Dilema „ce are sula cu prefectura?” revine în actualitate
Am explicat și altă dată că vechea expresie neaoș românească are rădăcini adânci în istorie, având în vedere faptul că Lucius Cornelius Sulla a fost primul prefect al Romei, chiar dacă nu s-a numit chiar așa. Cârcotașii spun că românii, atunci când au lansat zicala, au avut în vedere o conotație peiorativă, negândindu-se nicio clipă la Sulla, ci la cu totul altceva. Fapt confirmat de către însuși Ion Iliescu, fost președinte al României în trei rânduri, care a spus poporului că tot timpul a fost cu sula-n coaste. Nu cu Sulla, ci cu sula, adică un obiect asemănător șurubelniței, dar foarte ascuțit, folosit la împuns și făcut găuri în materialele dure. Probabil vă veți întreba ce legătură această sulă cu Prefectura Arad. Păi, are!
Jocul de glezne al Florentinei
Florentina Horgea a anunțat că și-a depus demisia din funcția de prefect și că va reveni în Primăria Arad. „Voi reveni în Primăria Arad, acolo de unde am fost detașată atunci când am fost numită prefect. Voi ocupa poziția pe care am avut-o, cea de consilier juridic în grad superior”, a anunțat prefectureasa. Totodată, însă, ea precizează că „Odată cu adoptarea moțiunii de cenzură, consider că misiunea mea se încheie aici. Sunt un om de onoare, un om de echipă și niciodată nu mă voi agăța de o funcție sau alta, așa cum vedem de multe ori că se întâmplă în România. Fac parte din echipa Guvernului Dăncilă, astfel că am ales să plec împreună cu această echipă”. Păi, cum mai faci parte din echipa Dăncilă dacă vei lucra pentru Primăria care este și va fi PDL-istă, pardon, PNL-istă? Singura explicație este că fosta Prefectură PSD-istă te-a delegat pe post de sulă în coasta administrației, respectiv Primăriei, PNL-iste, pe un post important. E, aici intervine o mică problemă, mai zilele trecute șeful liberalilor arădeni zicea că nu vei fi nicidecum consilier juridic în grad superior, ci undeva la subsolul ierarhiei! Așteptăm cu mare interes să vedem ce funcție va ocupa doamna Horgea în Primărie, dar înclinăm să credem că va avea o funcție importantă. La urma urmei, dacă PSD a promovat un slujbaș al administrației PNL, de ce nu s-ar putea întâmpla și invers? Mai ales că, ia, uite, le-a și dat o mână de ajutor PNL-iștilor, făcân­du-l pe Gheorghe Stoian „prefecturabil”, ea fiind singura abilitată să rezolve această problemă: „I-am spus că îi voi semna cererea de transfer în cadrul Instituției Prefectului pentru a putea fi numit apoi prefect”. Iată, vedeți ce are sula PSD cu Prefectura PNL? Este simplu, dacă Florentina Horgea nu și-ar fi luat concediu medical, pentru a rămâne pe funcția de prefect, PNL ar fi schimbat-o cu altcineva, dar nu cu preferatul Stoian, care nu îndeplinea condițiile. Acum, prin grija Florentinei Horgea, le îndeplinește, fiind angajat al Prefecturii!
Doamne, Ferește, nu sunt malițios, ca alții, ca să fac referiri la glezna cu tatuaj a Florentinei-ce e drept, e drept, frumoasă- ci la ambele glezne: a fost un joc de glezne perfect! Sau, prefect?
Cursa pentru președinție
Suntem în plină cursă pentru alegerea Președintelui României, PNL-iștii arădeni au ras tot, Iohannis câștigând cu un scor zdrobitor în județul Arad. Acum, eliberat de această povară, PNL-ul arădean nu se mai obosește să facă propagandă pentru Klaus Werner, dar apasă pe accelerație în campania pentru altă președinție, aceea a Consiliului Județean Arad, pe care Iustin Cionca nu are cum să o piardă, având în vedere legislația electorală actuală. Pentru a scăpa de orice emoție, Cionca face furori în materie de drumuri județene, insistând pe ideea unei adevărate revoluții în acest domeniu. Iată niște exemple: „Astăzi am ajuns să vedem limita județului Timiș pe șantierul dinspre Sânpetru German! Construim un drum nou, de la zero, între județul Arad și județul Timiș, prin care dăm o nouă perspectivă de dezvoltare întregii zone! Lucrarea face parte din strategia Consiliului Județean Arad de modernizare-reabilitare a 300 km de drumuri județene”; „Pregătim asfaltarea pentru primul tronson al drumului Gurahonț-Dieci-Buteni!”. „Am solicitat constructorului să suplimenteze numărul de utilaje de pe șantier, pentru a putea «ataca» și tronsonul Gurahonț-Dieci. Acest drum nu a fost asfaltat în totalitate de la construirea lui. Modernizarea tronsonului DJ 793 uteni)-Dieci-Gurahonț este o lucrare finanțată integral din fondurile proprii ale Consiliului Județean Arad”.
