Sepreus 1 Sepreus 2 Sepreus 3 Sepreus 4 Sepreus 5În acest torid sfârşit de săptămână, la Şepreuş s-a desfăşurat cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor localităţii. Pentru informarea cititorilor noştri, menţionăm faptul că această mare sărbătoare locală se leagă de un eveniment istoric de amploare naţională, localitatea Şepreuş fiind declarată localitate-martir în lupta anticomunistă, ca urmare a evenimentelor eroice din vara anului 1949, când întreaga localitate s-a revoltat împotriva abuzurilor autorităţilor comuniste. Acesta este şi motivul pentru care primarul Simion Incicău, alături de Consiliul local, au propus ca Piaţa din faţa Primăriei să poarte numele de „Piaţa Rebeliunii”, această ini­ţiativă fiind luată în prezenţa preşedintelui României, care a fost oaspetele comunei în anul 2009. Aşa se face că sâmbăta trecută, în prezenţa unei alese asistenţe, profesorul Simion Incicău – totodată şi primarul acestei comune-martir – a lansat ce-a de-a doua ediţie a „Monografiei comunei Şepreuş”, lucrare ştiinţifică elaborată împreună cu dr. Rodica Colta şi dr. Doru Sinaci. Demn de remarcat este şi faptul că Şepreuş este, deocamdată, singura comună din judeţul nostru care îşi re-editează Monografia şi o propune, spre studiu şi învăţătură, elevilor, profesorilor şi tuturor celor interesaţi. Probabil că această aplecare a edililor comunei înspre conservarea şi valorificarea trecutului aşezării l-a încurajat pe elevul din clasa a VI-a, Valentin Purtan, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” să elaboreze în anul 2013 „Ghidul comunei Şepreuş”, iar cu ocazia sărbătorii de la sfârşitul săptămânii trecute să-l tipărească şi să-l lanseze în faţa tuturor celor prezenţi. Făcând un remember în ceea ce priveşte ediţiile precedente ale „Zilelor Şepreuşului”, primarul comunei, prof. Simion Incicău, ne-a mărturisit că „la prima ediţie, cea din anul 2008, am avut destule emoţii. Astăzi, privind retrospectiv, ne bucurăm că am reuşit să îmbunătăţim, an de an, calitatea acestei sărbători locale. Anul trecut, de exemplu, am numărat peste 4.000 de participanţi la orele de vârf, semn că cetăţenii noştri, dar şi invitaţii acestora, au apreciat eforturile pe care le-am depus în acest sens. Nu vorbesc doar despre artiştii pe care i-am invitat să evolueze pe scenă cu ocazia „Zilelor Şepreuşului”, ci şi despre faptul că ne-am ocupat îndeaproape de instruirea formaţiei de dansuri populare a Şcolii Gimnaziale din localitate, că am reuşit să confecţionăm costume populare autentice din fonduri europene şi că suntem preocupaţi, în permanenţă, de conservarea şi valorificarea tradiţiilor noastre. După cum puteţi constata şi dumneavoastră, cetăţenii comunei noastre sunt la fel de interesaţi în ceea ce priveşte păstrarea şi valorificarea tra­- diţiilor locale, iar rachiul de prune sau plăcintele întinse de la noi au devenit adevărate branduri judeţene sau naţionale”.
Ca o întărire a cuvintelor primarului Simion Incicău, în parcul din faţa impunătoarei Primării şepreuşene am putut admira două monumente publice extrem de valoaroase, realizate de către reputatul sculptor arădean Mihai Păcurar: „Troiţa Eroilor” şi bustul memorandistului „Mihai Veliciu”. Dar bucuria edililor comunei Şepreuş nu s-a oprit aici, deoarece atât primarul Simion Incicău, cât şi viceprimarul Ioan Pintean au dorit să ne arate două utilaje nou-nouţe, care tocmai ce fuseseră descărcate în dimineaţa acestei zile. Este vorba despre un tractor echipat cu toate accesoriile necesare pentru lucrări curente şi deszăpezire şi despre o coasă autopurtată pentru tuns gazonul. „Ambele utilaje însumează 29.000 de Euro, fiind achiziţionate din fonduri europene, nerambursabile” – ne-a precizat viceprimarul Ioan Pintean. „Mai mult, aceste utilaje ne a vor ajuta extrem de mult în ceea ce priveşte activitatea edilitar-gospodăreas-că, astfel că multe lucrări le vom putea desfăşura în regie proprie, fără a mai apela la firme specializate”. Pe de altă parte, primarul Simion Incicău ne-a mărturisit faptul că „deşi la începutul anului am fost extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte sumele de bani care ne vor fi alocate din partea autorităţilor centrale, astăzi pot să vă declat că în ultimele zile ne-au intrat
în conturi sume considerabile din partea Guvernului: 500.000 de lei pentru extinderea şi modernizarea Şcolii Gimnaziale şi încă o sumă, mai mică, pentru modernizarea şi asfaltarea străzilor. Sperăm că lucrările la Şcoala Gimnazială să le definitivăm pe parcursul acestul an, iar în ceea ce priveşte asfaltarea străzilor, vom începe lucrările încă din această lună”. Revenind la „Zilele Şepreuşului”, pe scena amenajată lângă Stadionul din localitate au urcat formaţii de dansatori şi interpreţi de muzică populară din comunele învecinate, dar şi artişti consacraţi, cum sunt Ionuţ Langa, Simona Costin, Ionuţ Mateş, Cornel de la Chişcău, Ionică Ardelean sau Vasile Coca. Iar dacă l-am pomenit pe Vasile Coca, trebuie să precizăm şi faptul că întregul spectacol de la Şepreuş va fi difuzat şi pe îndrăgitul post de televiziune „Hora TV”. Întregul eveniment s-a încheiat duminică seara printr-un minunat foc de artificii.

Recomandările redacției