Săptămâna politică arădeană

1
921

Între „fundreising” și travestirea CJA în iepuraș de Paști
A fost o săptămână politică absolut senzațională, surprizele s-au îngrămădit una peste alta, aiurindu-l pe săracul elector arădean, aruncându-l într-o ceață pe care nu o poate risipi nici mama meteo­rologilor. Printre altele, a ieșit în public partidul lui Cioloș, numit PLUS, care, deocamdată, este doar în stadiul de comitete de inițiativă, în municipiu și în niște mici comune din județ. Nu vreau să minimalizez apariția unui nou partid pe scena politică românească, inclusiv la Arad, dar, oricât de mult vrea, nu pot să-mi stăpânesc hohotul de râs care îmi stă în gât, văzând aiurelile de suprafață, destinate să arunce praf în ochii prostimii. Am râs cu lacrimi citind lista cu numele celor care sunt șefi de departamente, nu pentru că ar fi vorba despre persoane, cărora le datorez respectul pentru orice om pe care nu-l cunosc, ci din cauza denumirii departamentelor. Ca să nu o mai lungim: sunt doi oameni care conduc departamentul „fund reising” al partidului. Recunosc, am rămas blocat. Am căutat pe google și am găsit: fund reising înseamnă „strângere de fonduri”. Deja sinapsele proprii și personale au intrat în funcțiune. Mi l-am imaginat pe nenea Ion, dintr-un sătuleț oarecare, intrând în fibrilație în momentul în care vede că în fața casei lui se oprește un Mercedes, din care coboară un domn tras la patru ace, care îi oferă un buchet de trandafiri Măriei, care tocmai terminase de muls vaca. „Domnule Ion, eu sunt șeful departamentului fund reising al partidului lui Cioloș și, pentru că ești un extraordinar reprezentant al comunității, te-am ales ca șef al organiza­ției sătești”. Ion se uită la el, clatină din cap, cu fireasca îndoială a oricărui țăran și zice: „Bine, sunt de acord, dar trebuie să-mi explici ce mama dracului înseamnă «fund reising», ca să știu și eu ce funcție ai în partid”. Iar șeful îi răspunde: „Îți spun, dar te costă 100 de lei”.
Fund reising, regula politicii
Pot să merg până la infinit cu bășcălia la adresa acestui PLUS, pot să spun că am discutat cu boșii celor două partide – lucru care chiar s-a întâmplat-dar nu acesta este subiectul acestui articol.
Iepuraș iepuraș, și la sat și la oraș!
„Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, lansează programul «Sărbătorile Pascale în județul Arad». Programul își propune să pună în valoare specificul Podgoriei Miniș-Măderat, respectiv a zonei montane, colinare și de șes din județ. Un număr de 20 de pensiuni din județul Arad au fost invitate în prima fază să elaboreze oferte pentru săr­bătorile pascale, acestea urmând să fie promovate prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică”, se arată într-un Comunicat oficial al CJA. Reacția Primăriei, dedicată demonstrării supremației șefului este promptă:„Ne-am dori ca acești agenți economici să elaboreze produse locale, după rețete arădene, cu denumiri specific arădene, pentru că Aradul, dincolo de celelalte calități, este o regiune gastronomică atractivă a României!”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad.
Și iar ajungem la fund reising!
„Administrația județeană face un apel la proprietarii de pensiuni, hoteluri, restaurante, cafenele arădene să adere la programul de promovare a sărbătorilor pascale în județ și să accepte să fie promovate gratuit în cadrul acestui proiect, prin intermediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Arad”, se zice într-un comunicat al CJA. Cuvântul cheie în acest comunicat este „gratuit”. Oare, pentru cine este gratuit? Nu cumva pentru firmele de casă? Cum mama dracului se face reclamă gratuită unor firme, pe banii cetățenilor? Păi, nu cumva o fi vorba tot despre fund reisig, adică strângerea de fonduri pentru partid, care va trece prin două campanii electorale în acest an, iar campaniile, știm cu toții, costă al dracului de mult?
Dacă ninge, dacă plouă, mai avem o temă, două
Că tot vorbeam despre campanie electorală, aceasta, neoficial, a început de mult, iar cele două partide mari, PNL și PSD, exploatează orice temă, mai ales că unele le pică din cer. Desigur, mă refer la zăpadă, dar și la ce vine după zăpadă: „De data aceasta este vorba despre inundaţii şi, culmea, într-o zonă în care an de an se ivesc astfel de probleme. Mai precis pe porţiunea de drum judeţean dintre Dieci şi Revetiş, care a devenit iar impracticabilă din cauza topirii zăpezii şi revărsării apelor Crişului Alb. Sute de oameni sunt blocaţi, iar Marinel Cionca se relaxează în jilţ, vorbind în gol despre alte şi alte festivisme, în timp ce plănuieşte să prade bugetul pe sindrofii inutile cu miros de partid”, zic PSD-iștii. Acuma, nici nu poți să-i pretinzi lui Cionca să se priceapă la toate, să dai vina pe el până și pentru inundații. În schimb, pomenind cuvântul „buget”, PSD-iștii au cam vorbit de funie în casa spân­zuratului, pentru că, iată, suntem deja aproa­pe la mijlocul lui februarie, iar PSD-ul nu a fost în stare să termine bugetul. Tare mă tem că s-a întârziat atâta cu bugetul tocmai pentru ca din el să se dea hălci mari primarilor exact pentru sindrofii, că doar și PSD-ul trece prin două runde electorale.