Nu mai continuăm, că prea sunt multe, numai că tare am vrea să vedem când vor înceta atacurile politice nejustificate, când administrația locală, indiferent ce culoare politică are, va recunoaște care sunt posibilitățile reale, ce se poate face, fără ca un partid politic să facă paradă pe seama celuilalt, acuzându-l că nu vrea să facă nimic pentru oameni. Să nu mai promită ceva imposibil de realizat, iar apoi să arunce vina pe celălalt.
Dar voi, ce ați fi făcut?
„Incompetența Administrației Falcă-Bibarț ne costă anual zeci de milioane de lei“, zice un parlamentar PSD, referindu-se la CET. În preambulul declarației oficiale, se arată că „Primăria Arad cheltuie anual zeci de milioane de lei pentru a acoperi găurile de la CET Hi­- drocarburi. În ultima ședință a Consiliului Local, din excedentul bugetar s-au alocat noi sume pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energie termică – 24.196.254 lei și sume pentru acoperirea pierderilor înregistrate de SC CET Hidrocarburi SA Arad, în valoare de 19.380.778,86 lei”. „Numai în ultima săptămână, din excedentul bugetar, bani care ar trebui folosiți pentru investiții, au fost repartizate către CET aproape 10 milioane de euro, pentru că altfel arădenii rămâneau fără căldură în plină iarnă” zice deputatul PSD. Doamne, Ferește! Stimați PSD-iști, ați uitat că voi ați cerut să se aloce bani din excedentul bugetar, pentru ca arădenii să nu rămână fără căldură și apă caldă în plină iarnă? Este de râsul curcilor! Voi ce ați fi făcut? Vom mai discuta despre această chestiune, dar în alt cadru.
Reforma României vine pe
gemulețul de la baie!
Nu pot să închei săptămâna politică fără să vorbesc despre o strălucită viziune asupra administrației românești, oferită de către marele scriitor-politolog-analist-teolog din Grădiște, Mihail Neamțu. După ce a candidat pentru Camera Deputaților, pe lista unei mezalianțe PDL-isto-țărăniste și a capotat în fața lui Flavius Măduța, după ce a făcut praf propriul partid, Noua Republică, a trecut cu mare tam-tam la noul PNL. Nu a făcut purici nici acolo și a ajuns din nou în tabăra mentorului său, Traian Băsescu, cel pe care l-a susținut din toate puterile la referendum, făcând semnul victorie de la gemulețul de la baie, alături de Monica Macovei. Acum vine și prezintă ca pe o idee proprie un fragment din proiectul de reformă al lui Vasile Blaga, de pe vremea când PDL era pe cai mari. Pe scurt, el vede reformă administrativ-teritorială în comasarea unor comune mai mici. „PMP cere ca reforma statului teritorial-administrativ să înceapă, cu măsuri ferme care să oprească mersul către nicăieri al României. (…) E nevoie de niște studii. PMP propune ca orice comunitate care are mai puțin de 1.000 de suflete să se comaseze cu alte comune, pentru ca aparatul birocratic să fie mai suplu. 1.000 de comune cheltuie mai mult decât pot să culeagă în termen de taxe și impozite. De aceea, trebuie să intervină întotdeauna Guvernul cu alocări su­- plimentare de la bugetul central și asta înseamnă bani luați de la infrastructură și duși în zona de consum”, a spus Mihail Neamțu, purtătorul de cuvânt al PMP. Ce să spun, are și el dreptate, numai că nu e chiar atât de simplu precum pare. O reformă administrativă nu e greu de făcut, dar una teritorială este cu totul altă mâncare de pește, care se poate lăsa cu grave afecțiuni gastro-intestinale. Tocmai de aceea mama tuturor legilor, Constituția, nu o lasă la îndemâna oricui.
Simion Todoca

Recomandările redacției