Am scris „căprar” cu literă mică pentru că nu mă refer la numele fostului președinte, ci la gradul militar, acela de caporal. Se știe că în orice armată de nimeni nu se tem cătanele mai tare decât de caporal. Așadar, noul căprar la PSD Arad este senatorul Mihai Fifor, care a declarat că dorește neapărat să devină general, adică primar al Aradului, din partea partidului condus de către el, care se va bate și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Sigur că în condițiile alegerii primarilor într-un singur tur și a președintelui CJA în mod direct de către cetățeni, candidații partidului cu cea mai mare pondere în județ au aproape certitudinea că vor câștiga fără emoții. Or, după cum se știe, la Arad PNL are are un procentaj mai mult decât dublu față de cel al tuturor celorlalte partide luate împreună. Are un număr co­vârșitor de primari, adică oamenii care aduc voturile pentru președinția Consiliului Județean, adică pentru președintele în funcție, Iustin Cionca. În aceste condiții, este clar că Fifor visează frumos, dar, la urma urmei toată? lumea are dreptul să viseze. Este normal ca noul președinte să își încurajeze armata de membri, că doar nu o să spună de la bun început că lupta este pierdută înainte de a începe. De fapt, Fifor știe că este imposibil ca PSD Arad să câștige Primăria și Consiliul Județean, scopul principal fiind realizarea unui scor cât mai bun, peste cel pe care l-a obținut organizația județeană la celelalte scruti­nuri. Un rezultat bun l-ar propulsa pe Fifor ca și favorit la Conferința Județeană ordinară, peste aproximativ un an. Este absolut necesar ca PSD Arad să se claseze substanțial peste USR, pentru a se impune ca a doua forță politică a Aradului, chiar dacă prin aceasta va face un serviciu și PNL-ului. Dacă, în cele din urmă, USR și PNL vor forma, după cum este și firesc, o alianță de dreapta la nivel național, aceasta se va rea­liza și pe plan local, peste tot în țară. Or, în condițiile în care PNL se va situa la mare distanță în fața USR, viitorul aliat nu va putea emite decât niște firave pretenții de reprezentare în structuri, PNL luându-și partea leului. Mai ales că, după alegerile locale într-un singur tur, USR doar printr-un miracol ar putea să aibă o mână de primari. Calculul este valabil și pentru PSD, în eventualitatea că, în urma unor mișcări politice ciudate, PSD și USR ar urma să formeze alianțe locale în cadrul CLM și CJA. Prea puțin probabil, dar, teoretic, orice este posibil. Așa că Fifor și PSD Arad pot să viseze.
Visul a început la sfârșitul săptămânii trecute, când s-a consumat cel mai important eveniment politic al momentului, Conferința Județeană de alegeri a PSD Arad. Fifor a câștigat la limită, cu 6 voturi peste Căprar. Nu este pentru nimeni un secret că acesta nu ar fi avut prea mari șanse dacă nu ar fi fost sprijinit masiv de către deputatul Tripa, care se pare că și-a câștigat o influență substanțială în rândurile prima­rilor din județ și nu numai, iar aceștia l-au votat pe Fifor doar pentru că le-a cerut-o Tripa. Fiind și ales președinte executiv, este limpede că Tripa și-a asigurat primul loc pe lista de deputați, care, evident, i-ar fi revenit lui Căprar, dacă acesta ar fi câștigat. Mai mult, Tripa nu ar mai fi prins nici măcar locul 2 sau locul 3. Revenind la Conferința Județeană, a fost destul de ciudată apariția unui al treilea candidat, în persona lui Ioan Flonta. Spun ciudată, pentru că nu este normal să candideze un om care este deja membru al altui partid. Flonta susține cu vehemență că nici vorbă să fie membru UNPR, aducând în sprijinul afirmației sale copii ale chitanțelor privind achitarea cotizațiilor de membru PSD. Pentru a putea fi înscris pe lista de candidați, i s-a cerut să prezinte adeziunea. Ce să vezi, însă, ade­ziunea lui nu mai este la partid, ci la… DNA, care a ridicat documentele de la sediul partidului în urma scandalului mitei în vămi. Asta nu pot eu să înțeleg, în astfel de cazuri, DNA ridică inclusiv documente de acest gen? Ce legătură ar putea să aibă dosarele cu adeziunile membrilor de partid cu scandalul de corupție, în ce măsură i-ar ajuta pe procurori să rezolve cazul?
Dar, să trecem peste acest episod ciudat și să continuăm cu speranțele de revi­gorare a PSD Arad. Aștept să văd ce efect va avea asupra organizației câștigarea războiului intern de către tabăra Fifor-Tripa. Dacă se va recurge la vendete și la eliminarea taberei adverse, nu prea văd cum ar mai putea PSD Arad să se salveze de la dezastru. Lucru deja știut în politică, victoria este mult mai greu de gestionat decât înfrângerea.
Nu mai au nevoie să se bată cu PSD
De partea cealaltă, PNL nu mai este deranjat de către nimeni, nu îl mai atacă nimeni, așa că își continuă triumfal campania electorală, lăudându-se cu nenumărate realizări sau viitoare realizări. Sunt vizate teme de mare impact electoral, cum ar fi Palatul Copiilor, abandonat de mulți ani. Falcă anunță că deja a perfectat o întâlnire cu ministrul Educației, cu care va discuta pe această temă, în vederea rezolvării problemei. Sincer, nu prea văd ce ar putea să promită un ministru demis, la doar o zi după ce a cerut în Parlament ca guvernul ei să fie respins prin vot, dar dă bine la arădeni să arăți că faci ceva pentru Arad și arădeni, să finalizezi cât mai urgent Palatul Copiilor și să asiguri elevilor o masă caldă. Sau, cum să nu dea bine să anunți că un proiect de 4,5 milioane de lei, pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor orașului Lipova a fost aprobat de către guvernul tău, chiar dacă este demisionar?
Bombardamentul electoral este extrem de intens, se vorbește despre proiecte în valoare de zeci de milioane de Euro pentru județul Arad, care vor intra la finanțare datorită guvernului liberal. Iustin Cionca cere voturile arădenilor din județ aducând ca argumente proiecte precum cumpărarea unor tramvaie noi, modernizarea unor școli, canalizare și multe altele. Să fie clar, nu fac campanie pentru PNL, vreau doar să arăt că una este să intri în alegeri aruncând cu toptanul pe piață astfel de argumente și alta este să te apuci de campanie pe ultimii metri, după războaie și răfuieli interne.
 

Recomandările redacției