Copiii din Arad par să fie mai în siguranță la școală decât acasă, unde de multe ori sunt martorii conflictelor domestice, conflicte care din păcate îi lasă cu traume psihologice. Infracționalitatea în școli și în împrejurimile acestora este la cote scăzute, cel puțin în municipiul și județul Arad.

În județul nostru, există 451 de unități de învățământ preuniversitar, din care 242 grădinițe, 163 școli generale și 46 de licee, colegii, școli profesionale etc. Numărul elevilor înscriși în anul de învățământ preuniversitar 2018-2019, a fost de 36.972 în mediul urban și 16.212 în mediul rural, rezultând un total de 53.184 de elevi, fiind cu 683 de elevi mai puțini decât în anul școlar prefecednt. De menționat că trendul descendent la înscrierea copiilor în școli se menține de câțiva ani. Numărul total al unitărților de învățământ asigurate cu pază sunt 81, din care 48 în mediul urban și 33 în mediul rural.

Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și profesorilor, în anul școlar ce s-a încheiat au acționat 164 de forțe de ordine (poliție, jandarmi, polițiști locali), care au realizat zilnic, în medie, 71 de patrule în zonele adiacente instituțiilor de învățământ.  În perioada menționată, au fost organizate 215 acțiuni pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar și respectarea normelor circulației rutiere în zonele adiacente unităților școlare.  De asemenea, s-a intervenit pentru verificarea și soluționarea a șase apeluri de urgență în care au fost semnalate incidente produse în incinta unei unități de învățământ și au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale.

În anul școlar 2018-2019, în unitățile de învățământ și în zonele adiacente acestora, au fost comise 24 de infracțiuni, 19 comise în mediul urban și cinci comise în mediul rural, totodată 19 fapte sunt cu autori cunoscuți și cinci sunt cu autori necunosuți.

Cu privire la genurile de infracțiuni comise în anul școlar 2018-2019, acestea se structurează astfel: loviri sau alte violențe – 13 (cu cinci mai mult decât în anul școlar precedent); furturi – 6 (cu cinci mai puține decât anul precedent); o infracțiune de purtare abuzivă; vătămare corporală – trei infracțiuni (cu două mai mult decât în anul școlar 2017-2018) și o infracțiune de consum de droguri.   

Concluziile raportului întocmit de reprezentanții IPJ Arad arată că „infracționalitatea sesizată se menține la același nivel față de perioada similară a anului școlar precedent; se remarcă o scădere a infracțiunilor de furt cu 5 fapte, dar în același timp o creștere a infracțiunilor de loviri sau alte violențe cu cinci fapte; faptele comise în școli au un caracter spontan și sunt de o gravitate redusă, fără forme specifice de organizare; este necesară continuarea intensivă a activităților comune realizate de polițiști, cadre didactice și autorități locale, pentru asigurarea climatului de siguranță publică în incinta și în zona adiacentă a unităților de învățământ; majoritatea faptelor penale au fost sesizate în incinta unităților școlare, doar două fiind înregistrate în zonele adiacente acestora, respectiv două accidente auto”.

Recomandările redacției