Duminica trecută comuna Chisindia a avut parte de o nouă ocazie de sărbătoare. De data aceasta sărbătoarea s-a ținut la Văsoaia – o localitate așezată într-un cadru natural de vis, cu peisaje splendide, demne de orice stațiune celebră din Europa –  și s-a intitulat „Fiii satului Văsoaia“.
În dorința lui firească de a împăca pe toată lumea, Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia – de care aparține satul Văsoaia – a făcut toate demersurile și eforturile necesare pentru a organiza și această sărbătoare câmpenească ce a reunit pe toți cei ce au rădăcinile în acest sat.
Firește, cei care au rămas acasă au fost prezenți la frumoasa sărbătoare dar au fost așteptați să participe și cei care – deși se trag de
aici – au ales să-și ducă viața pe alte meleaguri.
Acum se poate ajunge ușor la Văsoaia…
Înainte de începerea sărbătorii am avut o scurtă discuție cu unii localnici despre sărbătoare, despre ce s-a făcut aici și despre ce așteptări au și toți au afirmat că fără inițiativele insistente ale primului edil, zona de aici ar fi rămas „închisă“ și pustie.
Un localnic ne-a spus verde în față: „Eu sunt plecat de-aici de 40 de ani tocmai din cauza condițiilor grele – practic inexistente! – a drumului greu, a lipsei de orice oportunități… Acum?! Localnicii ar trebui să-i mulțumească în fiecare oră a fiecărei zile primarului care a reușit performanța deschiderii zonei, mai ales prin asfaltarea drumului până aici. De fapt, știu dânșii… Pentru câteva numere de casă dânsul a făcut demersuri să asfalteze 18-20 de kilometri de drum. Firește, s-a gândit că zona fiind frumoasă va fi turism aici, dar… Orice s-ar spune, un așa primar vizionar se naște la noi doar la 500 de ani odată“ ne spunea cu satisfacție G.T., care în dorin­ța de-a nu mai deschide răni vechi și de a nu mai supăra pe nimeni și-a dat doar inițialele numelui.
Despre realizările de aici am mai vorbit cu multe alte ocazii anterioare, acum i-am cerut primarului doar o părere generală despre cum sunt privite acestea acum de oameni.
„Nu știu dacă ați mai fost aici în urmă cu… nu foarte mulți ani; dar vă spun că înainte de a se asfalta drumul, așa a fost, cum zicea omul acela: se putea ajunge aici doar pe jos ori cu… atelaj tras de boi. Așa că lumea a cam plecat…
Acum este drum asfaltat și zona a început să înflorească… turistic; încet-încet… dar se avansează și asta e important. Dovada faptului că am dreptate este și aspectul că la această sărbătoare  – dar și la altele pe care le organizăm aici – vine
mulțime de lume și toți vin cu… mașinile mici, cu care urcă aici, indiferent de vreme“ ne spunea și primarul Ionel Pașca.
Vreme caniculară la…
întâlnirea fiilor satului
Văsoaia!
Sărbătoarea a debutat cu întâlnirea tuturor la Troița din deal unde s-a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a înaintașilor dar și de binecuvântare a faptelor prezentului de către un sobor de preoți. Au fost prezenți în mijlocul oamenilor atât primarul comunei Chisindia, Ionel Pașca, cât și consilieri locali și invitați.
După încheierea acesteia, toată lumea s-a îndreptat spre locul unde era amplasată scena de spectacol.
Primarul Ionel Pașca a adresat urarea sa de bun venit tuturor celor prezenți, spunând apoi câteva cuvinte despre semnificațiile acesteia pentru comună și pentru oamenii locului. Apoi a mulțumit celor care au răspuns invitației sale: artiști, oaspeți și spectatori, deopotrivă, precum și celor care l-au sprijinit în realizarea ei.
Pe lângă primarii din comunele învecinate comunei Chisindia – primarul Ciev din Bârsa, Mircea Braiț primarul din Buteni, viceprimarul din Almaș, Codruț – alături de localnici a fost și deputatul Eusebiu Pistru.
Prezentarea a fost inițial făcută de Voichița Suba și pentru că la un moment dat a fost nevoită să plece – a continuat-o fiica acesteia: Dalia Suba.
Cântecele și dansurile
populare românești
au fost… la putere
A urcat pe scenă mai întâi Ansamblul Pădureanca din Chisindia – interpretând o suită de dansuri din zonă, urmat de interpreta Voichița Suba, extrem de apreciată și aplaudată de publicul spectator. A evoluat apoi Ansamblul Druscelele din Bârsa, inclusiv cu interpreta Roberta Tomșa, o tânărăr speranță a genului, fără doar și poate. A mai cântat și Ionel Morar dar și alți soliști tineri. Gazdele au invitat oaspeții și la masă, gustoasa friptură făcută „ca la Văsoaia“ fiind apreciată de toată lumea.

Recomandările redacției