Hoţii au tăiat arbori de toate dimensiunile

Hoţii au tăiat arbori de toate dimensiunile

Într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam despre jaful petrecut pe raza Ocolului Silvic Valea Mare, aflat în subordinea Direcţiei Silvice Arad (DSA).

Sute şi sute de arbori din pădurea de la Bacăul de Mijloc au fost tăiaţi de la nivelul solului, pentru a nu se vedea că nu au fost marcaţi. Pentru a-şi acoperi urmele, hoţii au acoperit o mare parte dintre cioate cu frunze sau cu lemne putrezite. Trebuie spus că înainte de a tăia un arbore, hoţii săpau la rădăcină, pentru a putea fi tăiat cât mai aproape de pământ. Au fost furaţi astfel, atât arbori cu diametrul de câteva zeci de centimetri, dar şi arbori cu diametru de un metru.

La momentul documentării, prin zonă circulau informaţii că silvicultorii încearcă să minimalizeze prejudiciul, pentru ca pădurarul să nu fie dat afară. Cu toate acestea, până în momentul de faţă s-a descoperit că a fost sustrasă o cantitate de 350 metri cubi de lemne, de pe raza a două cantoane, iar pădurarul de la Bacăul de Mijloc a fost chemat de Poliţie să dea cu subsemnatul. „Până în momentul de faţă, în zonă, nu numai la cantonul acela, s-a descoperit că a fost sustrasă o cantitate de aproximativ 350 de metri cubi de lemne. În funcţie de specie şi de calitate, preţul mediu este de aproximativ 80 de lei/metru cub”, a declarat Teodor Ţigan, directorul DSA.

Se taie fără discernământ

În condiţiile în care, potrivit conducerii Direcţiei Silvice, cantitatea de lemne furată descoperită anul trecut a fost de 900 de metri cubi, iar numărătoarea cioatelor de la Bacăul de Mijloc nu s-a încheiat încă, sunt toate şansele ca jaful petrecut aici să bată anumite recorduri nedorite stabilite de unii silvicultori şi complicii lor. Încercând să dovedească că mai marii DSA nu tolerează hoţii în cadrul instituţiei, directorul Teodor Ţigan a ţinut să precizeze că în fiecare an sunt daţi afară între cinci şi şapte pădurari care au lipsuri în gestiune. „Nu cocoloşim pe nimeni, nu ţinem spatele la nimeni. Cu unii ne judecăm de prin 2008-2009, alţii au pus banii şi au plecat. Unii recunosc, alţii ne dau în judecată”, a spus Ţigan. Cu toate acestea, fie tentaţia este prea mare, fie riscul de a fi descoperiţi de colegii lor din DSA este infim, astfel încât sunt pădurari care continuă să trateze suprafaţa pe care o au în gestiune ca pe propria moşie, de unde se taie fără niciun fel de discernământ.

Grupuri organizate

Luna trecută, săteanul care a sesizat autorităţile cu privire la ceea ce se întâmplă în pădurea de la Bacăul de Mijloc, ne povestea că a sunat pentru prima dată la 112 în mai 2013, când a văzut pentru prima dată camioane suspecte ieşind noaptea din pădure. Atunci nu a fost băgat în seamă de autorităţi. „Anul trecut, prin mai, am văzut prima dată, un camion de 3,5 tone ieşind noaptea din pădure încărcat cu lemne. Era trecut bine de miezul nopţii. Am sunat la 112, dar nu a venit nimeni. De atunci, au tot venit maşini după lemne. Au ajuns să vină în fiecare seară, să-i prindă noaptea în pădure. Ziua, mergeau oamenii cu căruţele şi pregăteau lemnele, iar noaptea le încărcau în camioane. Prin zonă sunt trei sau patru persoane care au camioane şi care se ocupă cu aşa ceva”, susţine bărbatul.

Este interesat de văzut cine îi proteja pe hoţi şi dacă printre cei implicaţi în afacere se află şi silvicultori nemulţumiţi cu salariul de la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Recomandările redacției