Politica pe Mureș curge altfel decât pe Dâmbovița
Am mai vorbit despre felul în care, în func­ție de partid, comportamentul organizațiilor din teritoriu este influențat de conducerile centrale. Practic, înafară de PNL și UDMR, partidele din Arad sunt cu frâna de mână trasă în pregătirea alegerilor locale, din cauza multelor neclarități de care suferă strategiile de la centru. La UDMR totul decurge conform graficului, metodic și organizat, deoarece la nivel central totul este bătut în cuie, obiectivele fiind clare și precise. UDMR nu își bate capul cu alianțe și nici cu ce fac alte partide, singura preocupare majoră fiind menținerea alegerii primarilor într-un singur tur. Nu le pasă cine guvernează sau dacă vor fi alegeri anticipate sau la termen, este clar că UDMR-ul județean își dorește, ca și centrul, alegeri într-un singur tur, pentru că dacă ar fi două tururi în mod clar ar pierde câteva primării din județ, însă asta nu este grija UDMR Arad, ci a conducerii centrale. Faptul că la Arad, indiferent de sistemul de alegeri, UDMR nu poate nici măcar să viseze la câștigarea Primăriei Aradului îi conferă stabilitate și predictibilitate în relațiile cu aliatul tradițional, PD-PDL-PNL. A menținut această alianță chiar și atunci când a refuzat să se supună ordinului de la centru, care interzicea intrarea într-o alianță cu PP-DD, partid de care PDL avea nevoie pentru asigurarea majorității în CLM și CJA. În schimb, PDL i-a asigurat permanentizarea funcției de viceprimar. Așa va fi și la alegerile locale din acest an, singura schimbare care ar putea interveni fiind înlocuirea lui Levente Bognar cu o altă persoană. Probabil, aceasta este, la ora actuală, preocuparea UDMR Arad, dar nu cred că vor fi probleme în stabilirea succesorului lui Bognar, așa că filiala își poate vedea de treburi, indiferent ce se va întâmpla în politica mare.
Și la PNL lucrurile decurg conform planului, chiar dacă poziția independentă față de conducerea centrală nu a fost atât de simplă precum pare. Pentru a o păstra, PNL Arad nu a ținut cont de deciziile de la centru privind calendarul lansării candidaturilor, ci și-a anunțat deja candidații. Europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele organizației, a declarat că PNL Arad își va anunța obiectivele pentru alegerile locale și parlamentare în jurul zilei de 8 Martie. Nu este niciun secret că PNL vrea Primăria și președinția Consiliului Județean, majoritatea în CLM și CJA și obținerea unui număr record de primari în județ.
„PNL Arad vrea să câştige funcţia de primar al municipiului pentru a da o continuitate investiţiilor demarate deja. Avem în derulare proiecte de aproximativ 200 de milioane de euro. La Primăria Arad facem un schimb de generaţii: pleacă generaţia mea, cea aflată în jurul vârstei de 50 de ani, şi vine următorul ciclu, generaţia de 35-40 de ani… Această echipă îşi poate asuma un proiect pentru Arad pentru două cicluri electorale, pe perioada 2020-2028, ţinând cont de faptul că viitorul exerciţiu financiar european va fi implementat în perioada 2020-2027”, a spus Falcă. În opinia mea, având în vedere procentajul uriaș pe care îl are PNL Arad nu are cum să piardă nici Primăria nici șefia CJA, principala problemă, care depinde de mai multe variabile, fiind obținerea majorității în CLM și CJA.
Pe cine se poate baza PNL
Ideal pentru PNL ar fi să câștige singur majoritatea în consilii, dar chiar dacă va reuși, cu siguranță se poate baza în continuare pe UDMR, aliatul său tradițional. Teoretic, PMP va fi în continuare în aceeași tabără, dar capriciile și strategiile lui Traian Băsescu fac din PMP un aliat nesigur și imprevizibil. Teoretic, în funcție de evenimentele de la centru, inclusiv ALDE ar putea să sară definitiv în tabăra PNL, dar la ora actuală organizațiile din teritoriu sunt total debusolate, neștiind ce le va aduce ziua de mâine. În aceste condiții, este extrem de greu să pregătească alegerile, trebuind să stea în expectativă. Lucru care, desigur, va cântări greu, pericolul nerealizării pragului electoral fiind foarte mare.
De partea cealaltă, PSD este frânat de situația de la București și, deocamdată, nu poate face mai nimic, bătând pasul pe loc. În funcție de rezultatele congresului, care tocmai a fost amânat pe motiv de coronavirus, PSD ar putea să participe la alegeri pe liste comune cu Pro România. Or, această tărăgănare afectează extrem de mult pregătirile.
Nici USR nu stă pe roze, neavând nicio certitudine, neștiind dacă va fi obligat să prezinte liste comune cu partidul lui Cioloș și nici cum să abordeze competiția cu PNL.
Lupta politică, la cote minime
Acestea sunt condițiile în care organizațiile locale se pregătesc de luptă. PSD este cu garda jos, neputând decât să asiste la campania intensă a PNL, care pedalează pe investiții cu toptanul. Reacțiile politice ale PSD sunt extrem de firave, încercând să identifice motive de campanie anti PNL, cum ar fi, de pildă, criticile din CLM cu privire la proiectul Big Brother. Atacul a fost ușor de contracarat, PNL-iștii replicând că acesta va fi realizat pe bani europeni. Că va fi sau nu va fi așa, rămâne de văzut, cert este că efectul criticilor este egal cu zero. PNL își vede de treabă, profitând de faptul că toate măsurile administrative pe care le pot lua, deținând puterea locală, se constituie în campanie electorală. PSD nu poate reac­ționa la această campanie, pentru că nu are ce să critice. Se mai adună puncte electorale pentru PNL inclusiv cu organizarea unor evenimente cu impact, cum ar fi plimbarea braț la braț cu celebrul Cătălin Moroșanu, un veritabil magnet care atrage voturi. Sau, de pildă, venirea secretarului de stat Iulian Stana, care, cică, a verificat exploatările forestiere din județ. Mă îndoiesc că aceste verificări ajută cu ceva, dar contează ca PNL să spună că, iată, vrea să ia măsuri împotriva tăierilor ilegale.
„În ultima perioadă, atât pe adresa ministerului, a Gărzii Forestiere, cât și pe rețele de socializare, am primit mai multe solicitări legate de aceste lucrări silvice, de la cetățeni îngrijorați. Astăzi m-am deplasat în teren, alături de o echipă de specialiști, pentru a verifica legalitatea ex­- ploatărilor”, zice secretarul de stat.
Foarte important, acesta a venit să verifice la solicitarea cetățenilor îngrijorați, care,
desigur, vor fi chemați la vot.
În fine, un eveniment cu impact electoral în contul PNL a fost numirea europarlamentarului Gheorghe Falcă, un arădean, ca negociator cu Marea Britanie. Nu este de ici de colo ca un partid să se laude că are un europarlamentar care se va bate pentru românii din Marea Britanie, ca aceștia să poată munci acolo, să trimită bani familiilor, care, normal, se duc la vot.
Aceasta a fost săptămâna politică, iar cele care urmează vor decurge, cel mai probabil, în aceeași notă. 

Recomandările redacției