștii mint, că oricine poate studia documentele, direct la sursă, dar este imposibil ca doritorii să primească copii ale documentației. „Do­cumentaţia solicitată reprezintă un ansamblu de documente tehnice referitoare la proiectarea, execuţia, recepţia, exploatarea şi urmărirea construcţiei, volumul acestora şi dimensiunea planşelor făcând imposibilă scanarea. Ca urmare, Primăria Municipiului Arad vă pune la dispo­ziţie în vederea consultării documentaţia solicitată la sediul acesteia, urmând să ne anunţaţi în prealabil”, se arată în răspunsul către USR. Aceștia nu au dat curs invitației, preferând să revină cu o nouă adresă acuzatoare. Conform legii, adresei înregistrată cu nu­mărul 49773/25.06.2019, trebuia să i se răspundă în termen de 10 zile, respectiv în data de 8 iulie 2019. Primăria vine și explică din nou: „Precizăm că numărul planşelor şi al detaliilor de execuţie pentru un obiectiv de investiţie cum este Stadionul Municipal «Francisc Neuman» este de ordinul sutelor, astfel că scanarea lor presupunea un volum mare de activitate. Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Arad nici nu deţine echipamentele tehnice necesare scanării documentelor în format A0. Prin urmare, răspunsul nu a putut fi expediat în termenul le- gal, dar a reuşit să blocheze zile în şir activitatea unor funcţionari publici care puteau să-şi concentreze efortul şi atenţia asupra unor proiecte în lucru”.
Hop și Cioloș în schemă!
Fiindcă tot e meci politic, Bibarț îl introduce în ecuație și pe Cioloș, aliatul USR la europarlamentare: „În loc să blameze Primăria Municipiului Arad, membrii USR şi implicit deputatul Sergiu Vlad, ar putea pune presiune pe reprezentanţii actualului Guvern, astfel încât Compania Naţională de Investiţii să-şi respecte angajamentul luat faţă de municipiul Arad, în timpul Guvernului Cioloş, respectiv cofinanțarea cu 2,5 milioane de euro a investiţiei de la stadionul UTA”. Ca să încheiem capitolul, este clar că ară­denii nu au de gând să dea buzna la Primărie, să piardă zile întregi studiind niște documente din care nu au cum să priceapă ceva, pe ei îi interesează doar când vor reveni jucătorii UTA-ei pe stadionul lor. USR-iștii știu și ei acest lucru, dar se vede clar că au deja o temă foarte populară, cu impact electoral direct. Sunt tare curios cum vor reuși PNL-iștii să contracareze reacțiile emoționale stârnite de această temă. Cel mai pro­babil, vor încerca să o folosească și ei, aruncând toată vina pe Guvernul PSD și pe parlamentarii arădeni ai acestui partid.
PSD, între ciocan și nicovală
După alegerile europarlamentare, PSD-iștii arădeni s-au trezit într-o si­tuație extrem de ingrată, nu doar că au fost bătuți la modul catastrofal de către PNL, dar i-au bătut de le-au sărit fulgii cei de la USR. Așa că acum nu mai știu ce să facă: dacă se alătură atacurilor USR împotriva liberalilor, vor avea de câștigat doar cei de la USR, care își vor crește potențialul electoral. Dacă dau dreptate liberalilor, USR-iștii îi vor ataca devastator, acuzându-i de cârdășie cu PNL, vor spune că ani la rând PSD și PNL s-au atacat doar de ochii lumii, când, de fapt, erau complici la sifonarea banilor publici și degradarea Aradului în ultimul hal. Greu, foarte greu pentru PSD, care nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Totuși, spre meritul lor, au conștientizat că singura lor șansă este aceea de a pedala exclusiv pe realizările guvernului lor, mai ales cele care au tangență cu Aradul. Pur și simplu au stopat atacurile la PNL, duelul verbal fiind practicat doar atunci când este absolut necesar. Așa a fost în cazul scandalului privind sistarea subvenționării transportului elevilor na­ve­tiști.