Liberalii și-au dat singuri „LIKE”
Nu vorbim depre „like”-urile postacilor partidului, pe facebook, ci despre un „LIKE” oferit de către CJA arădenilor-desigur, tot pe banii lor: Consiliul Județean Arad a organizat, joi și vineri, , „La rencontre d’Arad”, întâlnirea de lucru a Rețelei Orașelor și Regiunilor Europene pentru Cultură – LIKE. Au fost oaspeți din Paris, Lille (Franța), Barcelona, Donostia San Sebastian (Spania), Atena (Grecia), Rijeka (Croația), Almada (Portugalia), Liege (Belgia), La Valletta (Malta), Limerick (Irlanda), Brno (Cehia), Blagoevgrad (Bulgaria), Timișoara.
Nu știu cu ce s-or fi lăudat liberalii, ce le-o fi prezentat dintre mărețele realizări în municipiu. Probabil că s-au lăudat cu inițiatia Primăriei de a-i amenda strașnic pe foștii proprietari de garaje, obligați să dea o groază de bani ca să le demoleze, deși le-au construit legal, cu aprobări de la Primărie.
„Primăria Municipiului Arad prin intermediul Direcţiei Generale Poliţia Locală le reaminteşte proprietarilor de garaje că în momentul în care sunt somaţi să demoleze construcţiile provizorii au obligaţia de a elibera terenul şi de a-l aduce la starea iniţială, în termen de 15 zile. Proprietarii garajelor trebuie să se asigure că cei care execută demolarea respectă întru totul normele privind transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în urma dezafectării construcţiilor provizorii”, pentru că altfel vor fi sancționați, anunța Primăria. Ce li se pretinde celor somați să demoleze garajelor? Iată:
„Proprietarii garajelor dezafectate vor fi identificaţi şi li se vor solicita documente care să ateste faptul că au respectat normele legale de depozitare a deşeurilor rezultate în urma demolării. Cei care nu pot face dovada faptului că deşeurile au ajuns la depozitul conform din municipiu vor primi pentru început un avertisment şi un termen de remediere a situaţiei. În cazul în care nu se conformează vor fi sancţionaţi”. Îmi imaginez ce „like”-uri au primit cei de la Primărie!
Cine deblochează „blocajele” Aradului?
Sătul să tot fie criticat de către cei de la PSD pe seama drumurilor județului, Cionca aruncă bomba: de șase luni, Agen­ția Națională pentru Achiziții Publice blochează documentația pentru drumul Arad – Șiria – Pâncota – Buteni! Așadar, PSD este vinovat!
După cum era de așteptat, replica a venit de urgență: „De doi ani au finanțarea aprobată pe fonduri europene, prin programele gestionate de Ministerul Dezvoltării, și nu au reușit să organizeze licitația, iar acum dau vina pe PSD… nu ANAP blochează documentația, ci lăcomia și corupția din PNL Arad. Nu ANAP e de vină că nu respectați legea, așa cum v-a transmis, iar criteriul pentru licitație să fie prețul cel mai mic. Nu ANAP e de vină că încercați să faceți caietul de sarcini în așa fel încât să introduceți criterii cu dedicație, să câștige firma care vreți voi, așa cum s-a întâmplat și în cazul drumului Seleuș – Pâncota, iar rezultatul l-am văzut cu toții: asfaltul a rezistat o lună de zile. Nu ANAP sau PSD sunt de vină pentru că la CJA orice proiect începe de la întrebarea „nouă ce ne pică?“… Consiliul Județean Arad are la dispoziție, de aproape doi ani, fonduri europene pentru reabilitarea drumului Arad – Șiria – Pâncota – Buteni. Deși sumele sunt aprobate din 2017, CJA nu a reușit până în prezent să finalizeze nici licitația, iar acum încearcă să dea vina pe PSD și Guvernul României, organizând dezbateri în localitățile județului, pe bani publici, pentru a-i minți pe arădeni cu privire la acest proiect”.
Cam asta a fost săptămâna politică, nu mult diferită de celelalte. Săptămâna viitoare, cel mai probabil, nu va trece zi în care Primăria și CJA să nu se laude cu marele eveniment „Eurovision”, să ceară „like”-uri pe facebook și note mari de la public!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.