Săptămâna politică arădeană

0
651

Șopârlele de dublă folosință
Pe parcursul săptămânii trecute, șopârlele lansate de către PSD la adresa PNL și invers au continuat, dar s-au mai strecurat și unele aruncate pe piață cu referire la propriul partid. Mă refer la informațiile privind desemnarea candidaților PSD la Primăria Aradului, respectiv la președinția Consiliului Județean. Liderii PSD au dat din colț în colț, ba că nici vorbă să fi existat vreo ședință pe această temă, fiind mult prea devreme pentru aceasta, ba că, tangențial, s-a pus problema ca PSD Arad să se gândească încă de pe acum la alegerile locale din 2020, iar numele lui Fifor să fi fost pomenit în treacăt. Dacă excludem posibilitatea unei simple speculații de presă, singura explicație plauzibilă este aceea că PSD-iștii au aruncat „șopârla” doar pentru a testa terenul, pentru a pune bazele viitoarei strategii pentru locale. Ce au arătat reacțiile unor cititori care au aflat că Fifor ar fi candidatul la Primăria Aradului? Că sub nicio formă arădenii nu vor vota un „stranier”, chiar dacă ar fi cu stea în frunte. Nu sunt adeptul unor afirmații fără acoperire, dar, văzând aceste reacții, nu pot să nu mă gândesc că „șopârla” a fost lansată din interiorul PSD pentru a fi folosită ca argument împotriva nominalizării lui Fifor. Nominalizare care, spun mulți, nu neapărat dușmani ai PSD-ului, ar asigura victoria viitorului candidat al PNL.
Aruncăm și sistemul, odată cu gunoiul?
Răscolirea electorală a gunoiului Aradului a continuat cu febrilitate.
PSD-iștii au transmis, pentru a zecea oară, că șefii CJA au mințit Ministerul Fondurilor Europene, pe care i-a anunțat la finalul lunii decembrie 2018 că proiectul de gestionare a deșeurilor este funcțional, când, de fapt, nu este. Nu vrem să ținem partea nimănui, dar, așa cum am mai spus, au dreptate și cei de la CJA când spun că banii europeni s-au dat pentru implementarea sistemului, lucru care a fost realizat. Profitând de mormanele de gunoaie care zac pe străzile comunelor, PSD-iștii o țin una și bună: cei de la CJA au transmis informații false.
„Ultima dovadă este chiar ședința AGA de la ADI Deșeuri, de săptămâna trecută, în care chiar cei de la CJA au propus rezilierea contractului cu operatorul de pe zonele 2 și 5. Contract pe care tot cei de la CJA l-au semnat, împreună cu șefii ADI Deșeuri, adică liderii PNL Arad, în urma unei licitații pe care tot „compe­tenții“ liberali au organizat-o. Acum, în ceasul al 12-lea, când au văzut că mizeria iese la suprafață, liberalii din fruntea județului încearcă să ascundă gunoiul sub preș și să mimeze lupta pentru interesele arădenilor”,spun PSD-iștii. Acuma, să ne-nțelegem:rezilierea contractelor cu firmele care nu-și fac treaba este sau nu este în interesul arădenilor?
Drumul are doar dus, sau și întors?
Evident, ultima variantă este cea adevărată. „CJA este singurul vinovat pentru
dezastrul de pe drumul Arad – Șiria – Pâncota“, acuză PSD. Oricum am da-o, că or fi sau nu or fi adevărate motivele pentru care ANAP a amânat începerea lucrărilor, cert este că respectiva instituție le-a blocat. La fel de cert este și faptul că stabilirea prețului cel mai mic drept principalul criteriu la licitație este o tâmpenie, care ajută doar firmele care execută lucrările în bătaie de joc. Oare ce firmă serioasă se angajează să ofere 7 ani garanție pentru o lucrare, știind că aceasta este imposibil de executat la parametrii necesari la prețul cel mai mic? Nu se poate spune că PSD nu are printre membrii săi de vază oameni de afaceri, ba, dimpotrivă, este plin de ei, după cum PNL, care se dă drept liberal, colcăie de oameni care toată viața lor au lucrat doar la stat. De ce nu se duc firmele PSD-iștilor la licitații, nu cumva pentru că sunt conștiente că reglementările guvernului sunt greșite, împiedicând executarea lucrărilor la nivelul calitativ necesar?
Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă
Lăsând la o parte faptul că, teoretic, este normal să fie preferat prețul cel mai mic, acest sistem favorizează firmele de casă ale puterii locale. Acestea oferă din start prețul care le asigură câștigarea licitației, însă după aceea, pe parcursul executării lucrărilor apar o sumedenie de suplimentări, care, în final, duc la dublarea sau triplarea costurilor, în așa fel încât să fie acoperit atât un profit consistent firmelor, cât și virarea a 10% sau poate chiar mai mult către partidele care dețin puterea locală, respectiv către buzunarele șefilor acestora, în pixul cărora stă aprobarea sumelor. Este una dintre principalele surse de finanțare a partidelor, indiferent de culoarea politică, implicate în exercitarea puterii la nivel central sau local. Primarii partidului de guvernământ care nu conduc administrațiile locale scrâșnesc din dinți, știu că legea nu este corectă, dar tac și așteaptă următoarele alegeri locale, sperând să le vină și lor rândul la borcanul cu miere.