PNL, prin Sergiu Bîlcea, acuză guvernul PSD că mai asigură transportul elevilor care fac navetă. Un adevărat tablou în negru, cu creșterea abandonului școlar, degradarea societății și alte cele. PSD-iștii au fost obligați să reac­ționeze, au și făcut-o, dar nu la modul acuzator, ci ca o simplă precizare: „Ordonanța adoptată de Guvernul Româ­niei în ședința din 25 iunie, nu afec­- tează și nici nu prejudiciază drepturile elevilor din România privind decontarea transportului de la și către unitățile de învățământ, deci nu are impact asupra decontării chel­tuielilor de transport pentru elevi. Domnul Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a avut la sediul MDRAP, o întâlnire prelungită cu reprezentanții Federației Elevilor din România, în cadrul căreia au fost clarificate toate aceste aspecte tehnice, subliniind faptul că Ordonanța de Urgență nu afectează drepturilor elevilor din Ro­mânia. Pentru conformitate, precizez că actul normativ prevede eliminarea transportului rutier judeţean de că­lători din sfera serviciilor publice, situaţie în care acesta se va desfă­şura în regim comercial, cu respecta­rea prevederilor legislaţiei europene (Regulamentul nr. 1.370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători. Pe scurt nu există niciun motiv de îngrijorare pentru elevii navetiști din județul Arad, cadrul legal după care plânge Bîlcea există iar decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi nu va fi afectată în vreun fel”.
Glasul Aradului a explicat, pentru cetățeni, la acel moment, care este situația reală, dar am reluat problema în contextul politic. Și, pe această linie, ar fi bine să știm dacă mazilirea lui Daniel Suciu , cel care a negociat cu reprezentanții elevilor, ar putea să ducă la anularea deciziilor sale, iar elevii navetiști să rămână într-adevăr fără banii de transport! Iată, un subiect de campanie, pe care PSD-iștii ar putea să insiste.
Au furat subiectul!
Recent, în Parlament, a avut loc un incident comic: de Ziua Drapelului Național, un deputat liberal a luat stea­gul din spatele sălii și l-a plantat în fața prezidiului, pentru a sublinia necesitatea unui consens național. Un PSD-ist, care ar fi vrut să facă același lucru, a declarat, mofluz, că PNL-iștii i-au furat subiectul! Cam așa ceva a făcut, la nivelul Aradului, Prefectura, care se știe, este a guvernului în funcțiune, adică a PSD.
Cooperarea transfrontalieră, cu tot felul de proiecte, a fost o sursă nesecată de laude pentru PNL, respectiv, Consiliul Județean, tot ce se întâmplă în acest areal fiind prezentat ca un merit exclusiv al lor. Când colo, ce să vezi, guvernul adică PSD, prin intermediul prefectului, invadează pur și simplu acest spațiu vital al PNL, organizând un seminar de­dicat beneficiarilor proiectelor aproba- te în cadrul celui de-al treilea Apel des­chis.
„Unul dintre aceste seminarii se va ține la Arad, pe data de 30 iulie, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, instituție având rolul de Autoritate de management în implementarea proiectelor din Programul de coope­rare ce beneficiază de finanțare europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Scopul seminarului este de a oferi sprijin în implementarea proiectelor, în cadrul acestuia urmând să fie prezentate într-un mod interactiv regulile de implementare, obligaţiile beneficiarilor privind comunicarea și diseminarea, recomandări privind utilizarea sistemului eMS, sfaturi practice legate de raportarea și validarea cheltuielilor, precum și exemple de greșeli frecvente în vederea prevenirii ne­regulilor și fraudelor. Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordea­ză nevoile identificate ce necesită o abordare comună şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane de euro, din care 189 milioane de euro repre­zintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş şi, respectiv, judeţele Békés,Csongrád, Haj­dú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg. Pentru pregătirea viitorului program de cooperare transfrontalieră Interreg România – Ungaria 2021-2027, MDRAP, în calitate deAutoritate de management, a demarat deja consultările la nivel național pentru a se contura o poziție unitară privind domeniile de interes strategic care vor fi abordate pentru următoarea perioadă de programare. Instituții sau organizații din Județul Arad beneficiază deja de fonduri obținute prin programul de cooperare transfronta­lieră”, se spune în comunicatul Prefecturii.
Sunt enumerate o mulțime de pro­iecte, cu sumele aferente aprobate, cum ar fi modernizarea unor drumuri jude­țene din zonele de frontieră, îmbună­tățirea managementului transfrontalier privind riscul de inundații pe râul Mureș, educația adulților în domeniul sănătății și a mediului de viață sustenabil și multe altele. Pur și simplu, guvernul vrea să arate că liberalii și CJA se laudă cu ceea ce a făcut guvernul, ei fiind niște simpli executanți, nicidecum artizani. Sunt tare curios dacă la acest se­minar Consiliul Județean va fi prezent la nivel de vârf sau deloc, pentru că aceasta ne va arăta dacă nu cumva, de frica USR, la Arad va renaște USL, adică PSD-PNL!
  

Recomandările redacției