Lecturarea clasică a cărților recâștigă interesul multor tineri arădeni. Peste 1.300 de elevi au călcat pragul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, în ultima perioadă.

Copiii de la școlile din municipiu, precum și din unități din  județ au ascultat povești tradiționale religioase despre viața lui Iisus, dar și clasice ale marilor scriitori din literatura universală. De asemenea, elevii au audiat și recitat poezii sau texte literare potrivite vârstei lor. Alții  au vizionat filme, clasice sau moderne  despre cărți, precum „The fantastic flying books”, un scurt metraj câștigător de Oscar, realizat de  William Joyce, în timp ce alți copii  au fost interesați de munca din bibliotecă.

După cum au spus reprezentanții bibliotecii, un success deosebit l-au avut jocurile interactive precum: Povestitorul zilei, Scaunele muzicale, Vânătoarea de cărți, Trenul. Copiii  au aflat cine este patronul spiritual al bibliotecii și de ce, au învățat cum se așează un volum în bibliotecă și cum se recondiționează o carte. S-au evocat și câteva sărbători legate de carte, scriitori  și bibliotecă: „Ziua internațională a cărții și a dreptului de autor”, „Săptămâna națională a bibliotecilor” și „Ziua bibliotecarului”. Programul conceput de bibliotecari pentru elevii care ne-au trecut pragul a fost unul ales cu grijă,  ca de fiecare dată.

Acest program a  cuprins  o largă gamă de activități  didactice, dar și recreative, trecând de la lectură și arta povestitului, la  discuțiile libere și  interactive  pe diverse teme, până la  ateliere de creație,  jocuri și cântece, vizionări de filme.  Nu în ultimul rând amintim câteva școli a căror frecvență s-a remarcat în mod deosebit: Liceul Teologic Baptist, Liceul de artă „Sabin Drăgoi”, Liceul Național de Informatică, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, dar și școlile gimnaziale din Vladimirescu, Seleuș, Moroda.

Recomandările redacției