Sanziene1

Duminică, 28 iunie la ora cinci după amiaza, oamenii din Bârzava şi din împrejurimi s-au adunat în curtea şcolii pentru a participa la Ziua Comunei Bârzava sau „Sărbătoarea Sânzienelor“ cum mai este numită de localnici. „Sărbătoarea Sânzienelor“ a ajuns la ediţia a 41-a, prima dată fiind ţinută în anul 1974.

Pe o scenă amenajată de către cei de la administraţia locală din Bârzava, au urcat artişti locali şi invitaţi de marcă pentru a-i bucura pe cetăţenii comunei Bârzava de ziua lor. Astfel în deschidere a cântat o formaţie instrumentală condusă de Viorica Leric, muzică populară specifică zonei. Au mai urcat pe scenă tinerii artişti ai Bârzavei, „Cununa Sânzienelor“, ansamblu popular care s-au prezentat cu artişi vocali din comună, Ioana Ştrengar, Cosmina Şerban, Lăcrimioara Grad, Armina Sfei şi Gheorghe Crişan care au încantat auditoriul cu vocile lor frumoase, de asemenea ansamblu a prezenat dansuri populare din zonă şi datina sânzienelor. De menţionat faptul ca acest ansamblu condus de profesorul Petre Leric a luat fiinţă în acelaşi an în care a avut loc şi prima ediţie a acestui festival.

Sanziene2Alături de „Cununa Sânzienelor“ au urcat pe scenă şi ansamblul popular „Cetăţuia“ din Săvârşin care au încanat publicul cu două dansuri populare şi cu vocea solistei ansamblului Mădălina Ţepu. Capul de afiş al evenimentului a fost solista de muzică populară din zona Banatului, Mirela Petrean cu formaţia care a încheiat spectacolul pus la dispoziţie de către primăria comunei Bârzava.

De asemenea, cei care au fost prezenţi la spectacol au avut parte şi de mâncare şi băutură specifică unei zi de sărbătoare sătească.

După încheierea spectacolului cei prezenţi au fost invitaţi de către organizatori la rugă, care s-a ţinut până dimineaţa, organizată la căminul cultural din Bârzava.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției