Fie vânt, fie furtună, fie vreme rea, fie caniculă, ziua unei localități rămâne în general o dată bine fixată în calendarul oamenilor. E un prilej la care, cu mic cu mare lumea se adună. Desigur, în cazul unor fenomene extreme lucrurile se schimbă. La Chisindia, de ani buni Sărbătoarea Codrenilor se desfășoară cam la aceeași dată și-n același loc. Este vorba de superba zonă Valea Hurezului, un loc dăruit, care te face să lași la o parte greutățile zilei și să te bucuri de o zi de sărbătoare. Duminică însă, prognoza meteo nu se anunța foarte prielnică. Așa că s-a decis ca întreaga manifestare să se desfășoare în fața Primăriei. Asta pentru ca oamenii, în caz de furtună, să ajungă la casele lor în siguranță și în cel mai scurt timp. „Dacă plouă pot muta întreaga activitate în Sala de Evenimente. Iar pe de altă parte aici, în fața Primăriei pot veni să vadă spectacolele și oamenii mai în vârstă. Pentru că și ei au același drept să fie martori la Sărbătoarea Codrenilor. Nu de mult am avut activități de acest gen în satul Păiușeni. Ideea a fost ca toți locuitorii comunei noastre să aibă parte de sărbători, pentru a nu se simți nimeni vitregit“, a spus primarul de Chisindia, Ionel Pașca. De altfel, acum s-a sărbătorit cea de-a XLI -a ediție.
Și acum, oamenii locului, codrenii au venit îmbrăcați în port popular și au petrecut așa cum de altfel ei au știut dintotdeauna. Dar în momentele de nevoie au știut să-și și ajute semenii. Sunt oameni pe care te poți baza și la bine, dar și la greu. „Acești aomeni muncesc din greu și merită cu prisosință, măcar din când în când câte o zi de sărbătoare“, mai spune primarul Pașca. De altfel, edilul este la rândul său foarte apreciat pentru faptele sale. „Primarul nostru este foarte gospodar și știe ce trebuie făcut pentru comună. Nu mai credeam să prind în viața asta asfalt pe drumul Văsoaia-Chisindia. Grădinița pentru copii parcă este un adevărat palat, avem Casă de Nunți și multe alte lucruri. Eu zic că cu greu vom mai avea un primar ca Pașca. Eu sunt om bătrân , am 80 de ani și am văzut multe la viața mea“, spune un localnic în etate. Chiar dacă au fost câțiva stropi de ploaie, Sărbătoarea Codrenilor nu a fost umbrită de evenimente meteorologice deosebite. Organizatorii au fost la înălțime și s-au gândit la toate amănuntele și la toate variantele posibile.
La început, pe scena din fața Primăriei a urcat Ansamblul Pădureanca din Chisindia,
Druscelele din Bârsa, Aldeșteana și altele. După ce publicul s-a încălzit și a intrat și mai bine în atmosferă, au intrat în rol soliștii vocali. Cosmina Brădean, Elena Suba, Daliana Suba, Felicia Stoian, Roberta Tomșa, surorile Tomele din județul Bihor. Însă atmosfera a fost pur și simplu electrizantă la apariția ansamblului Stelele Bihorului cu cei nouă soliști vocali. Ei au cântat melodii specifice zonei, fiind apreciați chiar și de solista de muzică populară din zonă: Cosmina Brădean. A urmat apoi masa festivă. Invitații au fost pur și simplu surprinși de condițiile de patru stele, oferite de către organizatori. La eveniment a participat și Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, precum și alți consilieri locali și județeni, dar și primari din localitățile învecinate. La final, primarul Ionel Pașca a mulțumit celor prezenți la manifestare promițând pentru anul viitor o ediție cel puțin la fel de reușită. Însă, poate cel puțin la fel de important este că Sărbătoarea Codrenilor a adus oamenii împreună.
Voicu Sida

Recomandările redacției