Vai, ce rău e Bucureștiul!
Bucuroși nevoie mare, șefii CJA ne anunță, că „drept urmare a insistențelor Consiliului Județean Arad, a președintelui Iustin Cionca și a vicepreședintelui Sergiu Bîlcea, la București a fost deblocată procedura pentru lucrările de modernizare a drumului județean Arad – Șiria – Pâncota -Buteni. Având în vedere valoarea lucrării (vă reamintim că 104 milioane lei + TVA a obținut Consiliul Județean Arad din fonduri europene pentru acest tronson de drum) se organizează o licitație europeană la care pot participa toți operatorii economici interesați din Uniunea Europeană. Deschiderea ofertelor se va face în data de 28.03.2019, la ora 15.00”. Foarte bine, Doamne, ajută, ne-au anunțat și ei o viitoare bucurie. Da, dar nu oricum, ci înfierându-i pe „miticii” de la București: „Șase luni de zile a blocat Guvernul modernizarea drumului Arad –Șiria – Pâncota – Buteni. Astăzi puteam deja lucra acolo, dar Guvernul a considerat că arădenii trebuie să circule printre gropi! Mă bucur că în cele din urmă insistența Consiliului Județean Arad, dezbaterile publice cu cetățenii afectați de starea drumului și profesionalismul celor care au realizat documentația pentru finanțarea din fonduri europene a acestei lucrări au dat rezultate. Este un succes al arădenilor în lupta cu instituțiile de la București, instituții care din păcate am constatat că nu sunt partenerii administrației arădene în dezvoltarea județului nostru!”.
Ce mai, Bucureștiul e dușmanul numărul 1 ! Păi, bine, stimabililor, drumul ăla nu e praf doar de șase luni, ci de mulți ani, iar de reparat trebuia să-l repare exact Consiliul Județean, dar celor care l-au condus, adică exact voi, PDL, devenit PNL, li s-a rupt în… planetară de bieții șoferi arădeni. Așa că, mai ușor cu dușmanii de la București!
Trecem peste războiul politic pe seama achiziționării de tramvaie, pe care l-am prezentat pe parcurs și ajungem la…
…Exploatarea persoanelor
cu dizabilități
Desigur, exploatare în scop electoral. Liberalii au țipat indignați că guvernul transferă plata persoanelor cu dizbilități la administra­țiile locale, că PSD-iștii își bat joc de acești oameni. PSD răspunde că este o minciună, arătând „poziţia nuanţată a ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, conform căreia indemnizaţia acestei categorii trebuie în continuare achitată de către Ministerul de Finanţe”. O fi poziția ministrului, dar asta nu înseamnă că îi pasă lui Dragnea de opinia unui amărât de ministru, lucru dovedit în repetate rânduri. Așa că, vorba românului, de unde nu este foc nu iese fum. În rest, concluzia PSD-iștilor este valabilă: „Este condamnabil că o anumită arie a spectrului politic vrea să folosească persoanele cu dizabilităţi şi copiii institutionalizaţi în scopuri propagandistice”. Nu doar o „arie”, ci toate partidele politice fac această porcărie. „S-a creat astfel, din păcate, în societate o panică artificială, total nejustificată. Să fie extrem de clar, indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi nu a fost transferată autorităţilor publice locale şi este plătită în continuare prin Ministerul Muncii, iar cea a însoţitorilor este începând cu anul 2000 în grija autorităţilor publice locale, dar achitată de Ministerul de Finanţe”, argumentează PSD-iștii. Cu tot regretul, în ultimii ani am avut nenumărate discuții cu primari înjurați ca la ușa cortului din cauză că însoțitorii persoanelor cu handicap nu și-au primit banii. Nu din cauza primarilor, ci pentru că ministerul nu a virat banii! Adică, guvernul!
Un Taraf de lăutari…
…cântă măreața realizare: „Blocurile de pe Tarafului, finalizate mai devreme decât se stabilise iniţial”. Tocmai mă pregăteam să-i laud, dar m-am dezumflat citind continuarea: „Am verificat la faţa locului stadiul lucrărilor, iar perspectivele sunt optimiste în sensul că cele două blocuri sociale vor fi finalizate în prima jumătate a anului şi nu în toamnă, aşa cum era programat”, a declarat viceprimarul Călin Bibarţ. Adică, după bunul lor obicei, se laudă cu ce va fi, nu cu ce este.
Fifor îl „suprataxează” pe Falcă
Senatorul pornește de la faptul că de pe fațada Palatului Cenad a căzut o bucată de tencuială și ajunge la supraimpozitarea cu până la 500% a proprietarilor care nu-și repară fațadele. Ajunge la o concluzie destul de ineresantă: „Ar fi, poate, corect dacă decizia ar viza doar clădiri de patrimoniu, nu sute de imobile din Arad care, în urma sperietorii suprataxelor uriașe devin mană cerească pentru samsarii imobiliari… Aceștia pot pune mâna, cu bani de nimic, pe clădiri cu potențial de business imobiliar deosebit”. Un subiect interesant pentru o dezbatere, nu-i aşa? La revedere, pe săptămâna viitoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.